Πετρέλαιο: Πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι μετά τις εξελίξεις σε Ιράν και Σαουδική Αραβία

Η είδηση του θανάτου του Ιρανού προέδρου αλλά και η ασθένεια του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν, αυξάνουν σήμερα τις τιμές του πετρελαίου λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας στις δυο από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες του κόσμου.

Σύμφωνα με το Reuters, το Brent σημείωσε άνοδο 41 σεντς, ή 0,5%, φθάνοντας σήμερα στα 84,39 δολάρια το βαρέλι από τα 84,43 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τις 10 Μαΐου.

lang="el-GR">Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) σημείωσε άνοδο 23 σεντς στα 80,29 δολάρια το βαρέλι έχοντα φτάσει τα 80,35 δολάρια νωρίς το πρωί, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Ιρανού προέδρου.

Η ανακοίνωση ότι ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ανέβαλε την επίσκεψή του στην Ιαπωνία, που είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει σήμερα, λόγω προβλήματος υγείας του 88χρονου πατέρα του, επηρέασε σημαντικά τις τιμές του πετρελαίου, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι θα σταθεροποιηθούν στα 83,50 .

Η Κίνα σταθεροποίησε την αγορά

«Η απόφαση της Κίνας να σταθεροποιήσει την αγορά ακινήτων της ήταν ένας από τους σημαντικότερους λόγους σταθεροποίησης των τιμών του πετρελαίου τις τελευταίες ημέρες.

Σε συνδυασμό με την χαλάρωση των κανόνων για την απόκτηση στεγαστικών δανείων και την μείωση της προκαταβολής για την απόκτηση κατοικίας, ώστε να πουληθούν τα χιλιάδες ακίνητα στη χώρα, έχει δημιουργήσει μια ευνοϊκή εικόνα» δήλωσε ο αναλυτής της IG Markets Τόνι Σίκαμόρ.

Το Brent έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα με άνοδο περίπου 1%, την πρώτη αύξησή του τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, ενώ το αμερικανικό πετρέλαιο αυξήθηκε 2% λόγω των βελτιωμένων οικονομικών δεικτών στις ΗΠΑ και την Κίνα, τους δύο μεγαλύτερους καταναλωτές πετρελαίου στον κόσμο.

Ωστόσο, η αντίδραση του ΟΠΕΚ+ στη συνεδρίαση της 1ης Ιουνίου, στον απόηχο των δύο σημαντικών πολιτικών εξελίξεων σε ιράν και Σ. Αραβία, θα είναι καθοριστική για την πορεία των τιμών του πετρελαίου το επόμενο διάστημα» εκτιμά ο Γουόρεν Πάτερσον, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην ING.

«Η αγορά εμφανίζεται ολο και πιο μουδιασμένη στις εξελίξεις στο γεωπολιτικό μέτωπο, πιθανότατα λόγω του μεγάλου όγκου της πλεονάζουσας δυναμικότητας που έχει ο ΟΠΕΚ», είπε ο Πάτερσον.

Οι ΗΠΑ πάντως εκμεταλλεύτηκε την πρόσφατη πτώση των τιμών του πετρελαίου, για να αυξήσει κατά 3,3 εκατομμύρια βαρέλια τα αποθέματά της μετά την μαζική πώληση αποθέματος το 2022, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Related...Φόβοι για «μαύρο κύκνο» στις αγορές - Πώς η κρίση στην Μ.Ανατολή επηρεάζει πετρέλαιο, επιτόκιαΟ αγιατολάχ Χαμενεΐ καλεί τους Ιρανούς να "μην ανησυχούν" για τη διακυβέρνηση της χώραςΕμπραχίμ Ραΐσι: Το προφίλ και η πορεία του Ιρανού ηγέτη
Keywords
Τυχαία Θέματα
iNews > Ειδήσεις > Huffington Post Greece
Πετρέλαιο, Πάνω, Ιράν, Σαουδική Αραβία,petrelaio, pano, iran, saoudiki aravia