Τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για αντιπλημμυρικά που τα πήρε το ρέμα

Χαοτική είναι η κατάσταση στον Θεσσαλικό κάμπο όπου άνθρωποι έχουν πεθάνει, άλλοι αγνοούνται ενώ εκατοντάδες σπίτια έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη καταστροφή. Και όμως, τα τελευταία χρόνια έχουν ανακοινωθεί ή έχουν υλοποιηθεί δεκάδες αντιπλημμυρικά έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Δεκάδες είναι τα ρεπορτάζ μετά το φαινόμενου του Ιανού και τις καταστροφές που άφησε πίσω του απίστευτες καταστροφές, όπου έκαναν λόγο για «βροχή» εκατομμυρίων ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα. Ήδη από το 2020 και μετά τον Ιανό η κυβέρνηση είχε δώσει το πράσινο φως

προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα από τους Παραχωρησιούχους σε διάφορες περιοχές της χώρας αποφάσισε η Επιτροπή Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής μετά από εισήγηση του τότε Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή.

Α) Έργα αποκατάστασης στη Θεσσαλία

Τα έργα αποκατάστασης από το φαινόμενο "Ιανός" αφορούσαν κυρίως στο Νομό της Καρδίτσας. Η διάρκεια της σύμβασης για τα έργα θα είναι 18 μήνες και ο Ανάδοχος δε θα δικαιούται καμία άλλη αποζημίωση πλην των περιπτώσεων ανωτέρας βίας. Επιπλέον, το Δημόσιο θα προσλάμβανε Τεχνικό και Νομικό Σύμβουλο για την υποβοήθηση σε όλο το εγχείρημα. Στόχος ήταν να επισπευστούν οι διαδικασίες ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις.

Β) Αντιπλημμυρικά έργα παραχωρήσεων

Παράλληλα, από το 2020 και σε συνέχεια της προηγούμενης σύμφωνης γνώμης της Κυβερνητικής Επιτροπής Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής, για υλοποίηση επειγόντων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ από τους Παραχωρησιούχους σε διάφορες περιοχές της χώρας, έγινε επέκταση του αρχικού σχεδίου κατά 250 εκατομμύρια ευρώ, για επιπλέον δράσεις με καταληκτικό χρόνο ολοκλήρωσης τους 30 μήνες. Η επέκταση του αρχικού σχεδίου θεωρήθηκε αναγκαία με βάση τις πρόσφατες υδραυλικές μελέτες που υποβλήθηκαν εκ μέρους των Παραχωρησιούχων αλλά και τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα που παρουσιάστηκαν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Αγνοούνται έργα από το 1994

Οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία έχουν «πνίξει» ολόκληρο τον κάμπο, ωστόσο υπήρχαν προβλέψεις αντιπλημμυρικών έργων.

Τι έγιναν; Είχαν εξαγγελθεί από το μακρινό 1994 (!) και πλέον, 29 χρόνια μετά, δεν έχει γίνει το παραμικρό!

Οι πλημμύρες του 1994 στο γειτονικό χωριό της Μεταμόρφωσης, είχαν οδηγήσει σε αποφάσεις αντιπλημμυρικών έργων και στον Παλαμά Καρδίτσας, στη Θεσσαλία.

Οι αποφάσεις εγκρίθηκαν, τα έργα είχαν εξαγγελθεί το 1994, αλλά 29 ολόκληρα χρόνια εκκρεμεί η υλοποίησή τους!

Αντίστοιχα, αργότερα και πολύ πιο πρόσφατα, το 2020, ομοίως έντονα καιρικά φαινόμενα, η κακοκαιρία Ιανός, είχε δημιουργήσει τις ίδιες εικόνες στο νομό Καρδίτσας.

Ούτε τότε είχε διαφοροποιηθεί η κατάσταση, η οποία επαναλαμβάνεται αυτές τις ημέρες.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι πρωτόγνωρες συνθήκες είναι το ένα δεδομένο, πίσω όμως από το οποίο δεν μπορούν να «κρυφτούν» τα ερωτήματα για τα έργα που εγκρίθηκαν και δεν έγιναν ποτέ…

Εύλογα, προκύπτει το ερώτημα για τα χρήματα που εγκρίθηκαν και δόθηκαν για να γίνουν τα αντιπλημμυρικά έργα…

Η περιφέρεια Θεσσαλίας ανακοίνωνε πριν ένα μήνα έργα

Αναδείχτηκε ανάδοχος και προχωρά από την Περιφέρεια Θεσσαλίας η υπογραφή της σύμβασης έργου για τον καθαρισμό υδατορεμάτων και χειμάρρων σε περιοχές του Αλμυρού. Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού ένταξης 1.000.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.«Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας λειτουργούμε με σχέδιο build back better ώστε να προλάβουμε τις αρνητικές επιπτώσεις κινδύνων που έρχονται από το μέλλον και την κλιματική αλλαγή. Σε συνεργασία με την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη, τους Περιφερειακούς Συμβούλους και τις τεχνικές μας υπηρεσίες συνεχίζουμε να επενδύουμε σε έργα που δημιουργούν συνθήκες ασφάλειας και έχουμε σε εξέλιξη ένα πρωτόγνωρο πρόγραμμα καθαρισμών σε ποτάμια και χειμμάρους για τον μετριασμό των επιπτώσεων από πλημμυρικά φαινόμενα» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Το έργο

Σε συνολικό μήκος 17,3 χλμ στα υδατορέματα: Μαγγανίτσα πλησίον της Επαρχιακής Οδού Αλμυρού – Πτελεού, στην Αγ. Τριάδα, στο Αϊδίνι, στο Κρόκιο, στο Πλατανόρεμα – Sovel, στη Σαλαμπριά ή Ξηρόρεμα, στη Σούρπη, στον Πτελεό και στο Αχίλλειο γίνεται:

καθαρισμός κοίτης από μεταφερθέντα υλικά και επιχώσεις,
συντήρηση και αποκατάσταση καταστραφέντων αναχωμάτων πρανών, υφιστάμενων επενδύσεων αναχωμάτων και πρανών από συρματοκιβώτια, υφιστάμενων αναβαθμών από σκυρόδεμα ή συρματοκιβώτια, καταστραφεισών κοιτοστρώσεων από σκυρόδεμα ή συρματοκιβώτια και
κοπή και απομάκρυνση δέντρων που βρίσκονται στην κοίτη και τα πρανή των ρεμάτων, κατόπιν σχετικής άδειας από το Δασαρχείο.
Επιπλέον γίνεται:
κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης εκτός του οικισμού Πλατάνου,
συντήρηση και κατασκευή συρματοκιβωτίων σε υδατορέματα στο Αϊδίνι,
κατασκευή συρματοκιβωτίων σε υδατορέματα στο Κρόκιο,
κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης εντός και εκτός του οικισμού Πτελεού.

#ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ_ΕΡΓΑ #ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για αντιπλημμυρικά που τα πήρε το ρέμα,