Συμφωνία Ερντογάν – Μπιν Σαλμάν για πώληση τουρκικών drones στη Σαουδική Αραβία

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε την Τρίτη την υπογραφή πολυάριθμων συμφωνιών με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης μιας για αγορά τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης στο σουνιτικό βασίλειο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ως τη «μεγαλύτερη αμυντική σύμβαση» στην ιστορία της Τουρκίας την περιέγραψε ο Χαλούκ Μπαϊρακτάρ, διευθύνων σύμβουλος της τουρκικής εταιρείας κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών Μπαϊκάρ.  

Ο Ερντογάν έφτασε τη Δευτέρα στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στις πλούσιες μοναρχίες

του Κόλπου, που αποσκοπεί σε μια διπλωματική ώθηση για την επιδιόρθωση σχέσεων με τις δυνάμεις του Κόλπου, την τόνωση επιχειρηματικών δεσμών προς βοήθεια της χειμαζόμενης τουρκικής οικονομίας.

Σε μια τελετή, ο Ερντογάν υπέγραψε μαζί με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (MbS) -τον ντε φάκτο ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας- συμφωνίες στους τομείς της ενέργειας, των επενδύσεων, της άμυνας και των μέσων ενημέρωσης, μετέδωσε το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Ο Χαλούκ Μπαϊρακτάρ, διευθύνων σύμβουλος της τουρκικής εταιρείας κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών Μπαϊκάρ, και ο Χαλέντ μπιν Χουσεΐν Αλ-Μπαγιάρι, αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας για εκτελεστικές υποθέσεις, παρευρίσκονται σε τελετή υπογραφής στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας στις 18 Ιουλίου 2023.

Μεταξύ αυτών των συμφωνιών είναι «δύο συμβόλαια με την τουρκική εταιρεία Baykar» -στην οποία συνδιοκτήτης είναι ο γαμπρός του Ερντογάν- η οποία κατασκευάζει drones, ιδιαίτερα το TB2 Bayraktar, ναυαρχίδα της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας.

Η Σαουδική Αραβία «θα αποκτήσει drones με στόχο να ενισχύσει την ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων του βασιλείου και τις αμυντικές και κατασκευαστικές του ικανότητες», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας Χαλίντ μπιν Σαλμάν.

Το οικονομικό ύψος των συμφωνιών δεν αποκαλύφθηκε ούτε οι τύποι των drone που σχεδιάζει να αγοράσει το βασίλειο, αλλά ένας Άραβας διπλωμάτης, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, τόνισε ότι η αγορά αφορά το μοντέλο TB2.

Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı (@modgovksa) ile Bayraktar #AKINCI TİHA ihracatı ve iş birliği sözleşmesi imzaladık.

Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük savunma ve havacılık ihracatı sözleşmesi hayırlı ve uğurlu olsun.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Συμφωνία Ερντογάν – Μπιν Σαλμάν, Σαουδική Αραβία,symfonia erntogan – bin salman, saoudiki aravia