Οι ευρωπαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα βλέπουν τα κέρδη να συρρικνώνονται

Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας δυσκολεύει σημαντικά την επιχειρηματικότητα των ευρωπαϊκών εταιρειών στην ασιατική  χώρα, σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού Επιμελητηρίου της ΕΕ στην Κίνα.

Στη Σαγκάη, οι επιχειρήσεις που διατηρούν συμβάσεις με κρατικές κινεζικές επιχειρήσεις έχουν το τελευταίο διάστημα μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές, όπως ανέφερε ο επικεφαλής του ευρωπαικού επιμελητηρίου, Carlo D’Andrea.

«Οι κρατικές επιχειρήσεις, ανέβαλαν τις πληρωμές από τις ξένες εταιρείες, ειδικά τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αναγκάζοντας τες με αυτόν τον τρόπο

να παρέχουν ένα είδος «δανείου» στο κράτος», είπε ο D’Andrea.

Η ανάπτυξη στην Κίνα έχει επιβραδυνθεί τα τελευταία χρόνια εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων. Η ύφεση στον τομέα των ακινήτων, ο οποίος συνδέεται άμεσα με το κράτος, έχει συμπαρασύρει την οικονομία της χώρας.

Μόνο το 30% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στην Κίνα αύξησαν το κέρδος τους το 2023, μετά από 8 χρόνια χαμηλών τζίρων, καθώς το 2016 ήταν μόλις το 24% των εταιρειών που είχαν περισσότερα κέρδη απ′ ότι στην Ευρώπη.

«Αυτό αντανακλούσε την τεράστια ύφεση στην κινεζική χρηματιστηριακή αγορά το καλοκαίρι του 2015, παράλληλα με μια επιβράδυνση στην αγορά ακινήτων εκείνη την εποχή», τόνισε ο Jens Eskelund.

Η οικονομία της Κίνας έχει ωστόσο ανακάμψει σε σχέση με το 2015 και το 2016. Ο περίφημος «εμπορικός πόλεμος» με τις ΗΠΑ έχει αποκλιμακωθεί τα τελευταία χρόνια, με το Πεκίνο να διπλασιάζει την παραγωγή στην μεταποίηση για να μπορέσει να ενισχύσει την τεχνολογική του αυτάρκεια.

«Οι ευρωπαικές εταιρείες διαπίστωσαν σε κάποιο βαθμό ότι η ικανότητά τους να αναπτύσσονται και να αποκομίζουν κέρδη στην κινεζική αγορά, σε σχέση με το ΑΕΠ, γίνεται όλο και πιο αδύναμη», είπε ο Eskelund.

«Αυτό που είναι σημαντικό για τις ξένες εταιρείες είναι το είδος της αύξησης του ΑΕΠ», ανέφερε ο Έσκελαντ υπογραμμίζοντας ότι «αν το ΑΕΠ αυξάνεται επειδή γίνονται περισσότερες επενδύσεις για να αυξηθεί η παραγωγική ικανότητα, δεν είναι καλό για τις ξένες εταιρείες. Αλλά αν το ΑΕΠ αυξάνεται επειδή η εγχώρια ζήτηση αυξάνεται, τότε οι ξένες εταιρείες έχουν κέρδη».

Η έμφαση της Κίνας στη μεταποίηση, σε συνδυασμό με τη μέτρια εγχώρια ζήτηση, ανησυχεί τους ξένους επενδυτές καθώς η μεγάλη παραγωγή θα μειώσει τα περιθώρια κέρδους τους.

 Μειώνεται ο τζίρος για τις επιχειρήσεις

Οι ευρωπαικές κατασκευαστικές εταιρείες και οι αυτοκινητοβιομηχανίες κατέγραψαν τα υψηλότερα κέρδη, με το 70% να υποστηρίζει ωστόσο, ότι η μεγάλη παραγωγική ικανότητα στον κλάδο τους είχε ως αποτέλεσμα την πτώση των τιμών.

«Δεν γκρινιάζουν μόνο οι ευρωπαϊκές εταιρείες αλλά και οι κινεζικές καθώς αυτό επηρεάζει κι εκείνους» ανέφερε ο Eskelund. 

Οι κινεζικές αρχές πάντως, έχουν ενισχύσει τις προσπάθειες να προσελκύσουν περισσότερες ξένες επενδύσεις. Το Πεκίνου έχει άρει την υποχρεωτική βίζα για αρκετές χώρες της ΕΕ γεγονός που δίνει μια σημαντική ευελιξία στην μετακίνηση των ευρωπαίων που μπορούν να προγραμματίζουν πιο ε’ύκολα και πιο γρήγορα τα ταξίδια τουςστην Κίνα μία εβδoμάδα νωρίτερα, αντί για δύο έως τρεις μήνες πριν.

Πρόσθεσε ότι η επέκταση των πολιτικών φορολογικής απαλλαγής από το Πεκίνο έχει επίσης ενθαρρύνει περισσότερα στελέχη από ξένες χώρες να παραμείνουν για περισσότερα χρόνια στην Κίνα μεταφέροντας και τις οικογένειές τους.

Related...Tik Tok: Το Κογκρέσο εξετάζει την απαγόρευσή του στις ΗΠΑ - Ζητά να «ξεκόψει» από την ΚίναΚλιματικά ουδέτερο γίνεται το εργοστάσιο της Volvo στην ΚίναEvergrande: Κατηγορείται για την μεγαλύτερη οικονομική απάτη στην Κίνα
Keywords
Τυχαία Θέματα
Κίνα,kina