H Tesla ανακοίνωσε τον αριθμό των οχημάτων που παρέδωσε στο πρώτο τέταρτο του 2024 και τα αποτελέσματα είναι αρνητικά

12:14 5/4/2024 - Πηγή: Insomnia

Το ότι η εταιρία θα ανακοίνωνε αρνητικά στοιχεία για το πρώτο τέταρτο του τρέχοντος οικονομικού έτους θεωρούταν περίπου δεδομένο, όμως λίγοι είχαν προβλέψει ότι η εικόνα θα είναι τόσο κακή.

Τα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα η Tesla, σχετικά με τον αριθμό των οχημάτων που βγήκαν από τις γραμμές παραγωγής της εταιρίας επιβεβαίωσε ότι έχει πάψει να βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες επικρατούσε ανησυχία σχετικά με το τι είδους αποτελέσματα θα ανακοίνωνε η Tesla,

με τις προβλέψεις να δίνουν και να παίρνουν. Τον περασμένο μήνα, κύκλοι της Wall Street εκτιμούσαν πως ο αριθμός των οχημάτων που παραδόθηκαν θα κυμαινόταν στις 470.000, όμως οι προβλέψεις αυτές διαρκώς μεταβάλλονταν προς τα κάτω το τελευταίο διάστημα, καθώς πολλοί αναλυτές κάνουν πλέον λόγο για ένα καταστροφικό τρίμηνο, σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο.

Ενόψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, οι τελευταίες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 431.000 οχήματα.

Το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους η Tesla κατέγραψε ιστορικό υψηλό σε επίπεδο παραδόσεων, με 484.507 οχήματα, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 20% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη περίοδο, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2023 είχε παραδώσει 422.875 οχήματα.

Εφόσον επιβεβαιώνονταν οι εκτιμήσεις για 431.000 οχήματα, θα επρόκειτο και πάλι για μια μικρή αύξηση, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, όμως σε κάθε περίπτωση η πτώση σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο θα ήταν κάθετη.

Τελικά, η Tesla ανακοίνωσε επίσημα την Τρίτη τα αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του 2024 και ο πραγματικός αριθμός διέψευσε ακόμη και τις πλέον απαισιόδοξες προβλέψεις: 386.810 οχήματα παραδόθηκαν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Η εταιρία της οποίας ηγείται ο Ίλον Μασκ είχε διάφορες δικαιολογίες για τη ραγδαία επιδείνωση των επιδόσεών της:

"Η μείωση [των παραδοθέντων οχημάτων] οφειλόταν εν μέρει στο πρώτο στάδιο της ενίσχυσης της παραγωγής του ανανεωμένου Model 3 στο εργοστάσιό μας στο Φρίμοντ καθώς και τη διακοπή των εργασιών εξαιτίας των καθυστερήσεων στις παραδόσεις εξαιτίας των συγκρούσεων στην Ερυθρά Θάλασσα και μια εμπρηστική επίθεση στο εργοστάσιο του Βερολίνου. 

Αποτέλεσμα της ανακοίνωση αυτών των αποτελεσμάτων ήταν να καταγράψει η μετοχή της Tesla πτώση της τάξης του 7%.

Οι δικαιολογίες που προβάλει η Tesla μπορεί να ηχούν λογικοφανείς, όμως ισχύουν μόνο στα χαμηλότερα επίπεδα παραγωγής. Δεν εξηγούν τη διαφορά των περίπου 50.000 οχημάτων μεταξύ αυτών που βγήκαν από τις γραμμές παραγωγής (412.376 Model 3/Y) και εκείνων που παραδόθηκαν (369.783). Το πρόβλημα εντοπίζεται καταφανώς στη ζήτηση, με αναλυτές να κάνουν λόγο για οπισθοδρόμηση δύο ετών για την Tesla, σε επίπεδο ζήτησης.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα