Άδεια για ερευνητικές εργασίες στα κτίρια, ο λόγος εκκένωσης της «κατάληψης Rosa Nera» (έγγραφο)

Την απάντηση στο ερώτημα πολλών για τον λόγο της αστυνομικής επιχείρησης εκκένωσης των υπο κατάληψη κτιρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης στην παλιά πόλη των Χανίων που τελούσαν υπο κατάληψη από την Rosa Nera δίνει απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού με ημερομηνία 13/3/2024 και με θέμα:

«Χορήγηση άδειας: Α) Δειγματοληψίας και Ανάλυσης δομικών υλικών και Β) Διερευνητικών εργασιών στο διατηρητέο κτίριο της πρώην V Μεραρχίας και τα συνοδά κτίρια των Παλαιών Στρατώνων και των Φυλακών, στον λόφο Καστέλλι, φερόμενης

ιδιοκτησίας Πολυτεχνείου Κρήτης»

Στην συγκεκριμένη απόφαση μεταξύ άλλων έχει ενδιαφέρον πως επισημαίνεται ότι λαμβάνονται υπόψιν:

4) Η με αρ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/234659/23-07-2021 Απόφαση του Τμήματος Τεχνικών Ερευνών Αναστήλωσης και Προδιαγραφών της ΔΕΤΥΜΕΑ με θέμα: «Χορήγηση άδειας Α) δειγματοληψίας και ανάλυσης δομικού υλικού και Β) μακροσκοπικής παρατήρησης – οπτικού ελέγχου στο χαρακτηρισμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, Κτίριο V Μεραρχίας στο λόφο Καστελλίου Χανιά Κρήτης», η οποία δεν εκτελέσθηκε σαν απόφαση λόγω κατάληψης των κτιρίων.
(Να σημειωθεί ότι η προηγούμενη εκκένωση της κατάληψης είχε γίνει στις 5/9/2020 (11 μήνες πριν εκδοθεί η παραπάνω απόφαση) και η ανακατάληψη έγινε στις 5/6/2021 (έναν μήνα πριν την έκδοση της απόφασης)

8) Το με αρ. πρωτ. ΥΠΠΟ/31780/2-2-2024 έγγραφο της ΕΦΑ Χανίων με θέμα: «Αίτηση άδειας δειγματοληψίας πυρήνων υπεδάφους στο πλαίσιο γεωτεχνικής έρευνας για τις ανάγκες του έργου «Αποκατάσταση των κτιρίων των παλαιών στρατώνων, των παλαιών φυλακών και του διατηρητέου κτιρίου της πρώην V Μεραρχίας στον λόφο Καστέλλι και αλλαγή χρήσης σε παραδοσιακό ξενοδοχείο Α΄ τάξης» του Πολυτεχνείου Κρήτης».

9) Το με αρ. πρωτ. 34711/06-02-2024 έγγραφο του Τμήματος Προστασίας Νεωτέρων Μνημείων & Κινητών Πολιτιστικών Αγαθών της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων &
Τεχνικών Έργων Κρήτης, με το οποίο:
i. διαβιβάζει την από 17-01-2024 αίτηση του κ. Χ. Χιώνη,Πολιτικού Μηχανικού, εκπροσώπου της Τεχνικής Εταιρείας Χ. Χιώνης Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε. για τη χορήγηση άδειας: Α) Δειγματοληψίας και Ανάλυσης δομικών υλικών και Β) Διερευνητικών εργασιών στο διατηρητέο κτίριο της πρώην V Μεραρχίας στον λόφο Καστέλλι, φερόμενης ιδιοκτησίας Πολυτεχνείου Κρήτης και με ανάδοχο φορέα την Belvedere ΕΠΕ, με συνημμένη Τεχνική Έκθεση, φωτογραφική και σχεδιαστική τεκμηρίωση, και
ii. ενημερώνει ότι δεν έχει αντίρρηση για τη χορήγηση της αιτούμενης άδειας, με όρους.

Μετά από τα παραπάνω το Υπ.Πο. αποφάσισε:

« τη χορήγηση άδειας: Α) Δειγματοληψίας και Ανάλυσης δομικών υλικών και Β) Διερευνητικών εργασιών στο διατηρητέο κτίριο της πρώην V Μεραρχίας και στα συνοδά κτίρια των Παλαιών Στρατώνων και των Φυλακών, στον λόφο Καστέλλι, φερόμενης ιδιοκτησίας Πολυτεχνείου Κρήτης, διάρκειας ενός (1) έτους, στον κ. Χ. Χιώνη, Πολιτικό Μηχανικό, εκπρόσωπο της Τεχνικής Εταιρείας Χ. Χιώνης Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε., στο πλαίσιο εκπόνησης μελέτης αποκατάστασης των κτιρίων των παλαιών Στρατώνων, των παλαιών Φυλακών και του διατηρητέου Μνημείου της πρώην V Μεραρχίας στο λόφο Καστέλλι, στην παλιά πόλη Χανίων και αλλαγή χρήσης σε παραδοσιακό ξενοδοχείο Α΄ τάξης, ιδιοκτησίας Πολυτεχνείου Κρήτης και με ανάδοχο φορέα την Belvedere ΕΠΕ»

Δείτε εδώ ολόκληρη την απόφαση με τους όρους και τις προϋποθέσεις

YPPO-ADEIA-EREYNES-MERARXIA-PALIA-POLHΛήψη

Keywords
Τυχαία Θέματα
Άδεια, Rosa Nera,adeia, Rosa Nera