Καταστολή φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων στα αμερικανικά πανεπιστήμια - Πάνω από 2.000 συλλήψεις

Η αστυνομία έχει συλλάβει σχεδόν 2.200 άτομα κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων υπέρ των Παλαιστινίων σε πανεπιστημιουπόλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες τις τελευταίες εβδομάδες, χρησιμοποιώντας ό,τι μέσα διαθέτει για να διαλύσει τους άτυπους καταυλισμούς και τις καταλήψεις κτιρίων.

Ενας αξιωματικός «πυροβόλησε κατά λάθος» μέσα σε ένα διοικητικό κτίριο στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια κατά τη διάρκεια απομάκρυνσης φοιτητών που είχαν κατασκηνώσει μέσα, δήλωσαν οι αρχές, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανείς. Οπως ανακοινώθηκε, εκείνη τη στιγμή προσπαθούσε να χρησιμοποιήσει τον φακό που ήταν προσαρμοσμένος

στο όπλο του και αντ′ αυτού πάτησε τη σκανδάλη, με τη σφαίρα να καταλήγει σε ένα τοίχο.

Περισσότερα από 100 άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της καταστολής στo Κολούμπια. Eνας απολογισμός του Associated Press κατέγραψε τουλάχιστον 56 περιστατικά συλλήψεων σε 43 διαφορετικά κολέγια ή πανεπιστήμια των ΗΠΑ από τις 18 Απριλίου. Τα στοιχεία βασίζονται σε αναφορές του AP και δηλώσεις από πανεπιστήμια και υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

Νωρίς την Πέμπτη, αστυνομικοί απομάκρυναν ένα πλήθος διαδηλωτών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Λος Αντζελες, συλλαμβάνοντας τελικά τουλάχιστον 200 διαδηλωτές αφού εκατοντάδες αψήφησαν τις εντολές να φύγουν, ορισμένοι σχηματίζοντας ανθρώπινες αλυσίδες καθώς η αστυνομία εκτόξευε χειροβομβίδες κρότου-λάμψης για να διαλύσει τα πλήθη. 

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στο Κολούμπια στις 17 Απριλίου με φοιτητές να ζητούν τον τερματισμό του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, ο οποίος έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 34.000 Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας

Στις 18 Απριλίου, το αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης (NYPD) «εκκαθάρισε» τον αρχικό καταυλισμό στο Κολούμπια και συνέλαβε περίπου 100 διαδηλωτές. Οι διαδηλωτές έστησαν νέες σκηνές και αψήφησαν τις απειλές καταστολής, κλιμακώνοντας τις ενέργειές τους νωρίς την Τρίτη με κατάληψη του Hamilton Hall, ενός διοικητικού κτιρίου που κατελήφθη με παρόμοιο τρόπο το 1968 από φοιτητές που διαμαρτύρονταν για τον ρατσισμό και τον πόλεμο του Βιετνάμ.

Περίπου 20 ώρες αργότερα, αστυνομικοί εισέβαλαν στην αίθουσα. Η αστυνομία είχε πει ότι οι διαδηλωτές δεν παρουσίασαν ουσιαστική αντίσταση. Το όπλο του αστυνομικού «εκπυρσοκρότησε» στις 9:38 μ.μ., σύμφωνα με το NYPD, περίπου 10 λεπτά αφότου η αστυνομία άρχισε να εισβάλλει στο Hamilton Hall. Το περιστατικό έγινε γνωστό χθες, Πέμπτη.

Παρόμοια κατάσταση διαμορφώθηκε και στο UCLA αυτή την εβδομάδα. Η ένταση  ξεκίνησε μετά την επιτρεπόμενη συγκέντρωση υπέρ του Ισραήλ στην πανεπιστημιούπολη την Κυριακή, κατά την οποία ξέσπασαν καυγάδες και πετάχτηκαν «ζωντανά ποντίκια» στον φιλοπαλαιστινιακό καταυλισμό αργότερα εκείνη την ημέρα.

Τις επόμενες ημέρες, έγιναν προσπάθειας να βρεθεί μια ειρηνική λύση με τα μέλη του καταυλισμού αλλά την Τρίτη αντιδιαδηλωτές επιτέθηκαν στον φιλοπαλαιστινιακό καταυλισμό. Οι διοικούντες της πανεπιστημιούπολης και η αστυνομία δεν επενέβησαν ούτε ζήτησαν ενισχύσεις για πολλές ώρες. Κανείς δεν συνελήφθη εκείνο το βράδυ, αλλά τουλάχιστον 15 διαδηλωτές τραυματίστηκαν. Η καθυστερημένη απόκριση των αρχών προκάλεσε επικρίσεις από πολιτικούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνήτη της Καλιφόρνια.

Μέχρι την Τετάρτη, ο καταυλισμός είχε γίνει «πολύ περισσότερο από έναν καταυλισμό» και δεν υπήρχε άλλη λύση από την αστυνομία να επέμβει.

Η πολύωρη αναταραχή συνεχίστηκε το πρωί της Πέμπτης, καθώς οι αξιωματικοί προειδοποίησαν από μεγάφωνα ότι θα υπάρξουν συλλήψεις εάν το πλήθος - την ώρα εκείνη ήταν πάνω από 1.000 άτομα μέσα στον καταυλισμό καθώς και έξω από αυτόν - δεν διαλύονταν. Εκατοντάδες έφυγαν οικειοθελώς, ενώ άλλοι 200 και πλέον παρέμειναν και τελικά τέθηκαν υπό κράτηση.

Εν τω μεταξύ, αντίστοιχοι καταυλισμοί διαμαρτυρίας σε άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα στις ΗΠΑ έχουν διαλυθεί από την αστυνομία -με αποτέλεσμα περισσότερες συλλήψεις- ή έκλεισαν οικειοθελώς. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι του Πανεπιστημίου της Μινεσότα κατέληξαν σε συμφωνία με τους διαδηλωτές να μην διαταράξουν την τελετή αποφοίτησης ενώ ]παρόμοιοι συμβιβασμοί έχουν γίνει και σε άλλα πανεπιστήμια.

Related...Ο ακτιβισμός δεν συνιστά επιστήμηΠώς έσπασε η σιωπή 60 χρόνωνEurovision 2024: Οι διοργανωτές του διαγωνισμού θα αφαιρούν παλαιστινιακές σημαίες ή σύμβολα
Keywords
Τυχαία Θέματα
Καταστολή, - Πάνω, 2 000,katastoli, - pano, 2 000