Αυτά είναι τα προϊόντα που «συρρικνώθηκαν» αλλά η τιμή... απογειώθηκε

Μείωση των ποσοτήτων στα προϊόντα, υποβάθμιση της ποιότητας τους, συνεχόμενες ανατιμήσεις, αλλά και αύξηση της τάξεως από 10-20% στα καταναλωτικά αγαθά μέχρι τέλος του Ιανουαρίου, καταγγέλει στα Dnews ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών, Γιώργος Λεχουρίτης.

Εφιάλτης δίχως τέλος έχει γίνει η ακρίβεια για τους καταναλωτές, αφού πρόκειται να έρθουν αντιμέτωποι με ακόμα ένα «κύμα» ακρίβειας. Οι ανατιμήσεις στα προϊόντα των σούπερ μάρκετ διαδέχονται η μία την άλλη, με αποτέλεσμα να συνεχίζουν να αποτελούν «βραχνά» για τα νοικοκυριά.

Μικρότερες μεζούρες ακριβότερες τιμές

Την ίδια στιγμή

που οι ανατιμήσεις δεν έχουν «σταματημό» οι ποσότητες στα προϊόντα εξακολουθούν να μειώνονται αισθητά. «Όταν αφήνεις την αγορά ανεξέλεγκτη αυτά συμβαίνουν. Δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός να πάει στο εργοστάσιο και να διερευνήσει γιατί μείωσε την ποσότητα και να του αιτιολογήσουν πως ακρίβυνε το προϊόν», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κ. Λεχουριτης.

Ενδεικτικά μέσα σε ένα χρόνο οι 90 μεζούρες απορρυπαντικού στοίχιζαν 11,93 ευρώ. Σήμερα με τα ίδια χρήματα αγοράζεις τις 50 μεζούρες. Η φέτα από 8-8,50 ευρώ πήγε στα 12,50 με 13,60 ευρώ το κιλό. Τα 500γρ becel κόστιζαν 5,45 ευρώ, τώρα τα 450γρ 5,97 ευρώ. Το μπαστούνι βιτάμ τα 250γρ έκαναν 1,14 ευρώ, με τα 200γρ πλέον να στοιχίζουν 1,47 ευρώ. Το γάλα (ανώνυμο) από 0,84 λεπτά σκαρφάλωσε στα 1,12 ευρώ.

Καταγγελίες για υπέρογκες ανατιμήσεις στην επικράτεια

Τεράστιες ανατιμήσεις καταγγέλουν καταναλωτές απ όλη την επικράτεια και κυρίως απο τις περιοχές που δεν υπάρχουν μεγάλα σούπερ μάρκετ.

«Η Ελλάδα δεν είναι μόνο οι μεγάλες πόλεις. Είναι και τα νησιά και οι ορεινές περιοχές που δεν έχουν σούπερ μάρκετ, αναφέρει ο κ. Λεχουριτης και συνεχίζει, «χθες λάβαμε μια καταγγελία από Κάρπαθο. Αγόρασαν μισό κιλό μακαρόνια στη Ρόδο 0,60 λεπτά το πακέτο και στην Καρπαθο 1,62 ευρώ. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες περιοχές».

Σε ένα χρόνο υπήρξαν αυξήσεις που ξεπέρασαν το 100%

«Δυστυχώς αυτή την περίοδο ζούμε σε μια απαράδεκτη αγορά όπου η τάση είναι ανοδική και με την έναρξη του 2023 ήδη ξεκίνησαν οι ανατιμήσεις σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα διατροφής. Δεν δικαιολογείται να περάσαμε μια χρόνια με αυξήσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπέρασαν το 100% και να συνεχίζουμε μια νέα αντίστοιχη χρονιά. Παρότι έχουν πέσει οι τιμές των καυσίμων και του φυσικό αερίου είμαστε στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Αυτό το οποίο συζητείται από τα κυβερνητικά στελέχη ότι θα μειωθεί ο πληθωρισμός είναι ένας εμπαιγμός απέναντι στον πολίτη.

Το καλάθι του νοικοκυριού είναι ένα εφεύρημα του Αδωνη Γεωργιάδη και είναι ο αποκλειστικά υπεύθυνος διότι θέλησε με βας το καλάθι να ρίξει το πληθωρισμό. Πράγματι μέσα στο καλάθι μπήκαν ανώνυμα προϊόντα που ήταν και πριν φθηνότερα κατά 50% από τα υπόλοιπα προϊόντα. Παράλληλα όμως διαπιστώθηκε ότι εκτός καλαθιού υπήρχαν φθηνότερα προϊόντα. Η ζάχαρη έχει ακριβύνει πάνω από 120% μέσα σε ένα χρόνο. Εάν με δεδομένο αυτό για παράδειγμα η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη ότι σταθεροποίησε την τιμή της ζάχαρης από 0,65 λεπτά το 2021, πήγε στο 1,38 το 2022 και το κατέβασε μέσα από το καλάθι στο 1,15, εμείς δεν είμαστε», δηλώνει στα Dnews ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ.

#ΠΡΟΙΟΝΤΑ #ΑΚΡΙΒΕΙΑ #ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα