Σπρέι μαγνησίου για καλύτερο ύπνο: Τι πρέπει να ξέρετε

Πόση αλήθεια, όμως, υπάρχει σε αυτούς τους ισχυρισμούς; Ο δρ. Daniel Barrett, πλαστικός χειρουργό και ιδιοκτήτης της Barrett Plastic Surgery στο Beverly Hills, αποφάσισε να δοκιμάσει εάν το λάδι μαγνησίου θα μπορούσε πράγματι να του επιφέρει υπνηλία και μοιράστηκε την εμπειρία του στο WebMD.

Ο δρ. Barrett ψέκασε λάδι μαγνησίου στα πόδια του –μέχρι που τα ένιωσε “γλιστερά και υγρά”, όπως είπε– και φόρεσε τις κάλτσες του. Είπε ότι το μαγνήσιο απορροφάται πιο εύκολα μέσω του δέρματος. Η τοποθέτηση του στο

δέρμα βοηθά αυτό το μέταλλο να εισχωρήσει στο λεμφικό και κυκλοφορικό σύστημα, αυξάνοντας έτσι τη συγκέντρωση μαγνησίου στην κυκλοφορία του αίματος. Επίσης οι πόροι στα πόδια να είναι οι μεγαλύτερα στο σώμα, καθιστώντας τα πόδια το ιδανικό μέρος για βέλτιστη απορρόφηση.

“Το κεντρικό νευρικό μου σύστημα είχε ηρεμήσει λίγο, όπως νιώθω και όταν παίρνω το σύνηθες μαγνήσιο από το στόμα. Χρειάστηκαν περίπου 15 λεπτά για να νιώσω αυτό το αποτέλεσμα”, είπε ο δρ. Barrett. Είκοσι λεπτά αργότερα, έπαιρνε ήδη έναν υπνάκο στον καναπέ!

Πώς επιδρά το μαγνήσιο στον οργανισμό

Έρευνες δείχνουν ότι το μαγνήσιο μπλοκάρει το N-μεθυλο-D-ασπαρτικό οξύ (έναν υποδοχέα στο σώμα που εμποδίζει τον ύπνο) και διεγείρει το γ-αμινοβουτυρικό οξύ (έναν υποδοχέα που προάγει τον καλό ύπνο), δήλωσε ο δρ. Dennis Auckley, διευθυντής του MetroHealth’s Center για την Ιατρική του Ύπνου. Και μελέτες που εξετάζουν τις επιδράσεις του μαγνησίου που χορηγείται από το στόμα έχουν δείξει ότι η λήψη του μπορεί να συνδέεται με καλύτερη ποιότητα ύπνου και λιγότερη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αλλά τα παραδοσιακά συμπληρώματα μαγνησίου που λαμβάνονται από το στόμα μπορεί μερικές φορές να έχουν παρενέργειες στο έντερό σας, επομένως η λήψη μαγνησίου μέσω σπρέι στο δέρμα θα μπορούσε να βοηθήσει να τις αποφύγετε.

Το λάδι μαγνησίου στα πόδια σας θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει σε ορισμένες διαταραχές του ύπνου, όπως οι νυχτερινές κράμπες στα πόδια και το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, δήλωσε ο δρ. Sam Kashani, ειδικός στην ιατρική του ύπνου και βοηθός κλινικός καθηγητής στο UCLA Medical School. Οι νυχτερινές κράμπες στα πόδια (ένας από τους πιο συνηθισμένους δευτερεύοντες παράγοντες αϋπνίας και διαταραχών ύπνου σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας) είναι όταν έχετε ξαφνικές, επώδυνες συσπάσεις στους μύες των κάτω ποδιών σας, όταν κοιμάστε. Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, από την άλλη πλευρά, είναι σαν νυχτερινές κράμπες στα πόδια, αλλά χωρίς τις επώδυνες συσπάσεις, είπε ο δρ. Kashani.

“Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο που έχει κάποιο όφελος όσον αφορά την μείωση του μυϊκού σφιξίματος και την προώθηση λίγο περισσότερης χαλάρωσης των μυών. Το έλαιο μαγνησίου στα πέλματά σας θα μπορούσε να είναι ευεργετικό γι’ αυτούς τους τύπους προβλημάτων ύπνου”, είπε ο ίδιος.

Πολλά κεράσια… μικρό καλάθι

Ωστόσο, ειδικοί στην ιατρική του ύπνου λένε ότι το να βάζετε λάδι μαγνησίου στα πόδια σας δεν πρέπει να θεωρείται θεραπεία για προβλήματα ύπνου.

“Τα επιστημονικά στοιχεία υψηλής ποιότητας που υποστηρίζουν το μαγνήσιο ως θεραπεία ύπνου είναι πολύ περιορισμένα. Σίγουρα, το μαγνήσιο δεν υποστηρίζεται ως θεραπεία για διαταραχές ύπνου”, δήλωσε ο δρ. Emerson Wickwire, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής Ύπνου και επικεφαλής του τμήματος της Ιατρικής Ύπνου στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Μέριλαντ.

Εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε λάδι μαγνησίου στα πόδια σας για να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε, βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε προσεκτικά τις οδηγίες και ότι παίρνετε τη σωστή δόση. Το πιο σημαντικό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας σχετικά με τις προθέσεις σας, ειδικά εάν έχετε ιστορικό καρδιαγγειακών επιπλοκών ή προβλήματα με την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία.

“Το μαγνήσιο είναι ένας ηλεκτρολύτης που παίζει πολλούς ρόλους και λειτουργίες στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του καρδιαγγειακού μας συστήματος. Έτσι, εάν είστε κάποιος που έχει καρδιακά προβλήματα, σίγουρα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας για κάθε είδους συμπληρώματα που παίρνετε, συμπεριλαμβανομένου του μαγνησίου”, είπε ο δρ. Kashani.

onmed.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σπρέι,sprei