Γιατί παθαίνουμε κράμπες όταν αθλούμαστε

Μπορεί να έχετε ήδη ακούσει ότι οι κράμπες σχετίζονται με την αφυδάτωση και ότι αν θέλετε να τις αποφύγετε, απλά πίνετε περισσότερο νερό. Και, μέχρι τη δεκαετία του 1990, είχαμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η αφυδάτωση ήταν η πραγματική αιτία των κράμπες. Πρώιμη έρευνα, που χρονολογείται πριν από περισσότερα από 100 χρόνια, εντόπισε κράμπες σε ανθρακωρύχους που εργαζόντουσαν σε πολύ ζεστά και υγρά περιβάλλοντα, τα οποία ευνοούν την αφυδάτωση.

Το ίδιο ισχύει και για τους αθλητές: οι κράμπες έρχονται στο τέλος του αγώνα, αφού τρέχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και ιδρώνουν πολύ. Αυτή η υδροηλεκτρική

θεωρία για την προέλευση τους ήταν η προτιμώμενη θεωρία για περισσότερα από 90 χρόνια. Αλλά το 1997, προέκυψε μια νέα θεωρία, αυτή της νευρικής προέλευσης των κράμπες που σχετίζονται με την άσκηση.

Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, οι μηχανισμοί που εμπλέκονται στις κράμπες δεν βρίσκονται στο επίπεδο του μυός, αλλά μάλλον στο επίπεδο του νευρικού συστήματος και πιο συγκεκριμένα στο επίπεδο των κινητικών νευρώνων.

Οι κινητικοί νευρώνες προκαλούν κράμπες

Οι μύες μας ελέγχονται άμεσα από νευρώνες στο νωτιαίο μυελό που ονομάζονται κινητικοί νευρώνες. Είναι αυτοί που δίνουν την εντολή στις μυϊκές μας ίνες να συστέλλονται.

Λαμβάνουν νευρικά μηνύματα από τον εγκέφαλο, γεγονός που μας επιτρέπει να εκτελούμε κινήσεις εθελοντικά, αλλά λαμβάνουν επίσης ένα πλήθος άλλων νευρικών μηνυμάτων.

Για παράδειγμα, όταν ο γιατρός έρχεται να χτυπήσει το γόνατό σας με ένα σφυρί, το πόδι σας τεντώνεται μέσω ενός αντανακλαστικού μηχανισμού: αισθητήρες στον μυ ενημερώνουν τους κινητικούς νευρώνες για το ξαφνικό τέντωμα και οι κινητικοί νευρώνες δίνουν εντολή στον μυ σας να συστέλλεται σε αντάλλαγμα.

Όλα αυτά συμβαίνουν πριν καν ο εγκέφαλος έχει χρόνο να λάβει και να επεξεργαστεί αισθητηριακές πληροφορίες. Ο εγκέφαλος, από την άλλη πλευρά, θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να στείλει ένα νευρικό μήνυμα προσαρμοσμένο στο πλαίσιο, προκειμένου να τελειοποιήσει την αρχική αντίδραση.

Τα νευρικά μηνύματα που λαμβάνονται από τους κινητικούς νευρώνες μπορεί να είναι είτε διεγερτικά: προκαλούν μια σύσπαση, είτε ανασταλτικά: τείνουν να σταματήσουν τη συστολή. Οι κινητικοί νευρώνες στη συνέχεια συνοψίζουν αυτά τα μηνύματα για να προκαλέσουν τη συστολή, ή όχι.

Υπό κανονικές συνθήκες, αυτά τα διεγερτικά και ανασταλτικά νευρικά μηνύματα ρυθμίζονται προσεκτικά με τέτοιο τρόπο ώστε οι μυϊκές συσπάσεις μας να οδηγούν σε ρευστές και συντονισμένες κινήσεις.

Αντίθετα, οι κράμπες πιστεύεται ότι προέρχονται από μια ανισορροπία μεταξύ αυτών των διεγερτικών και ανασταλτικών νευρικών μηνυμάτων, η οποία προκαλεί μια κατάσταση υπερδιέγερσης στους κινητικούς νευρώνες. 

Πώς να αποφύγετε κράμπες;

Εάν είστε ένας από τους ανθρώπους που είναι πιο πιθανό να πάθουν κράμπες, τα κακά νέα είναι ότι δεν υπάρχει πραγματικά γρήγορη λύση για πρόληψη ή θεραπεία.

Μπορείτε ακόμα να προσπαθήσετε να περιορίσετε την κόπωση που δημιουργείται από την προσπάθεια και γι ’αυτό δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από την τακτική προπόνηση με ασκήσεις ενδυνάμωσης ειδικά για τη δραστηριότητα που εκτελείται (τονίζοντας το έργο των μυών που είναι επιρρεπείς σε κράμπες) και σε συνθήκες όσο το δυνατόν πιο κοντά σε αυτές του ανταγωνισμού σας.

Είναι επίσης σημαντικό να αναρρώσετε καλά για να αποφύγετε τη συσσώρευση κόπωσης, με μια διατροφή και ύπνο που είναι προσαρμοσμένοι στην προπόνησή σας.

Και αν, παρά αυτές τις αρκετά γενικές συμβουλές, εξακολουθείτε να παθαίνετε κράμπες κατά τη διάρκεια της γυμναστικής, το τέντωμα του εν λόγω μυός είναι η καλύτερη λύση, επειδή σταματά τον κύκλο ενεργοποίησης του κινητικού νευρώνα.

Πηγή: The Conversation 

Related...Ποια φαγητά μειώνουν αποτελεσματικά τους πόνους και τις κράμπες της περιόδουΘερμικές κράμπες: Τι θα πρέπει να προσέχουμε όταν γυμναζόμαστε το καλοκαίριΝα τι προκαλεί τις κράμπες (και πως θα απαλλαγείτε από αυτές)
Keywords
Τυχαία Θέματα
Γιατί παθαίνουμε κράμπες όταν αθλούμαστε,