Τράπεζα Πειραιώς: Η HSBC ανεβάζει τον πήχη για τη μετοχή της στα 6 ευρώ, από 4

 Η Τράπεζα Πειραιώς έτυχε ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος στο Ντουμπάι όπου πραγματοποιήθηκε roadshow της HSBC.

Τη σύσταση «buy» διατηρεί για την Τράπεζα Πειραιώς η HSBC και αυξάνει την τιμή στόχο για τη μετοχή της τράπεζας στα 6 ευρώ, από 4 προηγουμένως. Η Τράπεζα Πειραιώς έτυχε ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος στο

Ντουμπάι όπου πραγματοποιήθηκε roadshow της HSBC και η Πειραιώς περιέγραψε τους άξονες του business plan 2024-6. Οι βασικές συζητήσεις αφορούσαν την πορεία των καθαρών εσόδων από τόκους και τα μερίσματα.

«Ενώ το guidance της διοίκησης για τη μεσοσταθμική βάση Euribor στο 3,8% για το 2024 θεωρήθηκε υψηλό από τους επενδυτές, οι περισσότεροι εξ αυτών διαπίστωσαν πως το συντηρητικό «μείγμα» καταθέσεων και το guidance για το beta καταθέσεων θα αποτελέσουν ελκυστικούς παράγοντες αντιστάθμισης», σημείωσαν οι αναλυτές, ο οποίοι αναφέρθηκαν στην άκρως επιτυχημένη διαδικασία αποεπένδυσης του ΤΧΣ, με την πώληση του 27% που κατείχε στο υψηλό τμήμα του εύρους, ήτοι στα 4 ευρώ.

Όσον αφορά τα μερίσματα, η φιλοδοξία για δείκτη διανομής επί των κερδών στο 50% έως το 2026 εξετάστηκε από τους ξένους θεσμικούς, ενώ η διοίκηση δήλωσε ότι η ισχυρή δημιουργία κεφαλαίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάκτηση συνθετικών τιτλοποιήσεων τα επόμενα χρόνια, μειώνοντας έτσι το κόστος κινδύνου.

Υπό το πρίσμα του νέου business plan της τράπεζας, η HSBC αυξάνει τις εκτιμήσεις για την κερδοφορία για το 2024 - 2025 κατά 41% - 30% αντίστοιχα, λαμβάνοντας μια πιο αισιόδοξη θέση για την πορεία των καθαρών εσόδων από τόκους, των προμηθειών και του κόστους κινδύνου. Παράλληλα, αναμένει 1) μια πιο ήπια αποκλιμάκωση των επιτοκίων έναντι της τιμολόγησης των αγορών, 2) περαιτέρω πρωτοβουλίες από τη διοίκηση της Πειραιώς σε πιο μακροπρόθεσμες λήξεις προϊόντων σταθερού εισοδήματος, 3) υιοθέτηση IRS hedges για την κάλυψη περίπου του 1/5 των assets που αποφέρουν τόκους, 4) μια «συμπαγής» βάση καταθέσεων που θα επιβραδύνει τη τάση υποχώρησης των καθαρών εσόδων από τόκους (NII).

Η HSBC αναμένει τα καθαρά έσοδα από τόκους θα υποχωρήσουν με ρυθμό CAGR 4% τα επόμενα τρία χρόνια (2023 - 2026) και η εκτίμησή της για το 2025 είναι πλέον κατά 10% υψηλότερη από ό,τι στο παρελθόν. Στη βάση της ισχυρής δημιουργίας κεφαλαίων, οι αναλυτές εισάγουν στο μοντέλο τους τις διανομές μερισμάτων, αυξάνοντας σταδιακά το payout στο 30% (έναντι 50% που έχει θέσει στο guidance η Πειραιώς). Παράλληλα, εκτιμά ότι η κερδοφορία της τράπεζας για το 2024 - 2025 θα υποχωρήσει κατά 12% - 13%, αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Πειραιώς καταγράφει μία εκ των υψηλότερων αναπτυξιακών δυναμικών στο πεδίο της ενσώματης λογιστικής αξίας στη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA) με τα χαμηλότερα επίπεδα αποτιμήσεων.

Keywords
Αναζητήσεις
trapeza-peiraios-i-hsbc-anevazei-ton-pichi-gia-ti-metochi-tis-sta-6-evro-apo-4.htm
Τυχαία Θέματα