Σαουδική Αραβία: Οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι ξόδεψαν σχεδόν 1 δισ. δολάρια στη μεταγραφική περίοδο

19 Αυγούστου 2023: Ο Nεϊμάρ της Αλ-Χιλάλ που υπέγραψε νέο συμβόλαιο παρουσιάζεται στους φιλάθλους μέσα στο γήπεδο πριν από τον αγώνα. 

Οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι της Saudi Pro League (SPL) στην Σαουδική Αραβία ξόδεψαν σχεδόν ένα δισεκατομμύριο δολάρια κατά τη μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τον εγχώριο ανταγωνισμό προσελκύοντας μερικούς από τους κορυφαίους παίκτες του κόσμου, σύμφωνα με ανάλυση της Deloitte που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

Συνολικά

οι σύλλογοι της αραβικής χώρας δαπάνησαν το ποσό ρεκόρ των 957 εκατομμυρίων δολαρίων (893,68 εκατ. ευρώ) κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου του 2023 που έκλεισε στις 7 Σεπτεμβρίου, με καθαρή δαπάνη 907 εκατομμυρίων δολαρίων (847 εκατ. ευρώ), σύμφωνα με το Sports Business Group της Deloitte.

Η δαπάνη των 957 εκατομμυρίων δολαρίων ξεπερνά τα χρήματα που δόθηκαν για μεταγραφές στα τέσσερα από τα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης (Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία) καθώς μόνο οι σύλλογοι της αγγλικής Premier League, ξόδεψαν περισσότερα για μεταγραφές από το πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας ( με καθαρή δαπάνη μεταγραφών ύψους 1,3 δισ. ευρώ). 

Μάλιστα, σχεδόν τα μισά λεφτά που έλαβαν οι σύλλογοι της Premier League από το εξωτερικό για πωλήσεις παικτών τους - συνολικής αξίας 698 εκατομμυρίων δολαρίων - προήλθαν από συλλόγους της Saudi Pro League.

«Αυτό σηματοδοτεί την πρώτη φορά από το 2016 που ένα άλλο διεθνές πρωτάθλημα ξεπέρασε τις δαπάνες οποιουδήποτε από τα ”πέντε μεγάλα” της Ευρώπης κατά τη διάρκεια μιας ποδοσφαιρικής μεταγραφικής περιόδου...», δήλωσε ο Ιζι Ρέι του Sports Business Group της Deloitte.

Σε συνέντευξή του στο Sky Sports που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, ο διευθυντής ποδοσφαίρου της SPL Μάικλ Εμέναλο, ο οποίος πέρασε επτά χρόνια στην Τσέλσι, δήλωσε ότι ελπίζει ότι το πρωτάθλημα της αραβικής χώρας έκανε την καλύτερη δυνατή διαφήμιση.

″Κοιτάμε με μεγάλη ικανοποίηση το γεγονός ότι βάλαμε το πρωτάθλημα σε καλύτερη θέση από ό,τι ήταν προηγουμένως”, τόνισε.

″Καταφέραμε να προσελκύσουμε και να ενσωματώσουμε μερικούς από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο”. 

Saudi Pro League director of football Michael Emenalo believes the league is here 'to stay' for a very long time

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σαουδική Αραβία,saoudiki aravia