Ο Σύλλογος νοσηλευτών ΕΣΥ Λασιθίου για την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών 2024

«Η Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών αποτελεί μια ημέρα τιμής και ένδειξης σεβασμού για το έργο των Νοσηλευτών, οι οποίοι εργάζονται μέσα σε αντίξοες εργασιακές συνθήκες για να στηρίξουν το υποστελεχωμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Οι εναπομείναντες Νοσηλευτές αγωνίζονται καθημερινά και παρέχουν υψηλού επιπέδου νοσηλευτική φροντίδα σε όλους τους ασθενείς με αυτοθυσία και αυταπάρνηση, ώστε οι Υπηρεσίες Υγείας να λειτουργούν αδιάκοπα και με ασφάλεια. Ωστόσο για να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος οι Νοσηλευτές αναγκάζονται να βιώνουν όλες τις τραγικές συνέπειες της διαχρονικής υποστελέχωσης, οι οποίες επιδρούν

αρνητικά σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας τους.

Η έλλειψη Νοσηλευτών αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα το οποίοι επισημαίνουν τα τελευταία χρόνια όλοι οι Διεθνείς Οργανισμοί, οι οποίοι απεγνωσμένα προειδοποιούν τις πολιτικές υγείας να αλλάξουν τις στρατηγικές τους και να επενδύσουν στη Νοσηλευτική, ώστε τα Συστήμα Υγείας να στελεχωθούν με Νοσηλευτές για να παραμείνουν βιώσιμα και εξελίξιμα. Οι Νοσηλευτές πρέπει να ηγούνται μέσα στα Συστήματα Υγείας κι όχι να παραγκωνίζονται και να βρίσκονται σε καθεστώς παρατεταμένης επαγγελματικής εξουθένωσης.

Η διαχρονική αδράνεια των πολιτικών υγείας έχει οδηγήσει εκατοντάδες Νοσηλευτές σε σιωπηρή παραίτηση, σε μετατάξεις, σε μακροχρόνιες αναρρωτικές άδειες λόγω προβλημάτων υγείας, σε αλλαγή εργασίας, σε μη αποδοχή διορισμών, σε αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό, αλλά κυρίως έχει αποθαρρύνει τις νέες γενιές Νοσηλευτών αλλά και των νέων ανθρώπων είτε να ακολουθήσουν τη Νοσηλευτική, είτε να την επιλέξουν ως επάγγελμα.

Οι συνθήκες είναι οι πλέον τραγικές κι απ΄ ότι φαίνεται η πανδημία COVID – 19, δεν αφύπνισε τις πολιτικές υγείας, αλλά αντιθέτως τις καθησύχασε, καθώς οι Νοσηλευτές άντεξαν και κατάφεραν να κρατήσουν «όρθιο» το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την οικονομική αποκατάσταση και την εργασιακή ευημερία των Νοσηλευτών θα οδηγηθούμε με μαθηματική ακρίβεια σε ένα επισφαλές περιβάλλον παροχής Υπηρεσιών Υγείας, το οποίο θα επιφέρει κατακόρυφη μείωση στην παροχή ποιοτικής νοσηλευτικής φροντίδας, με ολέθριες συνέπειες για τη Δημόσια Υγεία. Ωστόσο, η στρατηγική επένδυση στη Νοσηλευτική Επιστήμη μπορεί να αποφέρει σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη προς όφελος των Συστημάτων Υγείας.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Νοσηλευτών εκφράζουμε τον απόλυτο ΣΕΒΑΣΜΟ μας σε όλους τους συναδέλφους μας και όλοι μαζί συνεχίζουμε με πείσμα να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε τα δίκαια αιτήματα μας, ώστε να εξελίξουμε την επιστήμη την οποία υπηρετούμε με ζήλο και αλτρουϊσμό.

Αγωνιζόμαστε – Διεκδικούμε – Απαιτούμε την έμπρακτη αναγνώριση και το ΣΕΒΑΣΜΟ από την Πολιτεία για το έργο μας!»

Keywords
Τυχαία Θέματα