«Το Μάννα» Ν. Τσατσαρωνάκης: Επέκταση σε νέα προϊόντα με παραγωγική μονάδα στην Αττική

Η αξιοποίηση του παλιού εργοστασίου της Κατσέλης, η πορεία ανάπτυξης εντός και εκτός συνόρων, τα ηγετικά μερίδια αγοράς, τα υγιή οικονομικά μεγέθη, οι δραστηριότητες εκτός των παξιμαδιών και η πορεία προς την κατεύθυνση του Ομίλου.

Λελογισμένο επιχειρηματικό ρίσκο, σταθερά βήματα, δέσμευση στην ποιότητα των προϊόντων που παράγει και τις αξίες της κρητικής διατροφή και παράδοσης. Αυτές είναι οι βασικές αξίες με τις οποίες πορεύονται εδώ και τρείς γενιές η Οικογένεια Τσατασαρωνάκη, η οποία πλέον προετοιμάζει την νέα

εποχή της επιχειρηματικής της δραστηριότητας.

Νέο χαρτοφυλάκιο προϊόντων- Μέσα στο 2025 η έναρξη παραγωγής στην «Κατσέλης»

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, την επέκταση της χανιώτικης «Το Μάννα» Ν. Τσατσαρωνάκης ΑΒΕΕ σε νέα προϊόντα, με την αξιοποίηση του εργοστασίου της «Κατσέλης» (Nutriart), έκτασης 23.000 τ.μ. στις Αχαρνές Αττικής, το οποίο απέκτησε τον Μάιο του 2021 έναντι 6,2 εκατ. ευρω, ανακοίνωσε η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος Ελένη Τσατσαρωνάκη, στη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους που πραγματοποιήθηκε στην Κίσαμο Χανίων, την Παρασκευή 17 Μαΐου. Η εταιρεία εξετάζει ακόμη ποια ακριβώς νέα προϊόντα πρόκειται να παρουσιάσει αλλά υπογραμμίζει πως το σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να κάνει εκπτώσεις στην ποιότητα τους. Σημειώνεται πως η ανακατασκευή του εργοστασίου και η ενεργειακή θωράκιση του απαιτεί πρόσθετα κεφάλαια ύψους 4-4,5 εκατ. ευρω/

«Ζήσαμε το μεγάλο εθνικό πρόβλημα της καθυστέρησης απονομής δικαιοσύνης», είπε χαρακτηριστικά η κ. Τσατσαρωνάκη αναφερόμενη στη σχεδιαζόμενη αναδιοργάνωση της εταιρείας με βάση τη συγκεκριμένη παραγωγική μονάδα και τα διάφορα γραφειοκρατικά προβλήματα, που υπήρξαν σχετικά με την απόκτηση του ακινήτου. Πρόσθεσε δε ότι «τώρα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε, καθώς σχεδιάζουμε ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο νέων προϊόντων με βάση το αλεύρι, σε διαφορετικές κατηγορίες, πάντοτε με τη γνωστή ποιότητα του “Μάννα”. Δημιουργούμε, λοιπόν, το δικό μας “μεταφορικό ισοδύναμο” με παραγωγικό κέντρο και στην Αθήνα».

Θα πρέπει να σημειωθεί πως στο κτίριο της «Κατσέλης» μετακινούνται και εκσυγχρονίζονται από τα τέλη του προσεχή Σεπτεμβρίου η εφοδιαστική δομή και οι διοικητικές υπηρεσίες της εταιρείας, οι οποίες στεγάζονται αυτή την στιγμή σε ιδιόκτητο κτίριο της επίσης στις Αχαρνές Αττικής. Το συγκεκριμένο κτίριο έχει ήδη πωληθεί σε επενδυτική εταιρεία real estate. H έναρξη της παραγωγής στο εργοστάσιο της «Κατσέλης» αναμένεται να ξεκινήσει αργότερα, με τις αρχικές εκτιμήσεις να την τοποθετούν το Μάιο του 2025. Σημειώνεται πως θα πρέπει να καθοριστεί ακριβώς το νέο χαρτοφυλάκιο προϊόντων, να πραγματοποιηθούν οι σχετικές επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό και να αξιοποιηθούν χρηματοδοτικά και επενδυτικά εργαλεία, όπως η ένταξη σε Αναπτυξιακό Νόμο. Βέβαια, όπως επισήμανε η κ. Ελένη Τσατσαρωνάκη συνεχίζεται αδιάλειπτα η λειτουργία των παραγωγικών εγκαταστάσεων στην έδρα της εταιρείας, τον Πλάτανο, στην περιοχή της Κίσσαμου Χανίων. «Η δεύτερη παραγωγική μονάδα της εταιρείας, στην Κρήτη, στο Βαρύπετρο του Δήμου Χανίων έχει αρχίσει, ήδη, να προσφέρει αποδοτικότερη ανταπόκριση στις παραγγελίες» πρόσθεσε, επίσης, η ίδια.

Η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος Ελένη Τσατσαρωνάκη

Αύξηση τζίρου 4,5% το 2023- Ανοδική πορεία και φέτος

Η εταιρεία καταγράφει σταθερή πορεία ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια και σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι άνθρωποι της διοίκησης της , το 2022 κατέγραψε τζίρο ύψους 22 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας ανάπτυξη περίπου 4,5%. Ο leader της ελληνικής και διεθνούς αγοράς στην κατηγορία των παξιμαδιών έχει ξεκινήσει δυναμικά και την φετινή χρονιά, επιτυγχάνοντας άνοδο +3,7% σε αξία πωλήσεων και 4,5% με 5% σε όγκο πωλήσεων στο πρώτο τετράμηνο του 2024, το οποίο βέβαια περιλάμβανε και την -πολύ σημαντική για την κατηγορία του παξιμαδιού- περίοδο της Σαρακοστής και του Πάσχα.

Leader στο επώνυμο παξιμάδι- Νέα δεδομένα φέρνει το «Δαγκωτό»

Τα προϊόντα της εταιρείας «Το Μάννα» Ν. Τσατσαρωνάκης ΑΒΕΕ έχουν σταθερά την πρώτη θέση στην προτίμηση των καταναλωτών επισήμαν, από την μεριά του, ο διευθυντής Πωλήσεων Θανάσης Τσακαρδάνος, παρουσιάζοντας τα επίσημα στοιχεία της Nielsen για το 2023. Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στοιχεία, η εταιρεία «Το Μάννα» Ν. Τσατσαρωνάκης ΑΒΕΕ έχει το υψηλότερο μερίδιο αξίας στα branded προϊόντα στην κατηγορία παξιμαδιού με 38%. Ταυτόχρονα, διατηρεί την πρώτη θέση στις υποκατηγορίες: χωρίς αλάτι (46%), ελαιολάδου (46%), σίκαλης (32%), κριθαρένια (28%), κριθαροκουλούρες (24%) και τη δεύτερη θέση στην υποκατηγορία χαρούπι (20%).

Επίσης ειδική αναφορά επεφύλασσε στην σειρά «Δαγκωτό», που γεφυρώνει την απόσταση μεταξύ παξιμαδιού και snacking και έχει κατορθώσει μέσα σε μόλις ένα χρόνο να έχει κατακτήσει μερίδιο αγοράς της τάξης του 4,8% και αντιστοιχεί αυτή την στιγμή στο 10% του συνολικού τζίρου της εταιρείας. Δεν προκαλεί έκπληξη, λοιπόν, πως η εταιρεία έχει προγραμματίσει την επέκταση της σειράς «Δαγκωτό» με νέες γεύσεις στο δεύτερο εξάμηνο της τρέχουσας χρονιάς.

Η εταιρεία παράγει στις εγκαταστάσεις της, μέσα από 4 γραμμές παραγωγής, περισσότερους από 80 κωδικούς σε 5 διαφορετικές κατηγορίες προϊόντων, τα οποία διοχετεύει στην αγορά μέσω των δύο Κέντρων Διανομής της σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ετησίως παράγονται 3500 τόνοι παξιμαδιού, με το 93% του τζίρου της χανιώτικής εταιρείας προκύπτει από τα επώνυμα προϊόντα της. Παράλληλα υπάρχουν και συνεργασίες για συγκεκριμένους κωδικούς ιδιωτικής ετικέτας με τις αλυσίδες Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος και Metro-My Market.

