ING: Ανάπτυξη 1,1% στην Ελλάδα φέτος-Το σενάριο για τις αγορές

15:51 5/4/2023 - Πηγή: Reporter

Ανάπτυξη με ρυθμούς 1,1% από 0,7% προηγουμένως «βλέπει» η ING για την ελληνική οικονομία το 2023 σημειώνοντας ότι για το 2024 αναμένεται ανάπτυξη 1,4%.

Παράλληλα, οι αναλυτές του οίκου σημειώνουν ότι για 2025 η ανάπτυξη θα παρουσιάσει ρυθμούς 1,4%. Ταυτόχρονα, προβλέπουν αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 4,2% φέτος, με πτώση στο 2,2% το 2024 και 2,1% το 2025.

Η έκθεση του οίκου, κάνει λόγο για επιβράδυνση στην ανάπτυξη της ευρωζώνης, παρά το γεγονός ότι η αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους επιδρά θετικά στην

οικονομία της. Ο πληθωρισμός της περιοχής, που έχει κορυφωθεί, αναμένεται να υποχωρήσει σταδιακά (5,6% φέτος και 2,6% το 2024, με πτώση στον στόχο του 2% το 2025).

Σε άλλο σημείο της έκθεσης, ο οίκος τονίζει χαρακτηριστικά ότι πλέον η συχνότητα των κρίσεων έχει γίνει τα τελευταία χρόνια σοκαριστική, κάνοντας λόγο για την πανδημία, τα lockdowns, τον πόλεμο αλλά και τις τραπεζικές αναταράξεις. «Οι χρηματοοικονομικές κρίσεις πάντα φαίνεται να έρχονται απότομα αλλά να παίρνουν περισσότερο καιρό για να επιλυθούν», σημειώνουν οι αναλυτές της ING.

Ακόμα και εάν ο χρηματοοικονομικός κλάδος φαίνεται συνολικά πιο ανθεκτικός, οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες είναι ισχυρότερες σε σχέση με πριν από 15 χρόνια, πρέπει να υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό, τονίζει η ING. «Οι επόμενοι μήνες θα μπορούσαν να δείξουν περαιτέρω ρωγμές, είτε στον χρηματοοικονομικό κλάδο, είτε στην πραγματική οικονομία ή ακόμα –χειρότερα- και στα δύο».

Συνοπτικά, το βασικό σενάριο του οίκου μιλάει για αυξημένες εντάσεις στις αγορές, αλλά χωρίς κάποια σοβαρή κλιμάκωση.

ING ΕΛΛΑΔΑΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣανάπτυξηΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα