Το 2023 η χειρότερη χρονιά χρηματοδότησης για τις startups της Silicon Valley, από το 2019

Τους τελευταίους 12 μήνες, οι επενδυτές έδωσαν χρήματα σε νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης, αλλά ο υπόλοιπος κλάδος βυθίστηκε.

Η αξία των συμφωνιών venture capital στις ΗΠΑ έπεσε πέρυσι σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί από το 2019, σύμφωνα με νέα στοιχεία για το τέλος του 2023 που υπογραμμίζουν το χαοτικό έτος για τις startup, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Τους τελευταίους 12 μήνες, οι επενδυτές έδωσαν χρήματα σε νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης, αλλά ο υπόλοιπος κλάδος βυθίστηκε. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που δημοσίευσε η ερευνητική εταιρεία PitchBook την Πέμπτη, οι επενδυτές venture capital επένδυσαν 170,6 δισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ το 2023, σε περίπου 15.000 συμφωνίες. Αυτή η αξία είναι μειωμένη κατά περίπου 30% από το 2022.

Ο κλάδος των VC υποχώρησε επίσης παγκοσμίως πέρυσι. Σε όλο τον κόσμο, οι επενδυτές έβαλαν 345,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε νεοφυείς επιχειρήσεις, ποσό μειωμένο κατά 35% από όσα ξόδεψαν πέρυσι. Το ποσό συνιστά τη χαμηλότερη δαπάνη από το 2017.

Το επιχειρηματικό κεφάλαιο είναι ένα σημαντικό μέρος του παγκόσμιου επιχειρηματικού οικοσυστήματος. Οι επενδύσεις από VC βοήθησαν να αναπτυχθούν μετασχηματιστικές εταιρείες, όπως η Amazon, η Google και η OpenAI. Ο τρόπος με τον οποίο συγκεντρώνονται και επενδύονται τα επιχειρηματικά δολάρια έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ανάπτυξη και την καινοτομία.

Αλλά οι δαπάνες μειώθηκαν κατακόρυφα μετά την άνθηση της πανδημίας του 2021. "Τα πάντα προσπαθούν να βρουν μια ισορροπία", δήλωσε ο Kyle Stanford, αναλυτής κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου στο PitchBook. Ο Stanford είπε ότι ο κλάδος εξακολουθεί να ξεπερνά τα υψηλά των τελευταίων ετών. Αν και τα δολάρια των VC συνήθως δαπανώνται μόνο σε εταιρείες που έχουν μεγάλες πιθανότητες να γίνουν πολύ μεγάλες, υπάρχουν επί του παρόντος περίπου 54.000 εταιρείες που υποστηρίζονται από venture στις ΗΠΑ, είπε, έναν αριθμό που αποκάλεσε "πάρα πολλές".

Η συγκέντρωση κεφαλαίων για VC μειώθηκε επίσης πέρυσι. Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από επενδυτές επιχειρηματικών συμμετοχών στις ΗΠΑ μειώθηκαν σχεδόν κατά τα δύο τρίτα από το 2022 και σχεδόν κατά το ήμισυ παγκοσμίως. Τα αμερικανικά επιχειρηματικά κεφάλαια συγκέντρωσαν 66,9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023 και τα αμοιβαία κεφάλαια παγκοσμίως άντλησαν 160,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η πτώση για το τέταρτο τρίμηνο ήταν λιγότερο έντονη από ό,τι για το σύνολο του έτους, αντανακλώντας προβλήματα που ξεκίνησαν στα τέλη του 2022. Για το τέταρτο τρίμηνο, οι συμφωνίες venture capital στις ΗΠΑ ανήλθαν συνολικά σε 37,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ελαφρώς μειωμένες από 39,8 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι συμφωνίες venture capital ανήλθαν συνολικά σε 76,6 δισεκατομμύρια δολάρια το τρίμηνο, από 94 δισεκατομμύρια δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα.

Ένα μικρό φωτεινό σημείο ήταν οι εταιρείες VC της Λατινικής Αμερικής. Σε αυτήν την περιοχή, ενώ η αξία της συμφωνίας μειώθηκε στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια - μια πτώση περισσότερο από το μισό από το προηγούμενο έτος - η συγκέντρωση κεφαλαίων VC αυξήθηκε κατά περισσότερο από 40% φτάνοντας τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Ένας αξιοσημείωτος νεοφώτιστος στην περιοχή πέρυσι ήταν η Bicycle Capital, μια εταιρεία που ξεκίνησε από τα πρώην στελέχη της SoftBank Marcelo Claure και Shu Nyatta, η οποία ανακοίνωσε ένα ταμείο 500 εκατομμυρίων δολαρίων στη Λατινική Αμερική.

Keywords
Αναζητήσεις
to-2023-i-cheiroteri-chronia-chrimatodotisis-gia-tis-startups-tis-silicon-valley-apo-to-2019.htm
Τυχαία Θέματα