Ισραήλ: «Εμείς χτυπήσαμε το ασθενοφόρο στη Γάζα – Μετέφερε τρομοκρατικό πυρήνα της Χαμάς»

Όπως αναφέρει ο στρατός του Ισραήλ, στρατιώτες του εκτίμησαν ότι μονάδα της Χαμάς που βρισκόταν κοντά στην είσοδο του νοσοκομείου στη Γάζα θα χρησιμοποιούσε το ασθενοφόρο αυτό. Το Ισραήλ υποστηρίζει επίσης ότι έχει πληροφορίες πως η παλαιστινιακή οργάνωση χρησιμοποιεί ασθενοφόρα για να μεταφέρει μαχητές και όπλα.

Τι υποστηρίζει η Χαμάς

Στο μεταξύ οι παλαιστινιακές υπηρεσίες υγείας στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Λωρίδα της Γάζας

ανέφεραν σήμερα ότι το Ισραήλ έπληξε κομβόι ασθενοφόρων που επρόκειτο να αναχωρήσουν από το νοσοκομείο Αλ Σίφα, στην Πόλη της Γάζας και να κατευθυνθούν νότια, διακομίζοντας τραυματίες. «Ο κατακτητής στόχευσε το κομβόι σε περισσότερες από μία τοποθεσίες, έξω από τις πύλες του νοσοκομείου Αλ Σίφα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Άσραφ Αλ Κούντρα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Σύμφωνα με τον Κούντρα, τα ασθενοφόρα μπήκαν στο στόχαστρο τόσο στην πύλη του νοσοκομείου όσο και στην πλατεία Άνσαρ, που απέχει περίπου ένα χιλιόμετρο. Ο εκπρόσωπος δεν διευκρίνισε αν υπάρχουν θύματα και πόσα.

Το τηλεοπτικό κανάλι Al-Aqsa που πρόσκειται στη Χαμάς, επικαλούμενο το υπουργείο Υγείας, μετέδωσε ότι δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν. Το κανάλι Al-Shebab, που πρόσκειται επίσης στη Χαμάς, ανέφερε ότι υπάρχουν «πολλοί» νεκροί και τραυματίες.

BREAKING: MORE VIDEOS OF DESTRUCTION OUTSIDE AL-SHIFA HOSPITAL BY ISRAEL

*NSFW pic.twitter.com/oB1rgnFp7Q

— Sulaiman Ahmed (@ShaykhSulaiman) November 3, 2023

Νωρίτερα, ο Κούντρα είχε ανακοινώσει ότι ασθενοφόρα θα μετέφεραν βαριά τραυματισμένους Παλαιστίνιους που χρειάζεται να νοσηλευτούν στην Αίγυπτο, από την πολιορκημένη Πόλη της Γάζας στα νότια του θύλακα.

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι έχει τοποθετήσει τα κέντρα διοίκησης των μονάδων της και τις εισόδους των τούνελ που έχει φτιάξει στο νοσοκομείο Αλ Σίφα. Η οργάνωση, αλλά και η διοίκηση του νοσοκομείου διαψεύδουν ότι χρησιμοποιείται ως βάση για τους ισλαμιστές μαχητές.

Βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και τα οποία επαληθεύτηκαν από το πρακτορείο Reuters δείχνουν αιμόφυρτους ανθρώπους ξαπλωμένους δίπλα σε ένα ασθενοφόρο σε έναν δρόμο της πόλης και άλλοι τρέχουν να τους βοηθήσουν.

Massacre de l'hôpital Al-Shifa. Téléspectateurs +18 https://t.co/7viigijcPl

— Ali Hamduh (@EpokepikHamdou) November 3, 2023 Τέντρος: «Βαθύτατα σοκαρισμένος»

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε «Βαθύτατα σοκαρισμένος» από το πλήγμα σε ασθενοφόρα στη Λωρίδα της Γάζας.

«Το ξαναλέμε: οι ασθενείς, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, τα κτίρια και τα ασθενοφόρα πρέπει να προστατεύονται συνεχώς. Πάντοτε», ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ.

Η συντονίστρια ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, η Λιν Χέιστινγκς, εξέφρασε επίσης έντονη ανησυχία επειδή το πλήγμα αυτό στόχευε «ασθενείς που απομακρύνονταν για την ασφάλειά τους».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του γραφείου Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς, μπήκε στο στόχαστρο «ένα κομβόι ασθενοφόρων που ετοιμαζόταν να μεταφέρει τραυματίες από το νοσοκομείο Αλ Σίφα» προς τα σύνορα με την Αίγυπτο.

Σε πλάνα που μετέδωσε η τηλεόραση του Γαλλικού Πρακτορείου διακρίνονται άμαχοι να μεταφέρουν αιμόφυρτους τραυματίες. Άλλοι τραυματίες κείτονται στο έδαφος, αφού προφανώς εκσφενδονίστηκαν από το ωστικό κύμα πάνω στα αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα στην άκρη του δρόμου.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς λέει ότι 16 από τα 35 νοσοκομεία της Γάζας έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, είτε επειδή βομβαρδίστηκαν είτε επειδή δεν έχουν πλέον καύσιμα για τις γεννήτριές τους. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το ποσοστό κάλυψης των κλινών στο νοσοκομείο Αλ Σίφα ανέρχεται στο 164%.

dnews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ισραήλ, Εμείς, Γάζα – Μετέφερε, Χαμάς,israil, emeis, gaza – metefere, chamas