Το όραμα για τις εξαγωγές

Οι εξαγωγές προσφέρουν το 5% του τζίρου της εταιρείας, τα προϊόντα της οποίας έχουν παρουσία σε περισσότερες από 40 χώρες πλέον. Φυσικά χώρες με έντονη ελληνική κοινότητα όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Κύπρος και η Γερμανία αποτελούν τις πιο σημαντικές αγορές για τις εξαγωγές των παξιμαδιών «Το Μάννα» Ν. Τσατσαρωνάκης. Βέβαια θα πρέπει να αναφερθεί πως σύμφωνα με τους ανθρώπους της εταιρείας μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων της εταιρείας για τα επόμενα χρόνια είναι η περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών, με όχημα για αυτό το εγχείρημα τη σειρά «Δαγκωτό», προκειμένου να αξιοποιηθεί η διεθνής ανοδική τάση όσον αφορά το snacking αλλά και την υγιεινή διατροφή.

Απορρόφηση ανατιμήσεων, μηδενικός δανεισμός, επενδύσεις

Η τελευταία ανατίμηση που πραγματοποίησε η εταιρεία στον προϊόντα της καταγράφηκε τον Αύγουστο του 2022, καθώς επέλεξε να απορροφήσει περίπου το 70% της μεγάλης αύξησης του κόστους των πρώτων υλών τα τελευταία χρόνια. «Αντιλαμβανόμενοι νωρίς την πληθωριστική τάση, καταφέραμε να κλείσουμε νωρίς συμβόλαια υψηλής ποσότητας πρώτων υλών για την επίτευξη καλύτερων τιμών, ενώ αντίστοιχες συμφωνίες έγιναν στο πλαίσιο των μεταφορών με συνεχή διαπραγμάτευση των καλύτερων δυνατών τιμών για να ελαχιστοποιηθεί τυχόν επιβάρυνση, με παράλληλα συγκράτηση των λοιπών γενικών εξόδων, μέσα από τη συνεχή παρακολούθηση, με στόχο τη χρηστή διοίκηση. Όλα αυτά, με την ταυτόχρονη απορρόφηση του μεγαλύτερου μεριδίου αυξήσεων σε κατηγορίες που ήταν αναπόφευκτες (υγρά καύσιμα, ενέργεια κ.λπ.) οδήγησαν στην πολιτική χαμηλών αυξήσεων στις τελικές τιμές των παραγόμενων προϊόντων», επισήμανε ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας «Το Μάννα» Ν. Τσατσαρωνάκης ΑΒΕΕ Παναγιώτης Σταθόπουλος. Σημείωσε, δε, ότι «σημαντικό πλεονέκτημα της εταιρείας είναι η έλλειψη δανεισμού καθώς όλες οι επενδύσεις γίνονται με ίδια κεφάλαια. Η επανεπένδυση των εταιρικών κερδών στην ίδια την επιχείρηση αποτελεί βασική στρατηγική των μετόχων, η οποία αποδεικνύει και στηρίζει το όραμά τους για αειφόρο ανάπτυξη», υπογράμμισε ο κ. Σταθόπουλος

