Χατζηδάκης: Με νομοθετική παρέμβαση «παγώνουν» για ένα χρόνο οι αυξήσεις στα επιτόκια ρυθμίσεων

Λϊγες μόλις ώρες μετά την δημοσιοποίηση της μεγάλης αύξησης στα επιτόκια των ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία, ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει νομοθετική ρύθμιση ώστε να «παγώσουν» για έναν ακόμη χρόνο.

Μιλώντας στον Σκάι ο υπουργός Οικονομικών τόνισε, πως με αυτόν τον τρόπο θα αποτραπεί η επιβάρυνση που έχει προκύψει μετά τη λήξη της προηγούμενης σχετικής ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών, όπου τα επιτόκια παρέμειναν σταθερά από

τον Νοέμβριο του 2022 έως σήμερα.

Να σημειωθεί, ότι οι αυξήσεις επιτοκίων για τις 12 δόσεις της ρύθμισης θα ήταν στο 6,68% από 4,37%, ενώ όσοι επιλέγουν τις 24 δόσεις (για τακτικές οφειλές) ή 48 δόσεις (για έκτακτες οφειλές) θα επιβαρύνονταν με επιτόκιο 8,18% από 5,87%.

Όπως ορίζουν οι ισχύουσες διατάξεις, το επιτόκιο των πάγιων ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο προκύπτει με βάση το επιτόκιο δανείων αλληλόχρεων λογαριασμών, το μέσο επίπεδο του οποίου ανακοινώνει κάθε χρόνο η Τράπεζα της Ελλάδος.

Το συγκεκριμένο επιτόκιο ήταν στο 4,12% το 2021, στο 4,09% το 2022, στο 6,43% το 2023 και έφτασε το 6,78% τον περασμένο Ιανουάριο σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα. Στο επιτόκιο αυτό, προστίθεται κατά περίπτωση προσαύξηση 0,25%-1,5%.

Related...ΤτΕ: Τεράστιο το χάσμα της ψαλίδας στα επιτόκια δανείων (6,24%) και καταθέσεων (0,53%)Αυξάνονται τα επιτόκια για ρυθμίσεις στο δημόσιο - Στο 8,18% το χρόνο για τις 48 δόσεις"Παγώνουν" για ακόμη 12 μήνες τα κυμαινόμενα επιτόκια στεγαστικών δανείων
Keywords
Τυχαία Θέματα
Χατζηδάκης,chatzidakis