Τζέιμς Φάλον: Ο νευροεπιστήμονας που ανακάλυψε ότι ήταν ψυχοπαθής

Ένα απόγευμα τον Οκτώβριο του 2005, ο νευροεπιστήμονας Τζέιμς Φάλον κοίταζε σαρώσεις εγκεφάλου κατά συρροή δολοφόνων. Ως μέρος ενός ερευνητικού προγράμματος στο UC Irvine, «κοσκίνιζε» χιλιάδες σαρώσεις PET για να βρει ανατομικά μοτίβα στον εγκέφαλο που συσχετίζονται με ψυχοπαθητικές τάσεις στον πραγματικό κόσμο.

«Έβλεπα πολλές σαρώσεις, σαρώσεις δολοφόνων ατόμων με σχιζοφρενείς, καταθλιπτικούς και άλλους, φυσιολογικούς εγκεφάλους», λέει. «Έκανα επίσης μια μελέτη για το Αλτσχάιμερ και ως μέρος αυτής, έκανα σαρώσεις μια δική μου σάρωση εγκεφάλου και άλλων μελών της οικογένειάς μου και τις

είχα τοποθετήσεις  πάνω στο γραφείο μου».

«Ξαφνικά είδα αυτή τη σάρωση που ήταν παθολογική», λέει, σημειώνοντας ότι έδειξε χαμηλή δραστηριότητα σε ορισμένες περιοχές του μετωπιαίου και κροταφικού λοβού που συνδέονται με την ενσυναίσθηση, την ηθική και τον αυτοέλεγχο.

Γνωρίζοντας ότι ανήκε σε ένα μέλος της οικογένειάς του, ο Φάλον έλεγξε το μηχάνημα PET του εργαστηρίου του για ένα σφάλμα (δούλευε τέλεια) και στη συνέχεια αποφάσισε να μάθει σε ποιόν ανήκε ο εγκέφαλος. Όταν έψαξε τον κωδικό, διεπίστωσε ότι ο ψυχοπαθής εγκέφαλος που έβλεπε στη σάρωση ήταν ο δικός του.

Πολλοί από εμάς θα έκρυβαν αυτή την ανακάλυψη και δεν θα το έλεγαν ποτέ σε σε κανέναν, από φόβο ή αμηχανία μήπως τους χαρακτηρίσουν ψυχοπαθή. Ίσως επειδή η τόλμη και η αναστολή θεωρούνται ψυχοπαθητικές τάσεις, ο Φάλον έχει προχωρήσει προς την αντίθετη κατεύθυνση, λέγοντας στον κόσμο για τα ευρήματά του σε μια ομιλία στο TED , μια συνέντευξη στο NPR και τώρα σε ένα νέο βιβλίο που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα, The Psychopath Inside.  

Με αυτό, ο Φάλον επιδιώκει να συμφιλιώσει πώς αυτός - ένας ευτυχισμένος παντρεμένος οικογενειάρχης - θα μπορούσε να δείξει τα ίδια ανατομικά μοτίβα που σημάδεψαν τα μυαλά των κατά συρροή δολοφόνων.

«Δεν έχω σκοτώσει ποτέ κανέναν, ούτε βίασα κανέναν», λέει. «Έτσι το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν ότι ίσως η υπόθεσή μου ήταν λάθος και ότι αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου δεν αντανακλούν ψυχοπάθεια ή δολοφονική συμπεριφορά».

Όταν όμως υποβλήθηκε σε μια σειρά γενετικών εξετάσεων, έλαβε περισσότερα άσχημα νέα. «Είχα όλα αυτά τα αλληλόμορφα υψηλού κινδύνου για επιθετικότητα, βία και χαμηλή ενσυναίσθηση», λέει, όπως μια παραλλαγή του γονιδίου MAO-A που έχει συνδεθεί με επιθετική συμπεριφορά.

Τελικά, με βάση περαιτέρω νευρολογική και συμπεριφορική έρευνα για την ψυχοπάθεια, αποφάσισε ότι ήταν πράγματι ψυχοπαθής - είχε απλώς ένα σχετικά καλό είδος ψυχοπάθειας, αυτό που ο ίδιος και άλλοι αποκαλούν « προ-κοινωνικό ψυχοπαθή», κάποιος που δυσκολεύεται να αισθανθεί αληθινή ενσυναίσθηση για τους άλλους, αλλά ακόμα κρατά τη συμπεριφορά του περίπου εντός κοινωνικά αποδεκτών ορίων.

Δεν ήταν σοκ για τον Φάλον, καθώς πάντα γνώριζε ότι ήταν κάποιος που είχε ιδιαίτερα κίνητρα για εξουσία και χειραγωγούσε τους άλλους, λέει.

Επιπλέον, η οικογένεια του περιλάμβανε επτά φερόμενους δολοφόνους , συμπεριλαμβανομένης της Λίζι Μπόρντεν, που κατηγορήθηκε ότι σκότωσε τον πατέρα και τη θετή μητέρα της το 1892.

Αλλά το γεγονός ότι ένα άτομο με τα γονίδια και τον εγκέφαλο ενός ψυχοπαθή θα μπορούσε να καταλήξει ένας μη βίαιος, σταθερός και επιτυχημένος επιστήμονας έκανε τον Φάλον να αναθεωρήσει την ασάφεια του όρου.

Η ψυχοπάθεια, τελικά, δεν εμφανίζεται ως επίσημη διάγνωση στο  Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών  εν μέρει επειδή περιλαμβάνει τόσο μεγάλο εύρος συμπτωμάτων. Δεν σκοτώνουν όλοι οι ψυχοπαθείς. μερικοί, όπως ο Φάλον, παρουσιάζουν άλλου είδους ψυχοπαθητική συμπεριφορά.

«Είμαι απαίσια ανταγωνιστικός. Δεν θα αφήσω τα εγγόνια μου να κερδίσουν παιχνίδια. Είμαι κάπως μαλ@κας και κάνω σπασμωδικά πράγματα που εξοργίζουν τους ανθρώπους», λέει. 

Γιατί ο Φάλον κατάφερε να μετριάσει τη συμπεριφορά του, ενώ άλλα άτομα με παρόμοια γενετική και εγκέφαλο γίνονται βίαιοι και καταλήγουν στη φυλακή;

Ο Φάλον ήταν κάποτε - όπως λέει ο ίδιος για τον εαυτό του - γενετικός ντετερμινιστής , αλλά οι απόψεις του σχετικά με την επίδραση των γονιδίων στη συμπεριφορά έχουν εξελιχθεί. Πλέον πιστεύει ότι η παιδική του ηλικία τον βοήθησε να μην ακολουθήσει ένα πιο τρομακτικό μονοπάτι.

«Με αγαπούσαν και αυτό με προστάτευε», λέει. Εν μέρει ως αποτέλεσμα μιας σειράς αποβολών που προηγήθηκαν της γέννησής του, του δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή από τους γονείς του και πιστεύει ότι αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο.

Αυτό αντιστοιχεί σε πρόσφατη έρευνα: Το συγκεκριμένο αλληλόμορφό του για μια πρωτεΐνη μεταφορέα σεροτονίνης που υπάρχει στον εγκέφαλο, για παράδειγμα, πιστεύεται ότι τον θέτει σε υψηλότερο κίνδυνο για ψυχοπαθητικές τάσεις.

Ωστόσο, περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του κοιλιακού προμετωπιαίου φλοιού (η περιοχή με χαρακτηριστικά χαμηλή δραστηριότητα στους ψυχοπαθείς) με πολύπλοκους τρόπους: Μπορεί να ανοίξει την περιοχή ώστε να επηρεαστεί περισσότερο από περιβαλλοντικές επιρροές, και έτσι ένα θετικό ή αρνητική) η παιδική ηλικία είναι ιδιαίτερα καθοριστική για τον καθορισμό των συμπεριφορικών αποτελεσμάτων.

Φυσικά, υπάρχει και ένα τρίτο συστατικό, εκτός από τη γενετική και το περιβάλλον: η ελεύθερη βούληση. «Από τότε που τα ανακάλυψα όλα αυτά και τα έψαξα, έκανα μια προσπάθεια να αλλάξω τη συμπεριφορά μου», λέει ο Φάλον.

Πηγή: Smithsonianmag

Related...Ο ανθρώπινος εγκέφαλος όπως τον κατέγραψε ο ισχυρότερος μαγνητικός τομογράφος στον κόσμοΠώς ο εγκέφαλος μας ξυπνά από την ονειροπόλησηΈρευνα: Ο εγκέφαλος «γερνάει» χρόνια μετά από μόλις μια νύχτα χωρίς ύπνο
Keywords
Τυχαία Θέματα