Microsoft: Νέοι υπολογιστές με AI τσιπ από την Qualcomm

Η Microsoft ανακοίνωσε τη Δευτέρα ένα νέο Surface Laptop και ένα tablet Surface Pro με Qualcomm επεξεργαστή που μπορεί να εκτελεί ορισμένες εργασίες τεχνητής νοημοσύνης χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο. Άλλοι κατασκευαστές υπολογιστών, όπως η Lenovo, η Dell, η HP, η Asus,

η Acer και η Samsung, επίσης θα λανσάρουν υπολογιστές με δυνατότητα AI που τροφοδοτούνται από τους επεξεργαστές Snapdragon X Elite και X Plus της Qualcomm, οι οποίοι υπόσχονται μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας και θα τρέχουν το chatbot Copilot AI της Microsoft.

Οι υπολογιστές συμμορφώνονται με το νέο πρότυπο Copilot+ της Microsoft που διαθέτουν ένα ελάχιστο ποσό απόδοσης, αποθήκευσης και μνήμης. Υπολογιστές Copilot+ με AMD
και Intel chip θα ακολουθήσουν, ανακοίνωσε η Microsoft κατά τη διάρκεια παρουσίασης στο campus της στο Ρέντμοντ της Ουάσιγκτον. Οι υπολογιστές θα μπορούν να «μεταφράζουν» ήχο, να προτείνουν απαντήσεις σε εισερχόμενα μηνύματα και να προτείνουν αλλαγές στην εφαρμογή Ρυθμίσεις, ακόμη και να μιλούν με τους ανθρώπους για το τι υπάρχει στην οθόνη.

Οι υπολογιστές Copilot+ θα έχουν τιμή εκκίνησης τα 999 δολάρια. Η Microsoft ανακοίνωσε ότι θα δέχεται προπαραγγελίεςαπό τη Δευτέρα και ότι οι συσκευές θα είναι εμπορικά διαθέσιμες από τον Ιούνιο.

Μια λειτουργία ανάκλησης (Recall) θα μπορεί να αναζητήσει μέσα από ένα αρχείο προηγούμενων ενεργειών στους υπολογιστές. Το Recall βασίζεται σε μοντέλα AI που εκτελούνται απευθείας στη συσκευή, ώστε να μπορεί να εκτελεστεί εκτός σύνδεσης, χωρίς να χρειαστεί να συνδέεται για την εύρεση των δεδομένων σε απομακρυσμένους διακομιστές. Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούν να δημιουργούν εικόνες με βάση γραπτές περιγραφές καθώς και σχέδια.

Το σκεπτικό της Microsoft

Η Microsoft ποντάρει στην ενεργειακά αποδοτική τεχνολογία Arm που χρησιμοποιεί η Qualcomm που παράλληλα είναι σε θέση να χειριστούν μοντέλα AI ώστε να υπερασπιστεί το franchise των Windows. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Apple έχει καταφέρει να κερδίσει μερίδιο αγοράς και στους φορητούς υπολογιστές με τα MacBook που περιέχουν επεξεργαστές δικής της σχεδίασης αλλά βασισμένους επίσης στην αρχιτεκτονική της Arm, έχοντας απομακρυνθεί εδώ και αρκετά χρόνια από την Intel, κορυφαίο κατασκευαστή επεξεργαστών για υπολογιστές.

Η Microsoft εντείνει επίσης την προσπάθειά της να προσφέρει τους καταναλωτές και τους επιχειρηματικούς χρήστες δυνατότητες που μοιάζουν με το ChatGPT. Η OpenAI, η οποία υποστηρίζεται από τη Microsoft, κυκλοφόρησε το chatbot ChatGPT στα τέλη του 2022 και γρήγορα απογειώθηκε ως εργαλείο για προσχέδια ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και περιλήψεις ιστορικών γεγονότων.

Άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της Microsoft, άρχισαν σύντομα να ενισχύουν τα προϊόντα τους με δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη. Ένα ρομπότ συνομιλίας Copilot που βασίζεται στα υποκείμενα μοντέλα AI του ChatGPT ήρθε στη μηχανή αναζήτησης Bing, μαζί με τα λειτουργικά συστήματα Windows 10 και 11. Όσοι είχαν συνδρομές στη σουίτα εφαρμογών γραφείου Office μπορούσαν να πληρώσουν επιπλέον για να έχουν ένα Copilot να ανατρέχει στα έγγραφά τους για γραπτές απαντήσεις.

Τοπική εκτέλεση

Οι νέοι υπολογιστές θα μπορούν να εκτελέσουν ορισμένα μοντέλα AI τοπικά χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο. Το λανσάρισμα έρχεται σχεδόν τέσσερις μήνες αφότου ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Σάτια Ναντέλα, ανακοίνωσε σε αναλυτές κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της εταιρείας ότι «το 2024, η Τεχνητή Νοημοσύνη θα γίνει πρώτης τάξεως τμήμα κάθε υπολογιστή».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Microsoft είχε κατά το παρελθόν μικρή επιτυχία στο να πείσει τον κόσμο να υιοθετήσει υπολογιστές Windows με βάση επεξεργαστές τεχνολογίας Arm οι οποίοι δεν είχαν πάντα τόσο καλές επιδόσεις όσο οι επεξεργαστές Intel ή AMD. Επιπρόσθετα, υπήρχε και ασυμβατότητα των Arm επεξεργαστών με ορισμένες εφαρμογές της εταιρείας.

Πάντως, η τοπική εκτέλεση παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης σημαίνει ότι οι υπολογιστές θα χρειάζονται περισσότερη ενέργεια και η ισχυρή διάρκεια ζωής της μπαταρίας γίνεται πιο κρίσιμη. Αυτό μπορεί να κάνει τα Windows σε Arm πιο ελκυστικά. Οι αναλυτές της Morgan Stanley αναμένουν ότι τα συστήματα με επεξεργαστές Arm θα αποτελούν το 14% του συνόλου των αποστολών υπολογιστών με Windows το 2026, από 0% το 2023.

ot.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Microsoft, Νέοι, Qualcomm,Microsoft, neoi, Qualcomm