Δένδιας: Ποντίκι που βρυχάται η Βόρεια Μακεδονία, αν έρθει η κακιά η ώρα θα έρθει από αλλού

.

«Λέω πάντα μην έρθει η κακιά η ώρα, αλλά μπορεί να έρθει η κακιά η ώρα, και βεβαίως η κακιά η ώρα δεν θα προέλθει από τη Βόρεια Μακεδονία, το “ποντίκι” που βρυχάται τις τελευταίες ημέρες. Θα προέλθει από μια χώρα με δεκαπλάσιο πιθανόν - πιθανόν ως προς το να προέλθει- μία χώρα με δεκαπλάσιο πληθυσμό, με τετραπλάσιο ΑΕΠ, που σημαίνει ότι αν εμείς δεν αντιληφθούμε ότι πρέπει να είμαστε σε εκπληκτικά καλό επίπεδο, δεν θα τα καταφέρουμε. Και

έχουμε όλοι μια μεγάλη ευθύνη απέναντι σε αυτό« δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιαςστη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Το θέμα ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης ήταν η επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Ίδρυση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις και λοιπές διατάξεις».

Αναφερόμενος στα θέματα προσωπικού που δεν αντιμετωπίζονται στο νομοθέτημα, ο κ. Δένδιας είπε ότι θα υπάρξει εκτενής συζήτηση γι’αυτό, σημειώνοντας πως «υπάρχουν πάρα πολλά θέματα προσωπικού στις Ένοπλες Δυνάμεις. Δεν είναι απλό το πράγμα. Θέλω να είμαι ειλικρινής. Είναι η δομή του προσωπικού, με ευθύνες δεκαετιών πάλι λανθασμένων ή μη ορθολογικών επιλογών, έχει δημιουργήσει μια ανεστραμμένη πυραμίδα. Η σχέση παραδείγματος χάριν Αξιωματικών-Υπαξιωματικών είναι τελείως διαφορετική από οποιονδήποτε άλλο στρατό στον κόσμο, τελείως διαφορετική και όχι επί τα βελτίω».

Ο υπουργός Άμυνας αναγνώρισε πως τα μισθολογικά δεν είναι σε επαρκές επίπεδο και κάνουμε μία τεράστια προσπάθεια, με έμμεσες παροχές, κυρίως στέγης, να μπορέσουμε να εξισορροπήσουμε κάπως, διότι χρειαζόμαστε το κατάλληλο και με καλό ηθικό ανθρώπινο δυναμικό στις Ένοπλες Δυνάμεις».

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο θέμα του αριθμού των στρατοπέδων: «Έχουμε πολλαπλάσια στρατόπεδα του αμερικανικού στρατού. Πολλαπλάσια, όχι διπλάσια, τριπλάσια, τετραπλάσια. Δεν γίνεται. Μόνο στο νομό Έβρου έχουμε 204 στρατόπεδα. Πώς το ακούτε, ορθολογική επιλογή;».

Ο κ. Δένδιας τόνισε, ως προς το ΕΛΚΑΚ, πως «Καταρχήν έγινε πολύ μεγάλη συζήτηση για το θέμα της νομικής μορφής. Γιατί ανώνυμη εταιρεία; Και με μια καχυποψία για την ανώνυμη εταιρεία, πάντα υπάρχει μια σύγχυση ανάμεσα στην ανώνυμη εταιρία ως νομική μορφή και στο ιδιωτικό συμφέρον. Η Aνώνυμη Eταιρεία μπορεί κάλλιστα να εκφράζει το δημόσιο συμφέρον όταν οι μετοχές ανήκουν στο Δημόσιο.  Και επίσης κοιτάξαμε όλα τα διεθνή παραδείγματα...στην πραγματικότητα η ανώνυμη εταιρία ήταν μονόδρομος, δεν υπήρχαν τέσσερις επιλογές και διαλέξαμε αυτή. Και επίσης είναι επιλογή που ακολουθούν μια σειρά από άλλες χώρες. Αλλά είναι μονόδρομος εάν θέλεις στοιχειώδη ελευθερία κινήσεων. Και χρειάζεται στοιχειώδης ελευθερία κινήσεων και ελευθερία πλαισίου.Μιλάμε για καινοτομία. Η καινοτομία από μόνη της δεν χωράει σε ένα πολύ στενό κοστούμι. Απαιτείται ευρύτητα δυνατότητων, δεν γίνεται αλλιώς».

ΟΜΙΛΙΑ ΥΕΘΑ Ν ΔΕΝΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΚΑΚ Κ.Α. from ΥΠΕΘΑ on Vimeo.

Επίσης, πρόσθεσε πως για τον ίδιο λόγο δεν υπάρχει αναλυτική αναγραφή προσοντολογίου στο Διοικητικό Συμβούλιο: «Γιατί θεωρούμε ότι εδώ θα πρέπει να υπάρχει επαρκής ελευθερία. Δεν παίρνουμε τη γενική διάταξη του Δημοσίου, του νόμου 4792 που έχει το προσοντολόγιο των εταιρειών του Δημοσίου...έχουμε να κάνουμε με ένα ιδιαίτερο αντικείμενο και την κυβερνητική προώθηση μη εκμετάλλευσης του αντικειμένου αυτού για τους συνήθεις λόγους του ελληνικού πολιτικού συστήματος διορισμών και τα λοιπά τη διαγνώσατε πάρα πολλοί από εσάς με τα άτομα που ζητάμε να εγκρίνετε την πρόσληψη. Δέκα άτομα. Γιατί δέκα; Διότι είπαν πολλοί από εσάς: επαρκούν; Όχι, δεν επαρκούν. Βασιζόμαστε στους Αξιωματικούς των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων». 

