Στο «μικροσκόπιο» των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων το τουρκικό ελικοπτεροφόρο Anadolu

Την ευκαιρία στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να «μετρήσουν» το τουρκικό ελικοπτεροφόρο/ ελαφρύ αεροπλανοφόροAnadolu έδωσε η συμμετοχή του στη ΝΑΤΟϊκή άσκηση Neptune Strike 24-1, η οποία άρχισε στις 26 Απριλίου και διαρκεί ως τις 10 Μαΐου.

Το τουρκικό πολεμικό- ναυαρχίδα του στόλου της γείτονος πέρασε από το Αιγαίο το περασμένο Σαββατοκύριακο, κατευθυνόμενο

προς το Ιόνιο και την Αδριατική για την «πρεμιέρα» του σε άσκηση τέτοιου είδους. Τη συνοδεία του τουρκικού σκάφου αποτελούν η τουρκική φρεγάτα TCG Salihreis, κλάσης Barbaros (ανήκει στην «οικογένεια» των ΜΕΚΟ, σκάφη της οποίας διαθέτει και η Ελλάδα) και η κορβέτα TCG Büyükada, κλάσης ADA- MILGEM- στρατιωτικές πηγές υπογραμμίζουν πως ο αριθμός των συνοδευτικών σκαφών κρίνεται ως μάλλον μικρός, καθώς υπό κανονικές συνθήκες μια μονάδα τέτοιου μεγέθους θα αναμενόταν να συνοδεύεται από τουλάχιστον τέσσερα σκάφη. 

TCG ANADOLU, TCG SALİHREİS ve TCG BÜYÜKADA’dan oluşan ANADOLU GÖREV GRUBU, NEPTUNE STRIKE 24.1 Faaliyeti kapsamında; 27-29 Nisan 2024 tarihleri arasında İyon Denizi’nde eğitimler gerçekleştirdi.

Eğitimler kapsamında, Arnavutluk ve Kuzey Makedonya Silahlı Kuvvetler personeline… pic.twitter.com/rKwJy1iyI2

— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) April 30, 2024

Η τουρκική ναυαρχίδα βρίσκεται στην Αδριατική για τους σκοπούς της μεγάλης ΝΑΤΟϊκής άσκησης, με τις κινήσεις του κατά τη διέλευσή του, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, να παρακολουθούνται από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις- οι οποίες είχαν πρόσφατα άλλη μια ευκαιρία να αποκτήσουν καλύτερη εικόνα για το τουρκικό σκάφος και τις δυνατότητές του, καθώς από τις 19 ως τις 23 Απριλίου πραγματοποίησε με το ισπανικό ναυτικό την άσκηση «DEDALO 24», στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή κεντρικού και βορείου Αιγαίου. Στην άσκηση συμμετείχε, μεταξύ άλλων, το ισπανικό αεροπλανοφόρο αμφιβίων επιχειρήσεων ESPS Juan Carlos I, το οποίο είναι «αδελφό» πλοίο του Anadolu. Σημειώνεται πως το Juan Carlos φέρει ελικόπτερα και μαχητικά Harrier, με δυνατότητα κάθετης απο/προσνήωσης, ενώ το τουρκικό πολεμικό προοριζόταν να χρησιμοποιεί ελικόπτερα και μαχητικά F-35- ωστόσο η εκδίωξη της Τουρκίας από το πρόγραμμα του stealth μαχητικού λόγω της αγοράς S-400 από τη Ρωσία είχε ως αποτέλεσμα το τουρκικό ναυτικό να προσανατολιστεί στον εφοδιασμό του με ελικόπτερα και drones. 

El Grupo de Combate Expedicionario #Dédalo24@Armada_esp muestra sus capacidades y su interoperabilodad en las actividades de vigilancia reforzada #NeptuneStrike de la @NATO
¡¡Podéis comprobarlo en estas fotazas!!

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ενόπλων Δυνάμεων, Anadolu,enoplon dynameon, Anadolu