Πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι το πετρέλαιο - "Βουτιά" στη Wall Street

Στο κόκκινο βρέθηκαν οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών και των εταιρειών κρουαζιέρας.

Ο δείκτης αργού πετρελαίου Brent ξεπέρασε τα 100 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2014 , καθώς οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν στην Ουκρανία, αυξάνοντας την πιθανότητα διεθνών κυρώσεων που θα μπορούσαν να διαταράξουν περαιτέρω τις αγορές ενέργειας.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται σταθερά για περισσότερο

από δύο μήνες, καθώς η απειλή της ρωσικής στρατιωτικής δράσης έγινε εμφανής, οδηγώντας τις τιμές του πετρελαίου πάνω από 40% σε σχέση με τα χαμηλά τους στις αρχές Δεκεμβρίου. Αφότου ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, η τιμή του αργού πετρελαίου West Texas Intermediate αυξήθηκε κατά 4,19% στα 96 δολάρια ανά βαρέλι, σύμφωνα με τον πίνακα ελέγχου τιμών ενέργειας του Bloomberg. Το αργό Brent έφτασε τα 101,25 δολάρια μέχρι τα μεσάνυχτα, σημειώνοντας άνοδο 4,5%.

Η σταθερά αυξανόμενη τιμή του πετρελαίου επηρεάζει ήδη τις τιμές της βενζίνης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Αμερικανοί πληρώνουν σχεδόν ένα δολάριο περισσότερο για ένα γαλόνι φυσικού αερίου - σε περίπου 5 $ σε ορισμένες αγορές - από ό,τι πέρυσι. Ο μέσος όρος των ΗΠΑ για την κανονική αμόλυβδη βενζίνη έφτασε τα 3,53 δολάρια το γαλόνι την Τετάρτη. Αυτό είναι 21 σεντς υψηλότερο από τον περασμένο μήνα και ένα ισχυρό άλμα από τα 2,65 δολάρια που καταγράφηκαν πριν από ένα χρόνο.

Οι αναλυτές είπαν ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας -υπεύθυνες για περίπου το 10 τοις εκατό της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου- θα μπορούσαν να διαταράξουν τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης και να προκαλέσουν σοκ στις τιμές σε ολόκληρο τον κόσμο. Σε ομιλία του την Τρίτη, ο Πρόεδρος Μπάιντεν προειδοποίησε ότι οι κυρώσεις που αποσκοπούν να τιμωρήσουν τη Ρωσία θα επηρεάσουν πιθανώς τους καταναλωτές των ΗΠΑ.

«Η υπεράσπιση της ελευθερίας θα έχει κόστος και για εμάς εδώ στο σπίτι. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς σχετικά με αυτό», είπε ο Μπάιντεν. «Όμως καθώς το κάνουμε αυτό, θα αναλάβω σθεναρή δράση για να βεβαιωθώ ότι ο πόνος των κυρώσεων μας στοχεύει στη ρωσική οικονομία και όχι στη δική μας».

"Βουτιά στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης"

Βουτιά έκαναν στη συνεδρίαση της Τετάρτης οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street, μετά την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, με τους επενδυτές να αναζητούν «ανάχωμα».

Ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 1,84% για να κλείσει στις 4.225 μονάδες. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε 464 μονάδες ή 1,38% στις 33.131 μονάδες, σημειώνοντας την πέμπτη συνεχόμενη ημέρα απωλειών. Πτώση 2,57% σημείωσε ο Nasdaq για να κλείσει στις 13.037 μονάδες.

Στο κόκκινο βρέθηκαν οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών και των εταιρειών κρουαζιέρας. Η Delta Air Lines έχασε 4,06%. H American Airlines Group υποχώρησε 4,53%. Ισχυρές απώλειες της τάξεως του 7% για τη μετοχή της Tesla. Ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon υποχώρησε 3,58%. Η μετοχή της Macy’s υποχώρησε 10,51%. Απώλειες 4,14% για τη μετοχή της TJX. Στο 2,12% η πτώση της μετοχής της Best Buy. Απώλειες 3,41% για την Nordstrom.

Η μετοχή της αμερικανικής εταιρείας λιανικής Lowe’s, η οποία ειδικεύεται στη βελτίωση του σπιτιού, σημείωσε άνοδο 0,23%.

Σε ανοδική τροχιά παρέμειναν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς η ουκρανική κρίση στρέφει τους επενδυτές σε τοποθετήσεις περιορισμένου ρίσκου. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε κατά δύο μονάδες βάσης στο 1,97%.

Keywords
Τυχαία Θέματα