Οι υπόλοιπες δραστηριότητες και η πορεία προς την κατεύθυνση του Ομίλου

Στη διάρκεια της ενημερωτικής εκδήλωσης παρουσιάστηκαν, επίσης, τα στρατηγικά βήματα του Ομίλου της οικογένειας Τσατσαρωνάκη στους τομείς της μεταποίησης, τις τουριστικές υπηρεσίες και την πρωτογενή παραγωγή. «Επιτυγχάνουμε εταιρική διαφοροποίηση συνδυάζοντας την αγροτική παραγωγή με τη διατροφή και τον τουρισμό», τόνισε η κ. Ελένη Τσατσαρωνάκη, κάνοντας σύντομες αναφορές: στο ξενοδοχείο Molos Bay του Ομίλου στην Κίσαμο, στο εγχείρημα του «Λιοκάλυβου» στα Φαλάσαρνα αλλά και στο παραγωγικό συγκρότημα (θερμοκήπια) επίσης στα Φαλάσαρνα, που είναι πλέον μια αυτοτελής δραστηριότητα σε έκταση 40.000 τετραγωνικών μέτρων. Στα συγκεκριμένα θερμοκήπια παράγονται ντομάτες και ντοματίνια, ενώ σε ελαιώνες της ευρύτερης περιοχής παράγεται ελαιόλαδο, δηλαδή βασικά προϊόντα για κάθε ελληνικό νοικοκυριό.

Η κ. Ελένη Τσατσαρωνάκη αναφέρθηκε και στη νέα σχεδιαζόμενη επένδυση του Ομίλου στα Φαλάσαρνα, ως καινοτομική «δράση» στο σύμπλεγμα Τουρισμού - Πολιτισμού, επισημαίνοντας ότι στόχος της συγκεκριμένης επένδυσης είναι να γίνουν τα Φαλάσαρνα τουριστικός προορισμός που διαμορφώνεται σε εμπειρία, βασιζόμενος στην προβολή και την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος και στα πολιτιστικά δρώμενα, αξιοποιώντας, παράλληλα, τα ιστορικά ίχνη και μνημεία στον παραδοσιακό τρόπο ζωής. Επισημαίνεται πως η εταιρεία έχει αποκτήσει και μια έκταση 600 στρεμμάτων στο περίφημο Ελαφονήσι του Νομού Χανίων.

Η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας «Το Μάννα» Ν. Τσατσαρωνάκης ΑΒΕΕ σημείωσε, ακόμα, ότι το όραμά της οικογένειας για την ωρίμανση της εταιρείας προς την κατεύθυνση του Ομίλου περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τον διαχωρισμό (διάσπαση) δραστηριοτήτων (μεταποίηση, τουριστικές υπηρεσίες και πρωτογενή παραγωγή), επιλογή που υλοποιεί τη στρατηγική για την αποδοτικότερη χρήση διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων, την εξειδίκευση του προϊοντικού αντικειμένου, τη βελτίωση του διοικητικού συντονισμού και την ενίσχυση της εταιρικής επωνυμίας.

Keywords
νέα, αττικη, υγιή, αβεε, nutriart, ευρω, μαΐου, εταιρεία, εκπτωσεις, αθηνα, συγκεκριμένο, real, κρητη, πασχα, nielsen, θεσσαλονικη, market, ηπα, κυπρος, bay, δραση, leslie nielsen, αξια, Καλή Χρονιά, πασχα 2012, 600 δις, εκλογες ηπα, ντοματες, αβ βασιλοπουλος, ελενη, my market, χωρες, αυστραλια, βασιλοπουλος, γερμανια, διατροφη, εδρα, εργαλεια, ηπα, ιχνη, πλαισιο, σκλαβενιτης, υγιεινη διατροφη, metro, real, αβεε, αγορα, αγροτικη, αυξηση, ελαιολαδο, αλατι, αχαρνες, γινονται, δευτερο, διοικηση, δομη, δρωμενα, εγχειρημα, ευρω, ειπε, ελλειψη, ενεργεια, επενδυσεις, εποχη, επωνυμα, επωνυμο, εταιρεία, ζωης, υγιή, ιδια, υπηρεσιες, θερμοκηπια, καναδας, κτιριο, ελαφονησι, λειτουργια, μαΐου, μνημεια, νοικοκυριο, ξενοδοχειο, οικογενεια, οραμα, οχημα, ποιοτητα, προβληματα, ρισκο, σιγουρο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, σειρα, ταση, φυσικα, αγορες, bay, βηματα, εξαγωγες, εθνικο, γευσεις, market, nielsen, ογκο, παξιμαδι, θανασης
Αναζητήσεις
to-manna-n-tsatsaronakis--epektasi-se-nea-proionta-me-paragogiki-monada-stin-attiki.htm
Τυχαία Θέματα