Nτ. Κάμερον: Η Ουκρανία μπορεί να κάνει χρήση βρετανικών όπλων εντός Ρωσίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον μιλάει σε δημοσιογράφο έξω από το μοναστήρι του Αγίου Μιχαήλ με τον χρυσό τρούλο στο Κίεβο της Ουκρανίας, Πέμπτη 2 Μαΐου 2024.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λόρδος Nτέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει πώς θα χρησιμοποιήσει τα βρετανικά όπλα που της παραχωρούνται και τόνισε ότι έχει το δικαίωμα να πλήξει μ′ αυτά στόχους εντός ρωσικού εδάφους.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο

Κίεβο, δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα παρέχει 3 δισ. λίρες (3,50 δισ. ευρώ) ετησίως για όσο διάστημα χρειαστεί.

«Καθώς η Ρωσία χτυπά μέσα στην Ουκρανία, μπορείτε να καταλάβετε γιατί η Ουκρανία αισθάνεται την ανάγκη να διασφαλίσει ότι αμύνεται», δήλωσε ο Λόρδος Κάμερον.

My message from Kyiv: supporting Ukraine's security is the best investment we can make in our security. pic.twitter.com/5Fr0azyCVK

David Cameron (@David_Cameron) May 3, 2024

Κρεμλίνο: «Δυνητική απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια»

Το Κρεμλίνο καταδίκασε αυτό που αποκάλεσε ως «άλλη μια πολύ επικίνδυνη δήλωση».

«Πρόκειται για μια άμεση κλιμάκωση της έντασης γύρω από την ουκρανική σύγκρουση, η οποία θα μπορούσε δυνητικά να αποτελέσει απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Οι ΗΠΑ φέρονται να έχουν παροτρύνει την Ουκρανία να σταματήσει τις επιθέσεις της σε διυλιστήρια πετρελαίου στη Ρωσία, φοβούμενες ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Ο κ. Πεσκόφ άφησε επίσης αιχμές κατά του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η Δύση θα έπρεπε «νομίμως» να εξετάσει εάν θα στείλει χερσαία στρατεύματα στην Ουκρανία «εφόσον οι Ρώσοι διέσχιζαν τις γραμμές του μετώπου, και σε περίπτωση που υπάρχει σχετικό ουκρανικό αίτημα».

Τα σχόλια του κ. Μακρόν στον Economist ήταν «πολύ επικίνδυνα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. Ωστόσο, ο Γάλλος ηγέτης ξεκαθάρισε στη συνέντευξή του ότι αν η Ρωσία νικήσει στην Ουκρανία, δεν θα υπάρχει ασφάλεια στην Ευρώπη.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει αρκετά χωριά στην ανατολική Ουκρανία κατά τη διάρκεια των πρόσφατων εβδομάδων, εκμεταλλευόμενες τις ουκρανικές ελλείψεις σε όπλα και ανθρώπινο δυναμικό.

Ο Κάμερον, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμρ Ζελένσκι στο Κίεβο, δήλωσε ότι η Ρωσία ήταν αυτή που εξαπέλυσε επίθεση στην Ουκρανία και ότι η Ουκρανία «έχει απολύτως το δικαίωμα να ανταποδώσει το χτύπημα στη Ρωσία».

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παράσχει στρατιωτική υποστήριξη δισεκατομμυρίων λιρών στην Ουκρανία από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την πλήρους κλίμακας εισβολή της τον Φεβρουάριο του 2022, από άρματα μάχης και πυραύλους ακριβείας μέχρι συστήματα αεράμυνας.

Πριν από ένα χρόνο το Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαίωσε ότι είχε αρχίσει να προμηθεύει πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow με βεληνεκές άνω των 250 χιλιομέτρων. 

Mε πληροφορίες από BBC

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑΣτον πόλεμο των drones Ρωσία και Ουκρανία στρέφονται σε παλιές τεχνολογίεςΡωσικός πύραυλος χτύπησε το «Κάστρο του Χάρι Πότερ» στην Οδησσό (βίντεο)Σε πολύ δύσκολη θέση ο ουκρανικός στρατός:Κοντά σε ρήγμα στο μέτωπο οι Ρώσοι- τι ακριβώς συνέβη
Keywords
Τυχαία Θέματα
Κάμερον, Ουκρανία, Ρωσίας,kameron, oukrania, rosias