Ανακοινώνεται ο νέος κατώτατος μισθός από τον πρωθυπουργό - Αύξηση μεγαλύτερη του 6%

Ο κατώτατος μισθός είναι στα 780 ευρώ μικτά αυτή τη στιγμή

Ο νέος κατώτατος μισθός, ο οποίος θα ισχύσει από την 1η Απριλίου, ανακοινώνεται σήμερα από τον πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Η αύξηση αναμένεται να ξεπεράσει το 6% ώστε να είναι μεγαλύτερη από τον πληθωρισμό και εκτιμάται ότι θα φέρει την Ελλάδα ακόμη και τέσσερις θέσεις υψηλότερα στην ευρωπαϊκή κατάταξη.

Ο κατώτατος μισθός είναι στα 780 ευρώ μικτά αυτή τη στιγμή και δύο είναι

τα βασικά σενάρια για τη διαμόρφωσή του. Το βασικό σενάριο φέρνει μια αύξηση της τάξεως του 6% στα επίπεδα των 830 ευρώ και το δεύτερο σενάριο – που στηρίζεται στο γεγονός ότι μπορεί ο πρωθυπουργός να κρατάει αυτό τα επιπλέον χρήματα ως «σενάριο – έκπληξη» – στα 840 ευρώ.

Αυτό όμως που έχει σημασία είναι τι αλλάζει σε επίπεδο καθαρών αποδοχών για τουλάχιστον 600.000 εργαζόμενους, οι οποίοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Το εύρος των 830 με 840 ευρώ, αντιστοιχούν σε 706 έως 713 ευρώ καθαρές αποδοχές. Συνδεδεμένα με το ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού, είναι το επίδομα ανεργίας αλλά και το επίδομα μητρότητας.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, έχει τον 9ο χαμηλότερο ονομαστικό κατώτατο μισθό μεταξύ των κρατών -μελών της ΕΕ-22 το 2024. Οι αυξήσεις δε των τελευταίων ετών είναι χαμηλότερες του μέσου όρου των αυξήσεων στα κράτη – μέλη που έχουν εθνικό κατώτατο μισθό, ακόμη και σε σύγκριση με εκείνα που έχουν υψηλότερο κατώτατο μισθό από την Ελλάδα, όπως είναι η Σλοβενία, η Κροατία και η Πολωνία, η οποία μάλιστα εμφανίζει τη μεγαλύτερη σωρευτική αύξηση.

Με βάση την πρόταση του ΚΕΠΕ, αλλά και το σύνολο των προτάσεων από τους εργοδοτικούς φορείς και τη ΓΣΕΕ, η κυβέρνηση, αναμένεται να κάνει ακόμα μια φορά υπέρβαση, δίνοντας έως 25 ποσοστιαίες μονάδες παραπάνω αυξήσεις στους 600.000 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που αμείβονται με τον κατώτερο μισθό/ημερομίσθιο.

Με την αύξηση του κατώτατου μισθού, αυτομάτως αυξάνονται και οι τριετίες που αντιστοιχούν στο 10% του εκάστοτε βασικού μισθού. Η προσαύξηση καταβάλλεται για κάθε συμπληρωμένη τριετία προϋπηρεσίας και έως τα 9 έτη, δηλαδή συνολική προσαύξηση 30% για όσους έχουν συμπληρώσει 9 έτη προϋπηρεσίας (3 τριετίες).
Keywords
Αναζητήσεις
anakoinonetai-o-neos-katotatos-misthos-apo-ton-prothypourgo----afxisi-megalyteri-tou-6.htm
Τυχαία Θέματα