Με ρυθμούς χελώνας οι αποπληρωμές

Στο «περίμενε» οι επιχειρήσεις για τα χρήματα της κρατικής επιδότησης των προγραμμάτων «Ανακυκλώνω»

Σημαντικές καθυστερήσεις παρατηρούνται στην αποπληρωμή από το κράτος του τιμήματος που του αναλογεί για τα προγράμματα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω θερμοσίφωνα» και «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή». Αυτό αναφέρει η πρόεδρος του ΕΒΕΑ Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, τονίζοντας ότι το τελευταίο διάστημα το Επιμελητήριο έχει γίνει αποδέκτης παραπόνων από πολλές επιχειρήσεις μέλη του.

Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Με επιστολή της προς τον υπουργό

Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη η κυρία Κουνενάκη-Εφραίμογλου ζητά την επιτάχυνση της αποπληρωμής των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στα δύο προγράμματα. Η πρόεδρος του ΕΒΕΑ αναφέρει ότι τα προγράμματα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω θερμοσίφωνα» και «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» υπήρξαν πράγματι πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες, με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση των νοικοκυριών. Πολλές ήταν οι επιχειρήσεις που επέλεξαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και να διευκολύνουν τους καταναλωτές να επωφεληθούν από την κρατική επιδότηση για την αγορά συσκευών μικρότερης ενεργειακής κατανάλωσης. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα το ΕΒΕΑ έχει γίνει αποδέκτης παραπόνων από επιχειρήσεις μέλη του για σημαντικές καθυστερήσεις στην αποπληρωμή από το κράτος του τιμήματος που του αναλογεί.

Σύμφωνα με την κυρία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, αρκετές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, ιδιαιτέρως τα μικρότερα καταστήματα, καθώς τα ανελαστικά τους έξοδα αυξάνονται και η κατανάλωση μειώνεται. Για τον λόγο αυτόν, η πρόεδρος του ΕΒΕΑ υπογραμμίζει την ανάγκη να επιταχυνθεί η αποπληρωμή των επιχειρήσεων. Μεγάλες καθυστερήσεις στην πληρωμή των προβλεπόμενων επιδοτήσεων παρατηρούνται και στο «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη». Χιλιάδες πολίτες έχουν ολοκληρώσει την εγκατάσταση, δεν έχουν λάβει όμως ακόμα τα ποσά που δικαιούνται.

Το πρόβλημα είναι οξύτερο για τους εγκαταστάτες που έχουν χρηματοδοτήσει πολλά έργα. Σύμφωνα με τον οδηγό του προγράμματος, με την ολοκλήρωση της αίτησης ένταξης και την υποβολή των σχετικών δικαιολογητικών στην πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ, το ποσό που αντιστοιχεί στην επιδότηση δεσμεύεται από τον προϋπολογισμό του προγράμματος. Τα εγκατεστημένα σε λειτουργία οικιακά έργα αγγίζουν τα 7.000, ενώ τα συμβασιοποιημένα, μη συνδεδεμένα έργα ξεπερνούν τα 13.000. Υπενθυμίζεται ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση, που δημοσιεύτηκε στις 9 Απριλίου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σφραγίστηκε το πρόωρο τέλος του προγράμματος. Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αιτήσεις μέχρι και τη 15η Μαΐου, ενώ αρχικά ως καταληκτική ημερομηνία είχε οριστεί η 30ή Ιουνίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Με ρυθμούς χελώνας οι αποπληρωμές,