Eπένδυση ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων σχεδιάζουν Microsoft και OpenAI

Oι δύο εταιρίες ετοιμάζονται να εδραιώσουν περαιτέρω τη θέση τους στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.

H Microsoft και η OpenAI φέρονται να επεξεργάζονται σχέδια για τη δημιουργία ενός κέντρου δεδομένων, το κόστος του οποίου θα μπορούσε να ανέρχεται στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια και θα περιλαμβάνει έναν υπερυπολογιστή τεχνητής νοημοσύνης με την επωνυμία "Stargate", με χρονικό ορίζοντα το 2028, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Η

ραγδαία υιοθέτηση των τεχνολογιών δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης οδήγησε στην κατακόρυφη ενίσχυση της ζήτησης για κέντρα δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης, ικανά να διαχειρίζονται περισσότερο προηγμένες διαδικασίες από ό,τι τα κλασικά κέντρα δεδομένων. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Information, η Microsoft πιθανότατα θα χρηματοδοτούσε το σχέδιο, το οποίο αναμένεται να είναι 100 φορές ακριβότερο από ό,τι ορισμένα από τα μεγαλύτερα υφιστάμενα κέντρα δεδομένων, κάνοντας λόγο για πηγές που συμμετείχαν στις συζητήσεις γύρω από το σχέδιο.

Ο προτεινόμενος υπερυπολογιστής, που θα βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα ήταν ο μεγαλύτερος της σειράς που σχεδιάζουν να κατασκευάσουν οι δύο εταιρίες μέσα στα επόμενα έξι χρόνια. 

OpenAI και Microsoft σχεδιάζουν να κατασκευάσουν τους υπολογιστές αυτούς σε πέντε στάδια, με το Stargate να τοποθετείται στο τελευταίο στάδιο. Η Microsoft εργάζεται ήδη πάνω σε ένα μικρότερο υπερυπολογιστή του τετάρτου σταδίου για λογαριασμό της OpenAI, που θα τεθεί σε λειτουργία γύρω στο 2026, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Οι δύο εταιρίες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο τρίτο στάδιο του συνολικού προγράμματος, με σημαντικό ποσοστό του κόστους για τα επόμενα δύο στάδια να αφορά την αγορά των απαραίτητων επεξεργαστών τεχνητής νοημοσύνης. Οι επεξεργαστές αυτοί συχνά πωλούνται έναντι μεγάλων ποσών. Σε δηλώσεις του στο CNBC νωρίτερα το Μάρτιο, ο Τζένσεν Χουάνγκ, διευθύνων σύμβουλος της Nvidia, είχε αναφέρει πως ο νέος επεξεργαστής Blackwell B200 που παρουσίασε προ ημερών η εταιρία του θα κοστολογούταν μεταξύ των τριάντα και σαράντα χιλιάδων δολαρίων.

Το Νοέμβριο του περασμένου έτους η Microsoft είχε ανακοινώσει δύο ειδικά σχεδιασμένους επεξεργαστές. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, το νέο σχέδιο θα επιτρέπει την ενσωμάτωση επεξεργαστών από διάφορους προμηθευτές.

"Αναζητούμε διαρκώς την επόμενη γενιά καινοτομιών σε επίπεδο υποδομών που απαιτούνται για τη συνέχιση των πρωτοποριακών εξελίξεων στο μέτωπο της τεχνητής νοημοσύνης", σχολίασε εκπρόσωπος της Microsoft σε μήνυμα που στάλθηκε με email στο Reuters. Δεν υπήρξε κανένα άλλο σχόλιο σχετικά με το ρεπορτάζ που αφορά τη σχεδιαζόμενη κατασκευή του υπερυπολογιστή Stargate.

Εκτιμάται πως το σχέδιο αυτό θα μπορούσε να ξεπεράσει σε κόστος ακόμη και τα 115 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό υπερτριπλάσιο σε σχέση με τις περυσινές δαπάνες της Microsoft για διακομιστές, κτίρια και λοιπό εξοπλισμό.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα