Σε αναμονή για τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία η Ουκρανία

Ενα βήμα πλησιέστερα στο να χρησιμοποιήσουν τα έσοδα από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να βοηθήσουν την Ουκρανία στο πόλεμο κατά της Ρωσίας βρίσκονται οι «27» χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να προσδιορίσουν την έναρξη αυτού του μηχανισμού, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της χθεσινής Συνόδου Κορυφής.

Λίγο νωρίτερα ο Ζελένσκι απευθυνόμενος στους ηγέτες της ΕΕ έκανε έκκληση λέγοντας «Χρειαζόμαστε πρόοδο όσον αφορά τη δίκαιη χρήση των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας», όμως η αίσθηση του επείγοντος δεν φαίνεται να επηρέασε την απόφαση του Συμβουλίου

καθως δεν υπάρχει αναφορά για άμεση χρήση των «απροσδόκητων κερδών» από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για τη χρηματοδότηση αγορών όπλων.

Στην ουσία αυτό αναφέρουν οι ηγέτες της ΕΕ στα συμπεράσματά τους είναι ότι «εξέτασαν την πρόοδο σχετικά με τα επόμενα συγκεκριμένα βήματα για την κατεύθυνση των έκτακτων εσόδων που προέρχονται από τα ακινητοποιημένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας προς όφελος της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης της στρατιωτικής υποστήριξης», δηλαδή το ζήτημα παραπέμπεται στο μέλλον.

Βέβαια κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της πρώτης ημέρας της συνόδου κορυφής, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφερε ότι η ΕΕ πιθανόν θα είναι έτοιμη να εκταμιεύσει το πρώτο δισεκατομμύριο (ευρώ) από κέρδη δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για να υποστηριχθεί η Ουκρανία ήδη στις αρχές Ιουλίου.

Στο ίδιο πνεύμα και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ΕΕ μπορεί να δράσει πολύ γρήγορα και να θέσει σε εφαρμογή το συγκεκριμένο μηχανισμό έτσι ώστε τα χρήματα αυτά να χρησιμοποιηθούν για την αγορά αμυντικού εξοπλισμού για την Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει να μεταφερθεί το 90% των κερδών από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία σε ένα ταμείο υπό τη διοίκηση της ΕΕ που χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση όπλων για το Κίεβο, ενώ το υπόλοιπο 10% θα πήγαινε σε δημοσιονομική βοήθεια για το Κίεβο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα «απροσδόκητα κέρδη» από τα «παγωμένα» περουσιακά στοιχεία αφορούν στην αξιοποίηση των κερδών από τα επιτόκια των κατασχεμένων κρατικών ρωσικών κεφαλαίων (όλη συζήτηση αφορά μόνο στα κρατικά ρωσικά κεφάλαια και όχι στα περιουσιακά στοιχεία ιδιωτών (ολιγαρχών και άλλων), που υπολογίζονται σε 210 δισ ευρώ και βάσει του επανακαθορισμού των επιτοκίων το κεφάλαιο αυτό θα μπορούσε να αποφέρει έως και 3 δισ ευρώ καθαρά ετησίως.

Ο προβληματισμός που επικρατεί είναι εάν υπάρχει ισχυρή νομική βάση που να διασφαλίζει ότι η χρήση τους δεν παραβιάζει το ευρωπαϊκό ή το διεθνές δίκαιο.

Τέλος όσον αφορά τη στήριξη της Ουκρανίας αυτή όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της συνόδου παραμένει αμετάβλητη καθώς επισημαίνεται ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη θα επιταχύνουν και θα εντείνουν την παροχή της απαραίτητης στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία...Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει όλες τις πρόσφατες πρωτοβουλίες σχετικά με αυτό, συμπεριλαμβανομένης αυτής που ξεκίνησε από την Τσεχία για την επείγουσα προμήθεια πυρομαχικών για την Ουκρανία, η οποία θα επιτρέψει την ταχεία εκπλήρωση της δέσμευσης της ΕΕ να παράσχει ένα εκατομμύριο βλήματα».

Related...Σύνοδος Κορυφής:  Χωρίς συμφωνία για την έκδοση ευρωομόλογων για την αμυντική θωράκιση της ΕΕΥπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων για την αμυντική θωράκιση της Ευρώπης ο Κ. ΜητσοτάκηςΠρώτα βήματα ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικήςΓάζα: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί για άμεση ανθρωπιστική παύση που θα οδηγήσει σε βιώσιμη εκεχειρία«Πράσινο» φως από τους ηγέτες της ΕΕ για ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη ΒοσνίαΣύνοδος Κορυφής: Επί ποδός πολέμου για ευρωπαϊκή άμυνα και αγροτικά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ουκρανία,oukrania