Στη Νότια Κορέα υπάρχει διαγωνισμός που κερδίζει ο καλύτερος στο να μην κάνει απολύτως τίποτα

Περισσότερα από 100 άτομα έκατσαν πάνω σε χαλάκια γιόγκα το Σαββατοκύριακο για να μην κάνουν απολύτως τίποτα, σε μια εκδήλωση στη Σεούλ που είναι εν μέρει φυσική πρόκληση, εν μέρει έργο τέχνης και εν μέρει ανάπαυλα από την υπερανταγωνιστική κοινωνία της Νότιας Κορέας.

Πρόκειται για τον ετήσιο διαγωνισμό Space-out που διεξήχθη την Κυριακή.

Οι καρδιακοί παλμοί των συμμετεχόντων παρακολουθούνται, ενώ οι θεατές ψήφιζαν τους 10 αγαπημένους τους διαγωνιζόμενους. Όποιος είχε τον πιο σταθερό καρδιακό ρυθμό μεταξύ των 10 θα έπαιρνε το τρόπαιο.

Μεταξύ αυτών που συμμετείχαν ήταν ο πατινέρ

ταχύτητας Kwak Yoon-gy, διπλός ασημένιος Ολυμπιονίκης.

«Προσπάθησα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες πέντε φορές και δεν ξεκουράστηκα ποτέ κατά τη διάρκεια των προπονήσεων εδώ και 30 χρόνια», είπε ο 34χρονος ειδικός στο short-track, ο οποίος κατέλαβε την τρίτη θέση.

Περισσότερα από 4.000 άτομα έκαναν αίτηση για να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, που διοργανώθηκε από τον Δήμο της πόλης. Οι 117 διαγωνιζόμενοι που επιλέχθηκαν είχαν ηλικία που κυμαίνονταν από ένα παιδί στη δεύτερη δημοτικού έως άτομα στα 60 τους, αναφέρει το CNN.

Για πολλούς συμμετέχοντες, ήταν ένας τρόπος να ανακάμψουν από την εξάντληση και το άγχος, συχνά από την εργασία τους, σε μια χώρα με υψηλό ακαδημαϊκό άγχος και ακραία πίεση για επιτυχία.

«Συνήθως είχα πολλές ανησυχίες και άγχος, οπότε έκανα αίτηση [για να συμμετάσχω] γιατί σκέφτηκα ότι θα ήταν ωραίο να διώξω το άγχος με το να λάβω μέρος  στο διαγωνισμό», είπε η 26χρονη YouTuber Kim Seok- hwan.

Φέτος είναι η δέκατη επέτειος του διαγωνισμού Space-out, που ήταν μια ιδεά μιας εικαστικού καλλιτέχνη, η οποία ακούει στο ψευδώνυμο Woopsyang.

«Αναρωτήθηκα γιατί ήμουν τόσο ανήσυχη να μην κάνω τίποτα», θυμάται, προσθέτοντας ότι τότε κατάλαβε ότι το άγχος της προήλθε από τη σύγκριση του εαυτού της με άλλους ανθρώπους που έκαναν πολυάσχολες ζωές.

«Στην πραγματικότητα, αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούσαν επίσης να θέλουν να απομακρυνθούν και να μην κάνουν τίποτα σαν εμένα», είπε ο Woopsyang.

«Έτσι, δημιούργησα έναν διαγωνισμό σκεπτόμενος ότι θα ήταν ωραίο να σταματήσουμε όλοι μαζί στο ίδιο μέρος την ίδια στιγμή».

«Αυτός ο διαγωνισμός σας λέει ότι το να χαζεύουμε δεν είναι πλέον χάσιμο χρόνου, αλλά ένας χρόνος που πραγματικά χρειάζεστε».

Ο διαγωνισμός είναι επίσης performance art, είπε.

«Αν και οι διαγωνιζόμενοι μένουν ακίνητοι μέσα στο χώρο του διαγωνισμού, το κοινό κινείται συνεχώς», είπε η Woopsyang, προσθέτοντας ότι στόχος της ήταν «να δημιουργήσει μια οπτική αντίθεση μεταξύ μιας ομάδας που δεν κάνει τίποτα και μιας ομάδας που είναι απασχολημένη».

Από τον πρώτο διαγωνισμό Space-out που πραγματοποιήθηκε στη Σεούλ το 2014, επεκτάθηκε διεθνώς, με διαγωνισμούς να λαμβάνουν χώρα σε διάφορες πόλεις όπως το Πεκίνο, το Ρότερνταμ, η Ταϊπέι, το Χονγκ Κονγκ και το Τόκιο.

Το φετινό διαγωνισμό στη Σεούλ κέρδισε ο εκφωνητής Kwon So-a και πήρε ένα τρόπαιο σε σχήμα όπως το γλυπτό του Auguste Rodin «The Thinker».

Το να μην κάνετε τίποτα είναι «καλό για την ψυχική σας υγεία καθώς και για τη σωματική σας υγεία, επειδή το σώμα σας πρέπει να χαλαρώσει, αλλά το σώμα σας μπορεί να χαλαρώσει μόνο όταν ο εγκέφαλός σας χαλαρώνει», πρόσθεσε.

«Για τους δύο αυτούς λόγους, οι άνθρωποι θα πρέπει να απομακρυνθούν».

Keywords
Τυχαία Θέματα