Κέρδισε τη μάχη, αλλά ψάχνει για πλειοψηφία

Κέρδισε τη μάχη, αλλά ψάχνει για πλειοψηφία04.06.2019Πρόσωπα

Η «κατάρα» της απλής αναλογικής χτυπά και τον Ζέρβα. Οι ζυμώσεις για συνεργασίες στη Θεσσαλονίκη

Ρεπορτάζ
Νίκος Πετρουλάκης

Μετά τους πανηγυρισμούς για τη «μεγάλη ανατροπή» που πέτυχε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, κερδίζοντας με 67% τον Δήμο Θεσσαλονίκης από τον Νίκο Ταχιάο, έρχεται ο προβληματισμός γιατί τα… κουκιά δεν βγαίνουν!

Ο συνδυασμός του Ζέρβα έχει εκλέξει εφτά συμβούλους και χρειάζεται τουλάχιστον

25 για να ελέγξει το 51% του δημοτικού συμβουλίου, κάτι που αποτελεί και τη μεγάλη αδυναμία της απλής αναλογικής, αφού όποιος δήμαρχος δεν έχει την πλειοψηφία στον Δήμο είναι «καταδικασμένος» να μην μπορεί να περάσει ούτε έγκριση για… τα χαρτιά υγείας! Πόσο μάλλον σε έναν τεράστιο δήμο όπως αυτό της Θεσσαλονίκης. Ετσι, λοιπόν, άρχισαν οι ζυμώσεις από πλευράς Ζέρβα για πιθανές «συμμαχίες» και, ενώ έχει αποφασίσει να πάει σήμερα στο δημαρχείο για να επισκεφθεί στο γραφείο του τον Γιάννη Μπουτάρη και όλες τις διοικητικές υπηρεσίες, έριξε δίχτυα στις άλλες παρατάξεις, του Γιώργου Ορφανού (εφτά σύμβουλοι) και του Νίκου Ταχιάου (11 σύμβουλοι), αφού με τους Κυριζίδη, Λεκάκη και Αηδονόπουλο τα έχει βρει.

Εάν καταφέρει και εξασφαλίσει την υποστήριξη όλων των προαναφερθέντων, φτάνει στους 28 συμβούλους, άρα μπορεί να διοικήσει τον δήμο, διαφορετικά θα υπάρξει πρόβλημα. Μπορεί βέβαια να τα βρει και με τη Νοτοπούλου και τον Βούγια, αλλά ο πρώτος κύκλος επαφών θα αρχίσει αμέσως με Ταχιάο, Ορφανό, αφού ο Ζέρβας είναι πιο κοντά στη Νέα Δημοκρατία, γιατί ο νέος δήμαρχος θέλει να είναι σίγουρος ότι θα μπορεί να διοικήσει τον δήμο, έστω και εάν παραχωρήσει κάποιες αντιδημαρχίες ως «δώρο» για τη στήριξη που θα λάβει.
Στο μεταξύ, είναι αλήθεια ότι ο νέος δήμαρχος σάρωσε στην Τούμπα, δηλαδή στη Δ΄ Δημοτική Κοινότητα, όπου πήρε ποσοστό 72,23% και 14.924 ψήφους, ενώ ο Νίκος Ταχιάος έλαβε μόλις 27,77% και 5.730 ψήφους. Πάνω από 70% ήταν το ποσοστό του κ. Ζέρβα στη Γ΄ Δημοτική Κοινότητα (72,07%) και στην Τριανδρία (70,80%), ενώ οι χαμηλότερες επιδόσεις του ήταν στο κέντρο της πόλης, με 61,77%.

Μπροστά

«Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω, κοιτάμε μπροστά. Ολοι μαζί ενωμένοι σε τέσσερα χρόνια θα έχουμε τη Θεσσαλονίκη που θέλουμε» σημείωσε χθες ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, θέτοντας τις εξής προτεραιότητες: καθαριότητα, κυκλοφοριακό, ασφάλεια και ευταξία.

Ο ίδιος μάλιστα θα αναλάβει, όπως ανακοίνωσε, την καθαριότητα του δήμου και τόνισε: «Εως τον Δεκέμβριο θα δείτε μια άλλη Θεσσαλονίκη…».

Παντοδυναμία Ν.Δ. με θρίλερ και... ιδιαιτερότητες

Η επικράτηση των αυτοδιοικητικών συνδυασμών που υποστηρίχτηκαν από τη Ν.Δ. σηματοδοτεί την αύξηση της επιρροής της «γαλάζιας» παράταξης στην πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση. Συγκεκριμένα εξελέγησαν 152 δήμαρχοι που είναι μέλη της Ν.Δ., ενώ άλλοι 69 δήμαρχοι έχουν μέλη της Ν.Δ. στους συνδυασμούς τους σε σύνολο 332 δήμων.

Ακόμα και σε περιοχές της δυτικής Αττικής και του Πειραιά, όπου παραδοσιακά εξέλεγαν δημοτικές Αρχές της Αριστεράς, η νίκη των υποψήφιων δημάρχων της Ν.Δ. διαψεύδει το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι εκπροσωπεί τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα και τους μη προνομιούχους. Το Αιγάλεω, ο Κορυδαλλός και η Ελευσίνα «άλλαξαν χέρια» σε αναμετρήσεις «θρίλερ»! Με ελάχιστη διάφορα κρίθηκε επίσης η εκλογική αναμέτρηση σε Ιωάννινα, Καλαμάτα, Ζωγράφου και σε άλλους δήμους της χώρας.

Στην Καισαριανή ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, παραμονές του β' γύρου των δημοτικών εκλογών, τάχθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, υπέρ του αντιπάλου του νυν δημάρχου Ηλία Σταμέλου (που ανήκει στο ΚΚΕ). «Οφείλω να πω», έγραψε στο twitter ο κ. Παππάς, «πως ο υποψήφιος δήμαρχος Καισαριανής Χρήστος Βοσκόπουλος στην ομιλία του αναγνώρισε τις προσπάθειες που έγιναν για να περάσει επιτέλους το Σκοπευτήριο στον λαό της πόλης. Θετική στάση και παρουσία». Τελικά ο κ. Βοσκόπουλος επικράτησε του κ. Σταμέλου με 52,83%, έναντι 47,17%. Ο Μωυσής Ελισάφ αναδείχτηκε νέος δήμαρχος Ιωαννίνων στον β΄ γύρο των δημοτικών εκλογών και έγινε ο πρώτος Εβραίος δήμαρχος στην Ελλάδα. Υστερα από ένα θρίλερ αρκετών ωρών, ο κ. Ελισάφ επικράτησε έναντι του σημερινού δημάρχου Θωμά Μπέγκα με διαφορά περίπου 1% (50,33%-49,67%).

Η Μερόπη Υδραίου εκλέχθηκε δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και είναι η δεύτερη γυναίκα στην ιστορία του νησιού που καταλαμβάνει το αξίωμα του δημάρχου, μετά τη Μαρία Δεσύλλα - Καποδίστρια, δισέγγονη του Γεωργίου Καποδίστρια, αδελφού του Ιωάννη Καποδίστρια, το 1956. Μέγα θρίλερ είχαμε στον Βύρωνα, όπου ο νυν δήμαρχος Ακης Κατωπόδης επικράτησε του Χρήστου Γώγου με μόλις 135 ψήφους διαφορά σε 99 τμήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα