Ο Ερντογάν απειλεί παρεα με τον αρχηγό των Γκρίζων Λύκων

Ο Ερντογάν απειλεί παρεα με τον αρχηγό των Γκρίζων Λύκων18.03.2019Ειδήσεις

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το Σάββατο έξω από την Αγία Σοφία για να δώσουν το «παρών» σε μια συμβολική κηδεία προς τιμήν των θυμάτων του Κράιστσερτς, στη Νέα Ζηλανδία

Ωστόσο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν φάνηκε να συγκινείται ιδιαίτερα από την ομοψυχία των μουσουλμάνων, τουλάχιστον όχι αρκετά ώστε να μη χρησιμοποιήσει με τον πλέον φθηνό

τρόπο το μακελειό της Νέας Ζηλανδίας καθώς και εθνικά θέματα (βάλλοντας ευθέως κατά της χώρας μας) για να... προωθήσει το κόμμα του, εν όψει των δημοτικών εκλογών.

Συγκεκριμένα, περίπου 500 άτομα συγκεντρώθηκαν το Σάββατο έξω από την Αγία Σοφία, ξεδίπλωσαν πανό υποστήριξης προς την απανταχού μουσουλμανική κοινότητα και προσευχήθηκαν για τους νεκρούς. Λίγες ώρες αργότερα, ο Τούρκος πρόεδρος, σε προεκλογική συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη, επέλεξε να δείξει εικόνες και βίντεο από την πολύνεκρη επίθεση, δηλώνοντας μάλιστα ότι ο φερόμενος ως δράστης απειλούσε τους Τούρκους μουσουλμάνους.

Ο «σουλτάνος» δεν δίστασε να κάνει λόγο για «νέο πόλεμο των χριστιανών έναντι των μουσουλμάνων», ενώ την επόμενη μέρα, σε ομιλία του στη Σμύρνη, συνέχισε στο ίδιο κλίμα. Εχοντας στο πλευρό του τον αρχηγό των Γκρίζων Λύκων Ντεβλέτ Μπαχτσελί, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη Μικρασιατική Καταστροφή με υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς για τους Ελληνες, σε μια καταφανή προσπάθεια να συσπειρώσει τους εθνικιστές ψηφοφόρους. Από την εκδήλωση δεν έλειψαν οι αναφορές στην Ελλάδα και ειδικά στην καταστροφή της Σμύρνης.

Ο «σουλτάνος» παραλήρησε ξανά κάνοντας λόγο για «χαμένες πατρίδες», επικαλούμενος τη Σμύρνη, «που επούλωσε τις πληγές της Θεσσαλονίκης, της Κρήτης, της μεγάλης βαλκανικής πόλης των Σκοπίων και της Βάρνας». Φυσικά, δεν άφησε εκτός τη Μικρασιατική Καταστροφή λέγοντας με περίσσιο θράσος: «Σμύρνη, που ο Μουσταφά Κεμάλ με τον στρατό του σε απελευθέρωσε από τους εχθρούς. Σμύρνη, εσύ που ρίχνεις τους γκιαούρηδες στη θάλασσα και προστατεύεις τους ανήμπορους». Την καταδίκη του για την εργαλειοποίηση από πλευράς του Τούρκου προέδρου της εξωτερικής πολιτικής για την εξυπηρέτηση εσωτερικών πολιτικών σκοπιμοτήτων εξέφρασε σε έντονο τόνο, χθες το απόγευμα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα