DBRS: Μπορεί η Ελλάδα να κλείσει το επενδυτικό της χάσμα;

Η Ελλάδα έχει σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο τα τελευταία χρόνια, βελτιώνοντας την ανθεκτικότητά της σε εξωτερικούς κραδασμούς, εφαρμόζοντας οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις. Υπενθυμίζεται ότι ο καναδικός οίκος έχει δώσει στη χώρα την επενδυτική βαθμίδα, αξιολογώντας την με BBB (low) και σταθερό outlook.

Οι μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης φαίνεται να βελτιώνονται λόγω των αυξανόμενων

επενδύσεων (συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας ή του Ελλάδα 2.0), των ισχυρών εξαγωγικών επιδόσεων και των σωρευτικών επιπτώσεων των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Παρόλα αυτά, το επενδυτικό χάσμα μεταξύ της Ελλάδας και των ομοτίμων της στην ευρωζώνη παραμένει υψηλό. Μετά από χρόνια χαμηλών επενδυτικών επιπέδων στην Ελλάδα, ο σχηματισμός ακαθάριστου κεφαλαίου (ως ποσοστό του ΑΕΠ) άρχισε να επιταχύνεται σταδιακά το 2020.

Σύμφωνα με την DBRS, οι επενδυτικές δαπάνες της Ελλάδας αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται τα επόμενα χρόνια, επωφελούμενες από τους διαθέσιμους πόρους του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).

Θα χρειαστούν επίσης ξένες επενδύσεις σε παραγωγικούς τομείς της οικονομίας προκειμένου να επιτευχθούν υψηλότερα επίπεδα επενδύσεων. Η δημιουργία ενός ελκυστικού επενδυτικού κλίματος θα εξαρτηθεί, μεταξύ άλλων, από την ικανότητά του να αντιμετωπίζει διαρθρωτικές αδυναμίες, όπως η γραφειοκρατία στις επιχειρηματικές διαδικασίες, να αντιμετωπίζει καθυστερήσεις στο δικαστικό σύστημα, να προωθεί οικονομίες κλίμακας και να ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση του κτηματολογίου.

«Το RRF θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα να κλείσει το χάσμα με τους ομοτίμους της στην ευρωζώνη λόγω υψηλότερου μεριδίου δαπανών (ως ποσοστό του ΑΕΠ) σε σχέση με άλλες χώρες, ωστόσο η ικανότητα της Ελλάδας να γεφυρώσει το επενδυτικό χάσμα θα εξαρτηθεί επίσης από άλλους παράγοντες», δήλωσε η Σπυριδούλα Τζίμα, αντιπρόεδρος του Sovereign Group της Morningstar DBRS.

#DBRS_Morningstar #ελληνική_οικονομία #επενδυτικό_κενό #ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ_ΤΖΙΜΑ
Keywords
Αναζητήσεις
dbrs-borei-i-ellada-na-kleisei-to-ependytiko-tis-chasma.htm
Τυχαία Θέματα