Θέλουν εργάτες οι βιομήχανοι αλλά αρνούνται αυξήσεις

Την ώρα που οι εργοδότες διαμαρτύρονται για την έλλειψη προσωπικού, κάποιοι επιμένουν σε ηλικιακά όρια για να διατηρήσουν χαμηλά τους μισθούς

Η απόλυτη διγλωσσία μερίδας κακών επιχειρηματιών εργοδοτών, που αφενός μεν διαμαρτύρονται για την έλλειψη προσωπικού, αφετέρου δε αρνούνται να πληρώσουν αξιοπρεπείς μισθούς, δημιουργεί πλείστα όσα προβλήματα στην ελληνική οικονομία και όχι μόνο. Την ώρα που ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) λαμβάνει πρωτοβουλίες για να προσελκύσει εργάτες από ξένες χώρες, οι εργοδότες στον κλάδο των καλλυντικών επιδίδονται σε ένα κρεσέντο ηλικιακού και σεξουαλικού ρατσισμού

για να μη δώσουν αυξήσεις στους εργαζομένους τους!

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες και στο Εμπόριο κατήγγειλε την εβδομάδα που μας πέρασε τις επιχειρήσεις καλλυντικών για τη στάση που κρατά η εργοδοτική τους οργάνωση, με την επωνυμία Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βιομηχάνων & Αντιπροσώπων Καλλυντικών (ΠΣΒΑΚ), ο οποίος πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες αρνείται οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας στον κλάδο. Στο «οπλοστάσιο» του ΠΣΒΑΚ επιστρατεύονται φαιδρά και επικίνδυνα επιχειρήματα σε βάρος των εργαζομένων του κλάδου, τα οποία κατέθεσαν μάλιστα δίχως αιδώ ενώπιον του ΟΜΕΔ, όπως για παράδειγμα ότι δεν χρειάζεται η συνέχιση καταβολής επιδόματος προϋπηρεσίας για τις αισθητικούς συμβούλους ομορφιάς διότι «η παραγωγικότητα και η αποτελεσματικότητά τους μειώνονται με την ηλικία και τη μεγαλύτερη εμπειρία» ή ότι τάχα «το επίδομα γάμου δεν έχει απολύτως καμία λογική… δεδομένου ότι ο γάμος δεν επηρεάζει καθόλου την εργασιακή σχέση, συμπεριφορά και απόδοση, μάλιστα ούτε καν κατατείνει σε αύξηση των εξόδων του εργαζομένου συζύγου».

Γυναίκες

Κι όλα αυτά -με ισχυρά ψήγματα ρατσισμού- απέναντι σε γυναίκες εργαζόμενες, και δη έγγαμες, από το συλλογικό όργανο εκπροσώπησης μιας βιομηχανίας που κερδίζει δισεκατομμύρια ευρώ πουλώντας τα προϊόντα της σε εκατομμύρια, εργαζόμενες και μη, γυναίκες, ομνύοντας μέσα από καμπάνιες στην ιερή θηλυκότητά τους. Η συγκεκριμένη συλλογική σύμβαση εργασίας είναι από τις ελάχιστες κλαδικές ΣΣΕ που πέρυσι επεκτάθηκαν υποχρεωτικά σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Την ίδια στιγμή, με δηλώσεις της στο ΑΠΕ η πρόεδρος του Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) Λουκία Σαράντη επισημαίνει ότι «η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική βιομηχανία. Ιδίως στις περιοχές της περιφέρειας, εξαιτίας του δημογραφικού. Τα κενά δεν εντοπίζονται σε μερικές μόνο ειδικότητες, αλλά σε όλο το εύρος θέσεων και ειδικοτήτων. Δυστυχώς, πουθενά η ζήτηση δεν υπερκαλύπτεται από την προσφορά. Αν πρέπει να ξεχωρίσουμε ορισμένους τομείς, στους οποίους παρατηρείται μεγαλύτερη έλλειψη, αυτοί σίγουρα είναι ο τομέας της πληροφορικής και κατ’ επέκταση ειδικότητες όπως η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) και τα στελέχη σε γραμμές παραγωγής.

Να σημειώσω εδώ ότι, παρόλο που ακούγεται πως η AI θα μειώσει συνολικά τις θέσεις εργασίας, σύμφωνα με μελέτες θα υπάρξει αύξηση των εξειδικευμένων θέσεων εργασίας στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας». Ο σύνδεσμος ξεκίνησε πρόσφατα πρωτοβουλία για σύσταση ψηφιακής πλατφόρμας μέσω της οποίας θα μπορούν να έρχονται στη χώρα εργαζόμενοι από τρίτες χώρες προκειμένου να καλυφθούν κενά στην ελληνική βιομηχανία, η οποία αναμένεται να λειτουργήσει το ερχόμενο διάστημα. Το απασχολούμενο ανθρώπινο δυναμικό στην ελληνική μεταποιητική βιομηχανία μειώθηκε από 560.550 το 2007 σε 334.500 το 2015, ενώ το 2022 αυξήθηκε σε περίπου 413.000.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Θέλουν,theloun