Κορονοϊός: Δημιουργεί αναπνευστικά προβλήματα η μάσκα; – Τι απαντά η Πνευμονολογική Εταιρεία

Το τελευταίο διάστημα, μετά και την ανακοίνωση των νέων μέτρων για τη διασπορά του κορονοϊού, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – μεταξύ πολλών φημών που διακινούνται για τον ιό – διαδίδεται η πληροφορία ότι η χρήση μάσκας ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπους, ειδικά όσους αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα.

Γι’ αυτό το μείζον ζήτημα παρενέβη η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία η οποία, με ανακοίνωσή της, διαψεύδει κατηγορηματικά τη φημολογία και εξηγεί πότε χρειάζεται ειδική οδηγία από γιατρό.

Έτσι, λοιπόν, το ΔΣ της ΕΠΕ,

έπειτα από διαβούλευση ανακοίνωσε τα εξής:

Η αποφυγή της χρήσης μάσκας με τη γενική έννοια ‘’αναπνευστικοί ασθενείς’’ δεν έχει καμιά εφαρμογή. Ειδικά για τους ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους είναι ιδιαίτερα σημαντική μια και θεωρούνται άτομα υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση.Η χρήση μάσκας μπορεί εν τούτοις να επιφέρει σχετική αναπνευστική δυσφορία σε άτομα με χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια (που λαμβάνουν οξυγονοθεραπεία) ή με σοβαρές σπιρομετρικές διαταραχές. Ενδεικτικά, στους ασθενείς με τιμές FEV1
Keywords
Τυχαία Θέματα