McDonald’s: Ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ σε τζίρο στην Ελλάδα- Άνοδος 26% το 2023

Στην δεύτερη πιο σημαντική εταιρεία του ομίλου Premier Capital έχει εξελιχθεί η ελληνική θυγατρική. Ο στόχος των 50 καταστημάτων, οι προτεραιότητες και οι κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανησυχίες.

«I’m lovin it» φαίνεται πως συνεχίζουν να λένε οι Έλληνες καταναλωτές (μαζί, βέβαια, με τους τουρίστες επισκέπτες) για την αλυσίδα McDonald’s στην Ελλάδα,

με διαχειρίστρια την Premier Capital Ελλάς. Η εταιρεία συνεχίζει να κινείται σταθερά σε αναπτυξιακή τροχιά και το 2023 έσπασε το φράγμα των 100 εκατ. ευρώ σε πωλήσεις. Συγκεκριμένα ο τζίρος της ανήλθε σε 102,54 εκατομμύρια ευρλω καταγράφοντας, αύξηση 26% σε σχέση με τα 81,63 εκατομμύρια ευρώ του 2022 (+26%), κυρίως λόγω των ενεργειών της διοίκησης για επέκταση του δικτύου της μέσω της δημιουργίας νέων εστιατορίων. Τα μικτά κέρδη εκμετάλλευσης διαμορφώθηκαν στα 39,58 εκατομμύρια ευρώ από 30,96 εκατομμύρια ευρώ το 2022, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 4,28 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένα κατά 18,27 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 3,6 εκατ. ευρώ του 2022. Παρά, όμως, την αύξηση της κερδοφορίας το Διοικητικό Συμβούλιο προτείνει να μην διανεμηθεί μέρισμα προς τους μετόχους από τα κέρδη της τρέχουσα.

Δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τον όμιλο Premier Capital

Η Premier Capital Ελλάς Α.Ε. είναι μέλος της Premier Capital plc με έδρα τη Μάλτα, που είναι ο Developmental Licencee της McDonald’s σε Ελλάδα, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα και Ρουμανία. H Ελλάδα αποτελεί την δεύτερη σημαντικότερη αγορά του ομίλου Premier Capital καθώς προσφέρει το 16% του συνολικού τζίρου του. Η μόνη αγορά που καταγράφει υψηλότερα μεγέθη είναι η Ρουμανία όπου λειτουργούν 102 καταστήματα McDonald’s, με τον τζίρο πέρσι να ανέρχεται σε 349,6 εκατ. ευρώ. Συνολικά η Premier Capital λειτουργεί 185 εστιατόρια McDonald’s στις έξι χώρες και απασχολεί περισσότερους από 10.000 εργαζόμενους. Στην Ελλάδα ο μέσος αριθμός απασχολούμενου προσωπικού της Premier Capital Ελλάς Α.Ε. κατά το έτος 2023 ανερχόταν σε 1.734 άτομα (243 μέσος αριθμός μισθωτών και 1.491 μέσος αριθμός ημερομισθίων) ενώ η εταιρεία λειτουργεί 32 εστιατόρια McDonald’s στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα στην Αθήνα: Αγ. Ι. Ρέντης, Άλιμος, Βάρη, Βριλήσσια, Γλυφάδα, Διον. Αρεοπαγίτου, Ιερά Οδός, Ίλιον, Λεωφ. Δουκίσσης Πλακεντίας, Λεωφ. Κηφισίας, Λεωφ. Κηφισού, Λεωφ. Μεσογείων, Μεταμόρφωση, Π. Ράλλη, Π.Φάληρο, Πειραιώς, Πολυδένδρι-Καπανδρίτι, Σπάτα (Εμπορικό Κέντρο Smart Park), Σύνταγμα, Χαϊδάρι, Χαλάνδρι, στη Θεσσαλονίκη: West Salonica, Εμπορικό Κέντρο One Salonica και Καλαμαριά, στην πόλη της Ρόδου, στην Κρήτη: Ηράκλειο, Μάλια, Χερσόνησος, στη Λάρισα, Πάτρα, Ζάκυνθο και Σαντορίνη.

Στόχος τα 50 καταστήματα

Όπως έχει ανακοινωθεί όμως στόχος της εταιρείας για την ελληνική αγορά είναι σε βάθος πενταετίας να προσθέσει περίπου 20 νέα καταστήματα στο δίκτυο της ξεπερνώντας τα 50 σημεία και να διπλασιάσει τους εργαζομένους της που αυτή την στιγμή ανέρχονται σε 1500 περίπου. Μάλιστα ενδιαφέρον υπάρχει και για συμμετοχή στο μεγάλο project του Ελληνικού αλλά και γενικότερα στα Νότια Προάστια και την Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Επίσης στις επιδιώξεις της είναι και η εξασφάλιση παρουσίας της McDonald΄s σε αεροδρόμια, με την εταιρεία να έχει συμμετάσχει σε σχετικούς διαγωνισμούς στο παρελθόν.

Ο διπλός ρόλος της Simona Mancinelli

Mόνο τυχαίο δεν είναι λοιπόν το γεγονός πως από τον Οκτώβριο του 2023, η Simona Mancinelli, Managing Director της Premier Capital Hellas, έχει αναλάβει επίσης καθήκοντα Chief Operating Officer του Ομίλου. Επιβλέπει και θα υποστηρίζει τις αγορές στην προσπάθεια να επιτευχθούν οι συνολικοί στόχοι της Premier Capital και να ενισχύονται οι διαδικασίες των εστιατορίων με πλάνα ανάπτυξης του δυναμικού και καινοτομίες.

Οι προοπτικές για την συνέχεια

Η Premier Capital Ελλάς Α.Ε., όπως σημειώνεται στην οικονομική της έκθεση, το 2023 συνέχισε την ανακαίνιση των εστιατορίων της με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση, την ασφάλεια αλλά και την παροχή καινοτόμων και υψηλής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών στους καταναλωτές της. Επίσης υπογραμμίζεται πως «συνεχίζοντας την προσπάθειά για τον περιορισμό του κόστους και την επίτευξη ενός θετικού αποτελέσματος χρήσης συνεχίζει την συνεργασία με ανεξάρτητο κέντρο διανομής με σκοπό τον καλύτερο έλεγχο των αγορών και την καλύτερη διαχείριση των αποθεμάτων της». Ακόμη γίνεται λόγος για την δέσμευση της να συνεχίζει να αναπτύσσει το δίκτυο της McDonald’s στην Ελλάδα και να επενδύει στις υπηρεσίες McDrive και McDelivery καθώς και σε καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές. Όσον αφορά την συνέχεια στην οικονομική έκθεση για το 2023 αναφέρεται πως «η εταιρεία για τα επόμενη έτη, μέσω και της συνέχισης της διαφημιστικής προβολής, θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση του εμπορικού σήματος που κατέχει και θα ισχυροποιήσει τη θέση της στην αγορά της εστίασης με στόχο την αύξηση του μεριδίου αγοράς της (μέσω φυσικά και του πλάνου της για άνοιγμα νέων εστιατορίων) και πάντα μέσα από την τήρηση αυστηρών κανόνων προστασίας και ασφάλειας».

Επενδύσεις 45 εκατ. ευρώ

Θα πρέπει να σημειωθεί πως από το 2011 που ανέλαβε ως Developmental Licencee της McDonald’s στην Ελλάδα, η Premier Capital Ελλάς έχει επενδύσει περισσότερα από 44,6 εκατομμύρια ευρώ για το άνοιγμα νέων εστιατορίων, την ανακαίνιση υφιστάμενων καθώς και την αναβάθμιση των υποδομών και της τεχνολογίας σε ολόκληρο το δίκτυό της. Φέτος, ήδη, στις αρχές Απριλίου άνοιξε πάλι το εστιατόριο McDonald’s στην πόλη της Ρόδου, μετά την εκτεταμένη ανακαίνισή του, κόστους 475.000 ευρώ. Το εστιατόριο απασχολεί 40 εργαζόμενους.

Zero waste και RMHC Ελλάς

Ακόμη θα πρέπει να σημειωθεί πως η McDonald’s στην Ελλάδα, με διαχειρίστρια την Premier Capital Ελλάς, είναι το πρώτο δίκτυο εστιατορίων στη χώρα που εφαρμόζει πρόγραμμα zero waste – μηδενικών αποβλήτων στους χώρους υγειονομικής ταφής, με σκοπό τη μείωση και ανακύκλωση των απορριμμάτων στα εστιατόρια. Μέχρι σήμερα, το πρόγραμμα λειτουργεί με επιτυχία σε επτά εστιατόρια McDonald’s : Δουκ. Πλακεντίας, Χαλάνδρι, Λεωφ. Κηφισίας. Λεωφ. Μεσογείων, Μεταμόρφωση, Βριλήσσια και Διον. Αρεοπαγίτου. Στόχος είναι να επεκταθεί σε περισσότερα εστιατόρια στην Αθήνα μέχρι το τέλος του έτους, σε συνδυασμό με μια καμπάνια ευαισθητοποίησης, και να φτάσει και σε άλλες πόλεις τα επόμενα χρόνια, όπου το δίκτυο έχει παρουσία. Περαιτέρω, η Premier Capital Ελλάς έχει μειώσει τη χρήση πλαστικών σε όλα τα εστιατόριά της κατά 32,4 τόνους αντικαθιστώντας τα με εναλλακτικές συσκευασίες.

Επίσης η διαχειρίστρια των εστιατορίων McDonald’s στην Ελλάδα, στηρίζει το έργο της Ronald McDonald House Charities Ελλάς (RMHC Ελλάς) και συμβάλλει στη δημιουργία της πρώτης Οικογενειακής Αίθουσας Ronald McDonald στη χώρα, στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», με μια καμπάνια ευαισθητοποίησης. Η RMHC Ελλάς είναι μια Ανεξάρτητη, Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που δημιουργήθηκε το 2023. Αποστολή της είναι να παρέχει ένα περιβάλλον φροντίδας για τα παιδιά που νοσηλεύονται και τις οικογένειές τους

Keywords
Αναζητήσεις
mcdonalds-xeperase-ta-100-ekat-evro-se-tziro-stin-ellada--anodos-26-to-2023.htm
Τυχαία Θέματα