Μειωμένα στα 299 εκατ. ευρώ τα κέρδη της Hapag-Lloyd στο α’ τρίμηνο του 2024

Με μειωμένα κέρδη ύψους 299 εκατ. ευρώ και έσοδα 4,26 δισ. ευρώ ολοκλήρωσε το α’ τρίμηνο του έτους η Hapag-Lloyd, με τα EBITDA να διαμορφώνονται στα 868 εκατ. ευρώ και το EBIT στο 365 εκατ. ευρώ.

Επιμέλεια: Β. Βεγιάζη

Να σημειωθεί ότι, στο α’ τρίμηνο του 2023 ο ναυτιλιακός όμιλος πέτυχε έσοδα 5,61 δισ. ευρώ, EBITDA 2,21 δισ. ευρώ, EBIT 1,74 δισ. ευρώ και κέρδη 1,89 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, στο κομμάτι της τακτικών ναυτιλιακών

γραμμών, οι όγκοι μεταφορών στο α’ τρίμηνο του 2024 αυξήθηκαν κατά 6,8%, στα 3 εκατ. TEU (1 τρίμηνο 2023: 2,8 εκατ. TEU). Τα μεταφορικά έξοδα ήταν στα ίδια επίπεδα με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, στα 3 δισ. ευρώ. Αν και το κόστος αυξήθηκε σημαντικά ως αποτέλεσμα της αλλαγής της διαδρομής των πλοίων γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, αυτά αντισταθμίστηκαν σε μεγάλο βαθμό από την ενεργή διαχείριση του κόστους. Τα έσοδα μειώθηκαν στα 4,3 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω του χαμηλότερου μέσου ναύλου 1.359 δολ./TEU (1 τρίμηνο 2023: 1.999 δολ./TEU). Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το EBITDA μειώθηκε στα 835 εκατ. ευρώ και το EBIT στα 348 εκατ. ευρώ.

Στο κομμάτι των τερματικών σταθμών και λιμενικών υποδομών, επιτεύχθηκε EBITDA 32 εκατ. ευρώ και EBIT 16 εκατ. ευρώ στο α’ τρίμηνο του έτους. Το τμήμα δημιουργήθηκε στο β’ εξάμηνο του 2023 και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διαδικασία ίδρυσης. Για το λόγο αυτό, τα στοιχεία για το α’ τρίμηνο του 2024 είναι συγκρίσιμα με τα στοιχεία του προηγούμενου έτους μόνο σε περιορισμένο βαθμό.

«Αν και τα αποτελέσματά μας είναι σημαντικά χαμηλότερα από τα εξαιρετικά ισχυρά στοιχεία του προηγούμενου έτους λόγω της ομαλοποίησης των εφοδιαστικών αλυσίδων, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ξεκινήσουμε καλά τη νέα χρονιά.

Τα ποσοστά σταθεροποιήθηκαν στο α’ τρίμηνο λόγω της αλλαγής δρομολογίου των πλοίων γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας και της υψηλότερης ζήτησης χωρητικότητας. Τα πολυάριθμα νέα πλοία που έχουν και θα παραδοθούν σε ολόκληρο τον κλάδο το 2024 συνέβαλαν καθοριστικά στη διατήρηση των εφοδιαστικών αλυσίδων χωρίς υπερβολική διακοπή.

Στο μέλλον, πρέπει να παρακολουθούμε στενά το κόστος μας και θα συνεχίσουμε την εφαρμογή της Στρατηγικής μας 2030 – με κύρια εστίαση στις πρωτοβουλίες μας για απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα και την υπόσχεσή μας να είμαστε το No1 στην ποιότητα για τους πελάτες μας», σχολίασε ο Rolf Habben Jansen, διευθύνων σύμβουλος της Hapag-Lloyd AG.

Το άρθρο Μειωμένα στα 299 εκατ. ευρώ τα κέρδη της Hapag-Lloyd στο α’ τρίμηνο του 2024 εμφανίστηκε πρώτα στο Metaforespress.

Keywords
Αναζητήσεις
psalidismena-sta-299-ekat-evro-ta-kerdi-tis-hapag-lloyd-sto-a-trimino-tou-2024.htm
Τυχαία Θέματα