Εντοπίστηκε το ελικόπτερο του Ιρανού προέδρου που συνετρίβη – «Δεν υπάρχει ίχνος ζωής»

Τον θάνατο του προέδρου του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί και του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν, ανακοίνωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας λίγη ώρα μετά τον εντοπισμό των συντριμμιών του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν και το οποίο συνετρίβη το απόγευμα της Κυριακής.

Το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί, και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν όταν συνετρίβη χθες Κυριακή σε ορεινή περιοχή της χώρας, εν μέσω πυκνής ομίχλης, έχει πλέον εντοπιστεί, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες άμεσης βοήθειας, όμως όλοι οι επιβαίνοντες είναι νακεορί.

Δεν

υπάρχει «καμιά ένδειξη» ότι υπάρχουν επιζώντες στον τόπο της συντριβής του ελικοπτέρου Bell 212 στο οποίο επέβαιναν ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί, ο υπουργός Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν και άλλοι αξιωματούχοι, μεταδίδει η κρατική τηλεόραση της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Πλάνα από drone από τα συντρίμμια που τράβηξε η Ερυθρά Ημισέληνος και μεταδόθηκε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Το πρακτορείο ειδήσεων FARS έδειχνε το σημείο της συντριβής σε μια απότομη, δασώδη πλαγιά, με ελάχιστα απομεινάρια από το ελικόπτερο πέρα ​​από μια γαλανόλευκη ουρά.

#BREAKING So far, "no sign of life" has been detected at the crash site, Iran's state TV said, as rescue units are moving toward the wreckage.

Iran International English (@IranIntl_En) May 20, 2024

Αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι «δυστυχώς» φαίνεται πως όλοι οι επιβαίνοντες είναι νεκροί, προσθέτοντας ότι το ελικόπτερο απανθρακώθηκε εντελώς.

Δεν έχει γίνει ακόμη επίσημη ανακοίνωση του θανάτου τους.

Νωρίτερα τουρκικό drone ειχε εντοπίσει πηγή θερμότητας εκτιμώντας πως είναι τα συντρίμμια ελικοπτέρου που μετέφερε τον Εμπραχίμ Ραϊσί» και «οι συντεταγμένες κοινοποιήθηκαν στις ιρανικές αρχές», με το Anadolu να μεταφορτώνει και βίντεο θερμικής κάμερας.

Ποιοι επέβαιναν στο ελικόπτερο

Εννέα άτομα επέβαιναν στο ελικόπτερο που συνετρίβη στο βορειοδυτικό Ιράν την Κυριακή, μεταξύ των οποίων τρεις αξιωματούχοι, ένας ιμάμης και μέλη της ομάδας πτήσης και ασφάλειας, ανέφερε το ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Tasnim.

Το μέσο ενημέρωσης του IRGC, Sepah, ανέφερε ότι οι εννέα περιλαμβάνουν: τον Ιρανό Πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί, τον Υπουργό Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν. Ο κυβερνήτης της επαρχίας του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν Μαλέκ Ραχματί, ο ιμάμης της προσευχής της Παρασκευής της Ταμπρίζ, Mohammad Ali Alehashem καθώς και ένας πιλότος, ο συγκυβερνήτης, ο αρχηγός πληρώματος, ο επικεφαλής ασφαλείας και ένας άλλος σωματοφύλακας.

Έκτακτη κυβερνητική συνεδρίαση στην Τεχεράνη

Η ιρανική κυβέρνηση συνεδρίασε εκτάκτως υπό τον πρώτο αντιπρόεδρο Μουχάμαντ Μουχμπάρ μετά τη συντριβή νωρίτερα χθες Κυριακή του ελικοπτέρου τύπου Bell 212 στο οποίο επέβαιναν ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί και ο υπουργός Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν, μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ.

Η κυβέρνηση ενέκρινε περαιτέρω κινητοποίηση στο πλαίσιο της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης, την οποία περιπλέκουν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Κάπου 65 ομάδες συμμετέχουν σ’ αυτές, συμπεριλαμβανομένου προσωπικού των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Βάσει του ισχύοντος πρωτοκόλλου ο κ. Μουχμπάρ, 69 ετών, θα αναλάβει πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας σε περίπτωση θανάτου του κ. Ραϊσί.

Οι Ιρανοί προσεύχονται για τον πρόεδρό τους

Οι πολίτες του Ιράν προσεύχονται για την τύχη του προέδρου τους, την ώρα ο ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης Αλί Χαμενεϊ κατέστησε σαφές ότι η η πορεία της χώρας δεν θα διαταραχθεί. Καμία πληροφορία δεν υπάρχει για την τύχη των επιβατών του ελικοπτέρου, ενώ νωρίτερα υπήρξαν αναφορές ότι έγιναν επικοινωνίες με δύο από αυτούς, χωρίς κάτι παραπάνω να γίνει γνωστό. Σύμφωνα με το CNN, πάντως, οι ζημιές από τη συντριβή – “βαριά αναγκαστική προσγείωση” ήταν η αρχική διατύπωση- δεν είναι εκτεταμένες.

Το ελικόπτερο που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι και τον υπουργό Εξωτερικών χάθηκε καθώς διέσχιζε ορεινή περιοχή μέσα σε πυκνή ομίχλη, δήλωσε Ιρανός αξιωματούχος.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του ιρανικού στρατού διέταξε όλες οι δυνάμεις του στρατού και της επίλεκτης Φρουράς της Επανάστασης να χρησιμοποιηθούν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

H ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε πως η «συντριβή του ελικοπτέρου του Ραΐσι οφείλεται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες».

Ο Ραΐσι είχε μεταβεί στα σύνορα του Αζερμπαϊτζάν για να εγκαινιάσει το φράγμα Κιζ-Καλεσί, το μεγαλύτερo κοινό έργο ύδρευσης μεταξύ του Iράν και του Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με το ιρανικό ειδησεογραφικό δίκτυο Press TV.

Στο μεταξύ, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ προέτρεψε τους Ιρανούς να «μην ανησυχούν» μετά τις αναφορές για τη συντριβή του ελικοπτέρου, λέγοντας ότι «δεν θα διαταραχθεί το έργο της χώρας».

protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα