Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 68 νεκροί από πλημμύρες

Αφγανοί άντρες μαζεύουν τα υπάρχοντά τους από το κατεστραμμένο σπίτι τους μετά από βαριές πλημμύρες στην επαρχία Γκορ στο δυτικό Αφγανιστάν το Σάββατο 18 Μαΐου 2024.

Πλημμύρες που προήλθαν από τις έντονες εποχικές βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 68 ανθρώπων στο Αφγανιστάν, δήλωσαν αξιωματούχοι των Ταλιμπάν το Σάββατο, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των νεκρών βασίζεται σε προκαταρκτικές αναφορές.

Το Αφγανιστάν βιώνει ασυνήθιστα έντονες

εποχικές βροχοπτώσεις.

Στην πολύπαθη δυτική επαρχία Γκορ, 50 άνθρωποι αναφέρθηκαν νεκροί, δήλωσε ο Αμπντούλ Ουαχίντ Χάμας, εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας. Είπε επίσης ότι η επαρχία έχει υποστεί σημαντικές οικονομικές απώλειες αφού χιλιάδες σπίτια και περιουσίες υπέστησαν ζημιές και εκατοντάδες εκτάρια γεωργικής γης καταστράφηκαν μετά τις πλημμύρες της Παρασκευής, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Φερόζ Κοχ.

Αφγανοί μαζεύουν τα υπάρχοντά τους από το κατεστραμμένο σπίτι τους μετά από σφοδρές πλημμύρες στην επαρχία Γκορ στο δυτικό Αφγανιστάν το Σάββατο 18 Μαΐου 2024

Εν τω μεταξύ, 18 άνθρωποι στη βόρεια επαρχία Φαράγιαμπ σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν την Παρασκευή, σύμφωνα με τον Εσματουλάχ Μοράντι, εκπρόσωπο του κυβερνήτη της επαρχίας. Ζημιές σε περιουσίες και εδάφη αναφέρθηκαν σε τέσσερις επαρχίες και πάνω από 300 ζώα σκοτώθηκαν, πρόσθεσε.

"We have not walked on dry land in four days."

Gulzada is one of the thousands of people who have lost everything in the recent floods in #Afghanistan. pic.twitter.com/VZXOy02RCR

World Food Programme (@WFP) May 18, 2024

Η υπηρεσία τροφίμων του ΟΗΕ σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, αναφέρει ότι η Γκορ ήταν η περιοχή που επλήγη περισσότερο από τις πλημμύρες. Οι ομάδες αξιολόγησης του WFP βρίσκονται επί τόπου για να προσφέρουν βοήθεια σε περισσότερες από 2.500 οικογένειες, ανέφερε η ανάρτηση.

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν θρήνησε ”την απώλεια των Αφγανών συμπολιτών μας” και κάλεσε ”τις αρμόδιες αρχές ... να παράσχουν κάθε αναγκαία υποστήριξη για την ανακούφιση των δεινών”, σε ανάρτησή του στο X. Κάλεσε επίσης ”τους καλοπροαίρετους δωρητές μας” να βοηθήσουν και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να παράσχουν βοήθεια στις πληγείσες κοινότητες.

Την περασμένη εβδομάδα, το WFP δήλωσε ότι οι εξαιρετικά ισχυρές βροχοπτώσεις στο Αφγανιστάν έχουν προκαλέσει το θάνατο περισσότερων από 300 ανθρώπων και έχουν καταστρέψει χιλιάδες σπίτια, κυρίως στη βόρεια επαρχία Μπαγκλάν, η οποία υπέστη το μεγαλύτερο βάρος των πλημμυρών στις 10 Μαΐου.

Οι επιζώντες έχουν μείνει χωρίς σπίτι, χωρίς γη και χωρίς πηγές βιοπορισμού, ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων. Το μεγαλύτερο μέρος της Μπαγκλάν είναι ”απροσπέλαστο με φορτηγά”, δήλωσε το WFP, προσθέτοντας ότι καταφεύγει σε κάθε εναλλακτική λύση που μπορεί να σκεφτεί για να παραδώσει τρόφιμα στους επιζώντες

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑΝεκροί Ισπανοί τουρίστες στο Αφγανιστάν από πυρά αγνώστων-Τραυματίες άλλοι τρεις ξένοι υπήκοοιΠροορισμός το Αφγανιστάν; Πώς οι Ταλιμπάν προσπαθούν να προσελκύσουν τουρίστες
Keywords
Τυχαία Θέματα