ΑΑΔΕ: «Φορτσάρει» με 72.885 φορολογικούς ελέγχους το 2024- Οι στόχοι

12:18 2/1/2024 - Πηγή: Reporter

Πλάνο 72.885 έλεγχων σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας έχει εκπονήσει για το 2024 η ΑΑΔΕ. Επίσης, 3.500 καταγγελίες φοροδιαφυγής που έχουν γίνει από πολίτες μέσω της πλατφόρμας «appodixi», αναμένεται να περάσουν από «κόσκινο», εν όψει του στόχου για 3 δισ. έσοδα από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, με βάση τις πρώτες οδηγίες του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή το 2024 και λίγο πριν βγει στον «αέρα» το επιχειρησιακό σχέδιο

της Αρχής.

Αναλυτικά, πρόκειται να πραγματοποιηθούν:

27.500 πλήρεις και μερικοί φορολογικοί έλεγχοι από τις ελεγκτικές υπηρεσίες. Από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70% - δηλαδή 19.250- θα αφορά σε φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας. Ποσοστό τουλάχιστον 75% αυτών των ελέγχων- δηλαδή 14.437- θα αφορούν καταρχήν σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

25.400 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι θα διενεργηθούν από τις ελεγκτικές υπηρεσίες και τις ΔΟΥ για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων. Πρόκειται για ελέγχους που ως τώρα αφορούσαν κυρίως στην έκδοση αποδείξεων και στην ορθή λειτουργία των φορολογικών μηχανισμών, αλλά πλέον το ελεγκτικό έργο θα αφορά και στη διασύνδεση POS- ταμειακών μηχανών, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

16.600 στοχευμένοι μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι θα διενεργηθούν από τις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) τουλάχιστον, καθώς και τουλάχιστον 885 έλεγχοι - έρευνες φοροδιαφυγής. Με βάση τα όσα προκύπτουν από τα απολογιστικά στοιχεία του 2023 αλλά και την εμπειρία, στο πλαίσιο αυτών των ελέγχων γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστούν δύσκολες υποθέσεις και να εντοπιστούν περιπτώσεις με αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας, απάτες σε βάρος του Δημοσίου με τριγωνικές συναλλαγές.

2.500 έλεγχοι θα διενεργηθούν από τις ελεγκτικές υπηρεσίες για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου. Στο μικροσκόπιο αυτών των ελέγχων μπαίνουν υποθέσεις με τη μη πληρωμή ΕΝΦΙΑ, αλλά για υποθέσεις με “περίεργες” αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, απαλλαγές πρώτης κατοικίας κ.λ.π.

Πέρα από τη δυνατότητα, που δίνεται πλέον, μέσα από σχετικά εργαλεία για άμεση πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια του ελέγχου, στο φορολογικό προφίλ των επιχειρήσεων ή των ελευθέρων επαγγελματιών, μετά την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας το 2023 νέα «εργαλεία», από φέτος, αναμένεται να αξιοποιηθούν, επιτρέποντας εκτεταμένες διασταυρώσεις σε βάσεις δεδομένων.

Έτσι, στο «οπλοστάσιο» των αρχών μπαίνουν και οι αποκαλούμενοι «έλεγχοι τύπου IRS», με τους οποίους προσδιορίζεται το πραγματικό εισόδημα, συγκρίνοντας/ αντιπαραβάλλοντας έσοδα, δαπάνες, δάνεια, περιουσιακά στοιχεία, κλαδικοί τζίροι.

Μάλιστα αναμένεται τα «όπλα» αυτά να αξιοποιηθούν στις εξής περιπτώσεις:

Όταν τα λογιστικά αρχεία δεν τηρούνται ή οι οικονομικές καταστάσεις δεν συντάσσονται σύμφωνα με τον νόμο για τα λογιστικά πρότυπα,

όταν τα φορολογικά στοιχεία ή τα λοιπά προβλεπόμενα σχετικά δικαιολογητικά δεν συντάσσονται σύμφωνα με τον Κ.Φ.Δ.,

όταν τα λογιστικά αρχεία ή φορολογικά στοιχεία δεν προσκομίζονται στη Φορολογική Διοίκηση εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας μετά από δύο σχετικές προσκλήσεις,

όταν υπάρχει σημαντική αναντιστοιχία μεταξύ των δηλούμενων οικονομικών μεγεθών, ιδίως των αγορών, των πωλήσεων και των αποθεμάτων,

όταν δεν επαληθεύεται ο συντελεστής μικτού κέρδους που προκύπτει από τα δηλούμενα αποτελέσματα με αυτόν που προκύπτει βάσει των παραστατικών αγορών και πωλήσεων ή υπάρχει αδικαιολόγητη μεταβολή αυτού μεταξύ διαδοχικών ετών

όταν δηλώνεται ζημία σε 3 τουλάχιστον συνεχόμενα φορολογικά έτη και δεν προκύπτει ο τρόπος χρηματοδότησης της επιχείρησης, με τον οποίο καλύπτονται οι υποχρεώσεις της.

Αντιμετώπιση της διαφθοράς

Παράλληλα, με συνδέσεις με το επιχειρησιακό κέντρο, σε πραγματικό χρόνο με κάμερες, με σχετικό σεβασμό της νομοθεσίας για τα Προσωπικά Δεδομένα, θα διενεργούνται οι επιτόπιοι φορολογικοί έλεγχοι στις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων.

Όπως προβλέπεται, με βάση το πρόγραμμα του ψηφιακού μετασχηματισμού της ΑΑΔΕ οι ελεγκτές θα φέρουν μαζί τους ειδικές συνδεδεμένες με το Κέντρο κάμερες, οι οποίες, αφενός θα καταγράφουν τη δραστηριότητά τους όταν επισκέπτονται για έλεγχο μια επιχείρηση, αφετέρου θα μεταδίδουν ζωντανά συνεχώς εικόνα. Μάλιστα σε πρόσφατη επιχείρηση για την αντιμετώπιση λαθρεμπορίου καυσίμων είχε γίνει σχετική καταγραφή. Με αυτόν τον τρόπο μπαίνει και μια «δικλείδα» ασφαλείας για τον περιορισμό των φαινομένων διαφθοράς.

Στο μεταξύ η ΑΑΔΕ έχει εκπονήσει πλάνο εσωτερικών ελέγχων με στόχο την αντιμετώπιση των περιπτώσεων διαφθοράς. Μάλιστα, επιπλέον των «εργαλείων» που έχουν ενεργοποιηθεί για την αξιοποίηση σχετικών καταγγελιών, προβλέπεται η κατάρτιση και εφαρμογή συστήματος κυκλικής υποχρεωτικής μετακίνησης (rotation) υπαλλήλων της ΑΑΔΕ.

Σημειώνεται, ότι μέσα στην τελευταία πενταετία έχουν ολοκληρωθεί περίπου 500 έλεγχοι περιουσιακής κατάστασης σε υπαλλήλους και ανώτερα στελέχη της Φορολογικής Διοίκησης. Μόνο πέρσι, για τις υποθέσεις που ξεκίνησαν βάσει πορισματικών εκθέσεων, 9 υπάλληλοι παραπέμφθηκαν στο Πειθαρχικό Συμβούλιο και εκκρεμεί ερώτημα ενώπιον του αρμόδιου Πειθαρχικού Συμβουλίου, για 8 υπαλλήλους, για τη θέση ή όχι σε δυνητική αργία, ενώ 1 υπάλληλος τέθηκε σε δυνητική αργία.

Γιώργος Αλεξάκης

#ΑΑΔΕ #φορολογικοί_έλεγχοι #APPODIXI #Πιτσιλής
Keywords
Αναζητήσεις
aade-fortsarei-me-72885-forologikous-elegchous-to-2024--oi-stochoi.htm
Τυχαία Θέματα