Όσον αφορά, δε, το συνολικό νομικό πλαίσιο, σημείωσε πως είναι το ίδιο που υπάρχει στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία επί πάρα πολλά χρόνια: «Δεν τη χρησιμοποιώ ως πρότυπο αποτελέσματος, τη χρησιμοποιώ μόνο  ως νομική προηγούμενη κατάσταση η οποία έχει εγκριθεί από όλα τα κόμματα που άσκησαν εξουσία μέσα στα χρόνια». 

«Εδώ, όμως, ως προς το προσοντολόγιο του Διοικητικού Συμβουλίου, αυτό το οποίο δεσμεύομαι απέναντί σας είναι αφενός την πλήρη διαφάνεια των κινήτρων και των προσώπων και της εκτενούς συζήτησης για αυτό. Δεν προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μία εταιρεία με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, σας διαβεβαιώ. Είναι τελείως άλλη η στόχευση αυτού του νομοθετήματος. Εάν κάποιος δεν έχει ειδική τεχνογνωσία δεν μπορεί να σταθεί σε αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο» πρόσθεσε.

Ως προς την ανησυχία για τη μεταβίβαση των μετοχών, υπογράμμισε πως δεν είναι βάσιμη: «Έχει 15 δικλείδες η μεταβίβαση των μετοχών. Στην πραγματικότητα οι μετοχές είναι αμεταβίβαστες και είναι μετοχές του ελληνικού Δημοσίου».

Περί των επιφυλάξεων για αθέμιτο ανταγωνισμό, σημείωσε πως «καταλαβαίνω ότι κάθε ιδιωτικό συμφέρον προσπαθεί να περιχαρακώσει το χώρο δραστηριότητάς τους και να μην υπάρξει είσοδος. Αλλά, τα ιδιωτικά συμφέροντα σε αυτόν τον τομέα στην Ελλάδα, σας το είπα και προηγουμένως, προσφέρουν το 0,74% του ΑΕΠ. Μπορεί αυτό να θεωρηθεί επιτυχία;».

»Εδώ ο φόβος δεν είναι μη δημιουργήσουμε αθέμιτο ανταγωνισμό για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Ο φόβος είναι ότι θα διατηρήσουμε τη λογική μισού αιώνα να πηγαίνουμε και να αγοράζουμε μόνο από τα ξένα ράφια, καταθέτοντας εκεί το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου.Η πραγματικότητα πίσω από αυτό το νομοθέτημα είναι ότι υπάρχει μια βαθιά εμπιστοσύνη στο ανθρώπινο κεφάλαιο που παράγει ο Ελληνισμός και το οποίο είναι εκεί» σημείωσε.

Ο υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε και στη συζήτηση για το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, λέγοντας πως «συζητάμε για την παραχώρηση λίγων τετραγωνικών μέτρων; Για τα οποία θα χαλαστούν από ιδιωτική δωρεά που ζήτησα και πήρα 300 χιλιάδες για την επισκευή; Δηλαδή τα μισθώματα περίπου 10 ετών; Και θα μου πείτε γιατί επέλεξες αυτό το χώρο και δεν το έβαζες κάπου αλλού; Θα σας πω, γιατί εκεί έχει δημιουργηθεί ένα περιβάλλον καινοτομίας γύρω από την περιοχή αυτή του κέντρου των Αθηνών, που είναι αυτό το ακίνητο».

Ως προς την Πληροφορική, τόνισε πως η διακλαδικότητα πρέπει να εφαρμοστεί: «Το θέμα της πιθανής μεταθετότητας που φοβίζει τους Αξιωματικούς. Δεν θα συμβεί, θα προστατεύσουμε τους ανθρώπους και τις ζωές τους...όμως η διακλαδικότητα πρέπει να εφαρμοστεί. Το Σώμα των Νομικών, θυμάστε; Υπήρχε πριν Στρατολογία, υπήρχαν Νομικοί σε κάθε Σώμα. Δημιουργήθηκε Νομικό Σώμα, δημιουργήθηκε καμιά ζημιά από αυτό; Αλλά εδώ είναι πολύ πιο σημαντικό, η διακλαδικότητα είναι πολύ πιο σημαντική...δεν θα τους μεταβάλουμε βιαίως τους όρους που μπήκαν, άλλωστε θα ήταν παράνομο. Θα αλλάξουν χρώμα στολής ίσως. Ε, είναι τόσο φοβερό;».

«Πρέπει να προσλάβουμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μια καινούργια οικονομία, μια καινούργια πραγματικότητα.  Και να καταλάβουμε αυτή την καινούργια οικονομία και την καινούργια πραγματικότητα  που κυρίως αφορά τους πολύ νέους ανθρώπους, τους 20αρηδες, ίσως και τους 30αρηδες.  Πρέπει να την ενσωματώσουμε στην προσπάθεια της χώρας να επιβιώσει απέναντι στην υπαρξιακή απειλή. Δεν θα τα καταφέρουμε αλλιώς...Αντιμετωπίζουμε ξαναλέω μια χώρα με τετραπλάσιο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν.  Εάν δεν δουλέψουμε με πολύ μεγάλη επιμέλεια δεν θα τα καταφέρουμε.  Και πρέπει να ξεκινήσουμε σήμερα και είμαστε πολλά χρόνια καθυστερημένοι, πολλά χρόνια καθυστερημένοι» υπογράμμισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δένδιας, Ποντίκι, Βόρεια Μακεδονία,dendias, pontiki, voreia makedonia