Χανιά: Σε πρώτο πλάνο τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια – Παραμερίζεται το ΓΠΣ, τι σημαίνει για λόφο Καστέλι και στρατόπεδο Μαρκοπούλου

Όπως αναμενόταν δε δίδεται παράταση στον δήμο Χανίων για την ολοκλήρωση των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδιασμών μετά την εκπνοή της προθεσμίας στις 31 Μαρτίου που αποφάσισε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αυτό οριστικοποιήθηκε στη σημερινή σύσκεψη στην Αθήνα μεταξύ των φορέων των Χανίων (δημάρχου Χανίων, αντιδημάρχου πολεοδομίας και τριών βουλευτών της ΝΔ) και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρου Σκυλακάκη και του υφυπουργού του Νίκου Ταγαρά.

“θα υπάρξει ήπια μετάβαση από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο

στο τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Θα ληφθούν υπόψη οι μελέτες που έχουμε κάνει, θα μας δοθεί χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και όσο να ‘ναι τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια έχουν άλλες προδιαγραφές. Είναι πιο σύγχρονες οι προδιαγραφές ενώ το δικό μας ΓΠΣ ήταν πιο παρωχημένο με δεδομένα του 2011, σημειώνει στο Flashnews.gr o αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Νίκος Χαζηράκης.

Προσθέτε δε ότι, “δεν είχαμε άλλη επιλογή. Είναι προϋπόθεση από το Ταμείο Ανάκαμψης να προωθηθούν τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια που έχουν τις σύγχρονες προδιαγραφές. Η χρηματοδότηση δίδεται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το ίδιο πράγμα ισχύει στο 80% των δήμων στην Ελλάδα, είναι η μοναδική επιλογή για να οργανωθούν οι δήμου χωροταξικά”.

Τι ισχύει για λόφο Καστέλι και στρατόπεδο Μαρκοπούλου

Μετά τις εξελίξεις αυτές για σημαντικά σημεία του δήμου Χανίων, λόφο Καστέλι και στρατόπεδο Μαρκοπούλου ισχύουν τα εξής:

Λόφος Καστέλι: Οι χρήσεις εδώ παραμένουν δεσμευτικές από το 1987. Δεν συζητήθηκαν στη σύσκεψη οι δηλώσεις Μενδώνη, αλλά δεν εκφράζεται ανησυχία.

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Και εδώ οι χρήσεις είναι δεσμευτικές από το 1987 (ως στρατιωτικής εγκατάστασης), τονίστηκε στη σύσκεψη ότι σημειακά μπορεί να δοθεί λύση, ώστε να ρυθμιστεί η χρήση με κάποιο τρόπο και να μετατραπεί από στρατιωτική εγκατάσταση σε πάρκο.

Πλέον οι επόμενες κινήσεις αφορούν τα διαδικαστικά όσον αφορά τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια. “πρέπει να οργανωθούμε ώστε να ξεκινήσουμε διαδικασίες και να γίνει δημοπράτηση και η προκήρυξη ώστε να αναλάβει ο νέο μελετητής που θα τρέξει τις μελέτες”, ανέφερε ο κ. Χαζηράκης.

Οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες αλλά θα πρέπει να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα γιατί τα διαδικαστικά θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2025 για να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψεις.

Θετικό στοιχείο ότι από το υπουργείο Περιβάλλοντος υπήρξε η δέσμευση ότι θα ληφθούν υπόψη οι κατευθυντήριες γραμμές του ΓΠΣ Χανίων, ώστε να μην πάνε χαμένες η διαβούλευση και οι προσπάθειες 13 ετών.

Βασίλης Φουντουλάκης

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χανιά, – Παραμερίζεται, ΓΠΣ, Καστέλι, Μαρκοπούλου,chania, – paramerizetai, gps, kasteli, markopoulou