Ένταση στο Ειδικό Δικαστήριο Κακοδικίας: Υγειονομικοί φώναζαν στους ανώτατους δικαστές

Ηλεκτρισμένη ήταν η ατμόσφαιρα στο Ειδικό Δικαστήριο Εκδικάσεως Αγωγών Κακοδικίας, όπου εκδικάστηκε η αγωγή 176 υγειονομικών κατά των 19 μελών της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Στη δικαστική αίθουσα επικράτησε ένταση, με τους υγειονομικούς να φωνάζουν και να επιτίθενται λεκτικά κατά των δικαστών, κατά την αποχώρηση αυτών από την έδρα.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας με την υπ΄αριθμόν 1684/2022 απόφαση και τότε πρόεδρο τον Δημήτρη Σκαλτσούνη, είχε απορρίψει κατά πλειοψηφία την αίτηση 176 υγειονομικών κατά της υπουργικής απόφασης, που προέβλεπε τον υποχρεωτικό

εμβολιασμό τους.

Οι υγειονομικοί διεκδικούν ως αποζημίωση από τους 19 δικαστές το συνολικό ποσό των 8,8 εκατομ. ευρώ. Οι δικαστές, κατά των οποίων στρέφονται είναι ο πρώην πρόεδρος του ΣτΕ Δημήτρης Σκαλτούνης, οι αντιπρόεδροι Μιχάλης Πικραμένος και ο παραιτηθείς Παναγιώτης Ευστρατίου, οι σύμβουλοι Επικρατείας Παναγιώτα Καρλή, Βασίλης Αραβαντινός, Άννα Καλογεροπούλου, Κωνσταντίνα Φιλοπούλου, Δημήτρης Μακρής, Αγγελική Μίντζια, Μαρλένα Τριπολιτσιώτη, Νικόλαος Σκαρβέλης, Βασίλειος Ανδρουλάκης, Ευσταθία Σκούρα, Κωνσταντία Λαζαράκη, Αικατερίνη Ρωξάνα, Ελένη Γεωργούτσου και οι πάρεδροι Ελένη Μουργιά, Θεοδώρα Ζιάμου και Ζωή Θεοδωρικάκου.

Με την 1684/ 2022 απόφαση το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχε επικυρώσει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των εργαζομένων στους τομείς υγείας, αλλά μεταγενέστερη απόφαση του Γ' Τμήματος του ΣτΕ, έκρινε ότι η διάταξη, με την οποία παρατάθηκε η ισχύς της επαναξιολογήσεως της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των εργαζομένων στις δομές υγείας μέχρι τις 31-12-2022, είναι αντίθετη προς την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Μετά τις αντιφατικές μεταξύ τους αποφάσεις, οι 176 υγειονομικοί προσέφυγαν στο Ειδικό Δικαστήριο Εκδικάσεως Αγωγών Κακοδικίας, υποστηρίζοντας ότι οι επίμαχοι δικαστές του ΣτΕ παραβίασαν το υπηρεσιακό τους καθήκον και αποφάνθηκαν σε αντίθεση με τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Ακόμη, υποστηρίζουν ότι εν γνώσει τους αντιμετώπισαν την ΠΟΕΔΗΝ μονόπλευρα ως διάδικο, παραβίασαν βασικές αρχές λειτουργίας του δικαστηρίου που αφορούν στην ισότητα των διαδίκων και «οδήγησαν σε ένα αποτέλεσμα που επιβαρύνει δραστικά την προσωπική τους κατάσταση.

Ο εισηγητής της υπόθεσης, Αρεοπαγίτης Δημήτρης Πέππας ανέφερε ότι το δικαστήριο «πρέπει να εξετάσει εάν οι προβαλλόμενες αιτιάσεις καταδεικνύουν παράνομη και υπαίτια σε βαθμό δόλου ή βαριάς αμέλειας συμπεριφορά των δικαστικών λειτουργών κατά την άσκηση των δικαιοδοτικών τους καθηκόντων».

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται τους επόμενους μήνες.

#ΕΙΔΙΚΟ_ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ #ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ #ΔΙΚΑΣΤΕΣ #ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ_ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ #ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ #ΣΤΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα