Πόσα παίρνουν οι στρατιωτικοί

Πόσα παίρνουν οι στρατιωτικοί13.12.2018Πρόσωπα

Ο μποναμάς φτάνει ακόμα και τα 12.000 €

Μπάχαλο με τα χρωστούμενα στις υπόλοιπες κατηγορίες των ειδικών μισθολογίων

Πότε πληρώνονται (για Χριστούγεννα) συντάξεις και ΚΕΑ

Η Θέση μας: Το ΚΚΕ υβρίζει και δεν απαντά

Διαβάστε επίσης:

►Ιδού ο χάρτης με τις περιοχές της Β. Ηπείρου που θέλει να κλέψει ο Ράμα από το 2015!►Είναι εικόνες αυτές; Ο Καμίνης μετέτρεψε την πλατεία Συντάγματος σε χαλιφάτο του Κατάρ►Το τσόκαρο, ο γελοίος και οι... παλιάτσοι!►Με κομμένα
τα φτερά πάει στις Βρυξέλλες η Τερέζα Μέι►Συναυλία των Onirama (!) στο συνέδριο της ΝΔ, για καλό σκοπό►Πήγε για μαλλί αλλά βγήκε... κουρεμένη η Στόρμι Ντάνιελς

Αναδρομική «ανάσα» για τους στρατιωτικούς

Ρεπορτάζ
Ανδρέας Κούτρας

Χριστουγεννιάτικος προεκλογικός μποναμάς για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας! Αν και «κουρεμένα» λόγω φορολόγησης, πιστώθηκαν χθες (σε κάποιους ίσως σήμερα) στους λογαριασμούς των δικαιούχων τα αναδρομικά που τους οφείλονται από τον Αύγουστο του 2012 έως τον Δεκέμβριο του 2016. Την ημερομηνία καταβολής είχε κάνει γνωστή με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, που είχε υποστηρίξει από την πρώτη στιγμή την πλήρη εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Τα ποσά που καταβλήθηκαν ποικίλλουν ανάλογα με τον βαθμό, τα χρόνια υπηρεσίας και την οικογενειακή κατάσταση. Και φτάνουν σε ειδικές περιπτώσεις ακόμα και τα 12.000 ευρώ. Για παράδειγμα, ένας ανώτατος αξιωματικός, στον βαθμό του ταξιάρχου, λαμβάνει από 8.600 έως 9.500 ευρώ (καθαρό ποσό). Οπως ανέφεραν πληροφορίες, άλλο είναι το ποσό για τον ταξίαρχο με τρία παιδιά και άλλο για τον έγγαμο χωρίς παιδιά. Ο πρώτος έχει σαφώς περισσότερες κρατήσεις, συνεπώς έλαβε μικρότερο ποσό.

Στην ίδια λογική και τα χορηγούμενα αναδρομικά στους άλλους βαθμούς. Αντισυνταγματάρχης, για παράδειγμα, λαμβάνει το ποσό των 5.700 ευρώ, αλλά υπάρχουν και ομοιόβαθμοί του οι οποίοι πήραν έως 6.200 ευρώ. Κάποιοι έγγαμοι ανθυπασπιστές με παιδιά αλλά με διαφορετικά χρόνια υπηρεσίας πήραν περί τα 2.700 ευρώ και κάποιοι άλλοι 2.400 ευρώ.

Οπως και να έχει πάντως, όπως ανέφεραν οι ίδιοι στη «δημοκρατία», τα χρήματα αυτά «θα καλύψουν υποχρεώσεις, ειδικά τώρα που είναι τέλος του έτους και είναι αυξημένες». Αξίζει να σημειωθεί πως οι στρατιωτικοί και τα Σώματα Ασφαλείας έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες μειώσεις εν καιρώ Μνημονίων και αισθάνονται δικαιωμένοι, αν και θα περίμεναν η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να έχει υλοποιηθεί νωρίτερα και χωρίς καμία φορολόγηση, όπως επίσης και να δοθούν, τώρα που βγήκε η χώρα από τα Μνημόνια, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αυξήσεις στους βασικούς μισθούς τους.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει στα Γενικά Επιτελεία κινητικότητα προκειμένου να διατεθούν τέσσερις μέρες εκτός έδρας από τα αδιάθετα κονδύλια, όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, πότε θα καταβληθεί το ποσό αυτό, που είναι περίπου 120 ευρώ μεικτά, παραμένει άγνωστο.

Καθυστερήσεις για τα υπόλοιπα ειδικά μισθολόγια

Αναδρομικά -µε καθυστερήσεις σε σχέση µε τους άλλους εργαζομένους- φαίνεται ότι θα λάβουν οι γιατροί του ΕΣΥ και οι πανεπιστημιακοί εκπαιδευτικοί, που είναι πιθανό να δουν τα χρήματα τον ερχόμενο Ιανουάριο!

Πηγές από τον χώρο των πανεπιστημιακών αλλά και από τον ιατρικό κλάδο παραπέμπουν σε καθυστερήσεις από το Γενικό Λογιστήριο του Κρατους (ΓΛΚ) ως προς τη σύνταξη του καταλόγου των τελικών δικαιούχων.
Από την πλευρά τους, παράγοντες του ΓΛΚ αναφέρουν ότι απαιτούνται αρκετές ημέρες για να ολοκληρωθεί το ξεκαθάρισμα των δικαιούχων, καθώς κάθε περίπτωση είναι διαφορετική (χρόνοι ωρίμανσης, επιδόματα κ.λπ.).

Το όριο

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι, ούτως ή άλλως, με βάση την τροπολογία που ψηφίστηκε, τα αναδρομικά μπορεί να δοθούν έως τις 27 Ιανουαρίου του 2019!

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου, τα ποσά των αναδρομικών (σε ακαθάριστη βάση) για τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων αρχίζουν από τα 4.015,55 ευρώ (αναδρομικά 17,5 μηνών) για έναν άγαμο επίκουρο καθηγητή με 15 χρόνια προϋπηρεσίας σε ΤΕΙ και εκτινάσσονται στα 21.843,56 ευρώ για διευθυντή γιατρό του ΕΣΥ με 27 χρόνια προϋπηρεσία στο Σύστημα Υγείας. Ενας αναπληρωτής καθηγητής με 23 χρόνια υπηρεσίας δικαιούται, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο, 10.333,84 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα