Χριστούγεννα 2023: Οι ημερομηνίες πληρωμών για συντάξεις, Δώρα, επιδόματα

Καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και οι συνταξιούχοι αναμένουν τις εορταστικές τους απολαβές, ο ΕΦΚΑ έχει προγραμματίσει αλλεπάλληλες πληρωμές από τις 18 έως τις 21 Δεκεμβρίου σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου. Σε αυτό το τετραήμερο λοιπόν, αναμένεται να καταβληθούν: αυξήσεις 3% στις συντάξεις, το επίδομα προσωπικής διαφοράς και οι αυξήσεις (πέμπτη

και τελευταία δόση) που απορρέουν από το νόμο Βρούτση για όσους έχουν διανύσει ασφαλιστικό βίο άνω των 30 ετών.

Εκτός από τους συνταξιούχους, όμως, έκτακτες πληρωμές έχουν να περιμένουν πριν από τις γιορτές και αρκετοί ευάλωτοι συμπολίτες μας.

«Πρεμιέρα» με την επιταγή ακριβείας

Η εκκίνηση των πληρωμών θα γίνει από την επιταγή ακρίβειας των 150 ευρώ, η οποία θα καταβληθεί στις 18 Δεκεμβρίου σε 1,55 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους που έλαβαν κύρια σύνταξη γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023 και το εισόδημα τους από κύριες συντάξεις δεν υπερβαίνει προ φόρου τα 700 ευρώ το μήνα (8.400 το χρόνο) ενώ δεν πρέπει να έχουν προσωπική διαφορά ή αν έχουν να είναι μικρότερη των 10 ευρώ.

Επίσης θα δοθεί σε συνταξιούχους του e-Ε.Φ.Κ.Α., οι οποίοι έλαβαν προσυνταξιοδοτική παροχή μηνός Οκτωβρίου 2023.

Αυξημένες συντάξεις 3%

Οι αυξημένες κατά 3% συντάξεις θα καταβληθούν στις19 και 21 Δεκεμβρίου ενώ το επίδομα προσωπικής διαφοράς 100 - 200 ευρώ θα δοθεί στις 20 Δεκεμβρίου.

Οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ Μισθωτών και Μη Μισθωτών και διαμορφώνονται ως ακολούθως:

Την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023 πρόκειται να καταβληθούν οι κύριες συντάξεις από τα τέως ταμεία Μη Μισθωτών ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ, οι κύριες συντάξεις που απονεμήθηκαν από τη σύσταση του ΕΦΚΑ και μετά, με τον ν.4387/2016, μέσω του ΟΠΣ-ΕΦΚΑ (συνταξιούχοι Μισθωτοί & Μη Μισθωτοί από 1.1.2017 και έπειτα) και όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (Μη Μισθωτών και Μισθωτών). Την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου πρόκειται να καταβληθούν οι κύριες συντάξεις των τέως Ταμείων Μισθωτών [ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τραπεζών, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΛΟΙΠΩΝ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΩΝ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΝΑΤ, ΕΤΑΤ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ] καθώς και οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου.

Οι εν λόγω συντάξεις θα είναι αυξημένες κατά 3% και έτσι η εθνική σύνταξη για το 2024 θα οριστεί στα 426,17 ευρώ, από 413,76 ευρώ καθώς θα λάβει αύξηση 12,41 ευρώ.

Επίδομα προσωπικής διαφοράς

Δικαιούχοι του επιδόματος προσωπικής διαφοράς είναι περίπου 742.772 συνταξιούχοι οι οποίοι δε θα δουν ζεστό χρήμα στην τσέπη αλλά αυξήσεις μόνο στα χαρτιά καθώς διατηρούν προσωπική διαφορά η οποία θα συμψηφίζεται με τις αυξήσεις έως ότου μηδενιστεί. Το επίδομα είναι ανάλογο της κύριας σύνταξης ή του αθροίσματος κύριων συντάξεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ:

175.161 συνταξιούχοι, με κύρια σύνταξη ή άθροισμα ως 700 ευρώ θα λάβουν 200 ευρώ. 258.993 συνταξιούχοι, με κύρια σύνταξη ή άθροισμα, από τα 700,01 ως 1.100 ευρώ θα λάβουν 150 ευρώ. 308.618 συνταξιούχοι συνταξιούχοι, με κύρια σύνταξη ή άθροισμα από 1.100,01 ως 1.600 ευρώ θα λάβουν 100 ευρώ του επιδόματος.

Συντάξεις άνω των 1.600 ευρώ δεν παίρνουν επίδομα. Συνολικά για επιδόματα «προσωπικής διαφοράς» θα δοθούν 104 εκατ. ευρώ.

Συντάξεις Ιανουαρίου

Νωρίτερα και συγκεκριμένα πριν την περίοδο των εορτών πρόκειται να πληρωθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις Ιανουαρίου 2024.

Οι επικρατέστερες ημερομηνίες πληρωμής για τους συνταξιούχους όλων των ταμείων των συντάξεων Ιανουαρίου 2024 είναι οι εξής:

Συντάξεις ΙΚΑ

Η ημερομηνία πληρωμής των συντάξεων ΙΚΑ Ιανουαρίου 2024 είναι:

Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιανουαρίου 2024 την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023

Συντάξεις ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών)

Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιανουαρίου 2024 την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023 Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιανουαρίου 2024 την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023 Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιανουαρίου 2024 την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023

Συντάξεις ΝΑΤ

Το ΝΑΤ θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιανουαρίου 2024 την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023

Συντάξεις Δημοσίου

Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιανουαρίου 2024 την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023 Τα υπόλοιπα ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλλουν τις συντάξεις Ιανουαρίου 2024 όπως το Δημόσιο Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος του Ιανουαρίου 2024 θα καταβληθούν όπως στο Δημόσιο Πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων την ίδια ημερομηνία Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε συνεργασία με την Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ αποφάσισε η πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων να γίνεται στην ίδια ημερομηνία σε μόνιμη βάση

Ως εκ τούτου οι επικουρικές συντάξεις μηνός Ιανουαρίου 2024 θα πληρωθούν ταυτόχρονα τις ίδιες ημερομηνίες με τις κύριες συντάξεις.

Εφάπαξ επίδομα σε συνταξιούχους

Σε 750.000 συνταξιούχους όλων των ταμείων με προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ θα καταβληθεί έκτακτο επίδομα από 100 έως 200 ευρώ ανάλογα με το ύψος των συντάξιμων αποδοχών.

Οι υπόλοιπες πληρωμές -ανεξάρτητα από τους συνταξιούχους- θα περιλαμβάνουν:

Δώρο Χριστουγέννων

Μέσα στις βασικότερες πληρωμές του Δεκεμβρίου συγκαταλέγεται το δώρο Χριστουγέννων, το οποίο πρόκειται να καταβληθεί στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Συγκεκριμένα, οι εργοδότες οφείλουν να το καταβάλλουν μέχρι την 21η Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, οι εργοδότες μπορούν να καταβάλλουν το δώρο και νωρίτερα από την προαναφερθείσα ημερομηνία. Να σημειωθεί ότι το δώρο Χριστουγέννων είναι υποχρεωτικό για όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που εργάζονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας, αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης.

Σημειώνεται ότι, το δώρο Χριστουγέννων εκτός από υποχρεωτικό, υπόκειται και σε εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Τα δώρο σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Επιδόματα ΟΠΕΚΑ

Την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου αναμένεται να πληρωθούν τα επιδόματα ΟΠΕΚΑ για τον Δεκέμβριο, καθώς και οι έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις στους δικαιούχους του «Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος», του επιδόματος παιδιού Α21 και των αναπηρικών επιδομάτων.

Ειδικότερα νωρίτερα πρόκειται να καταβληθούν:

Όλα τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ που θα καταβάλλονταν 29 Δεκεμβρίου Επιπλέον μιάμιση δόση επιδόματος παιδιού θα λάβουν περίπου 800.000 δικαιούχοι και το κόστος ανέρχεται σε 125 εκατ. ευρώ. Προσαυξημένη κατά 50% η δόση του επιδόματος του «Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος» Δεκεμβρίου για περίπου 210.000 ωφελούμενους. Τα αναπηρικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και οι δικαιούχοι του εξω-ιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ περίπου 225.000 άτομα θα λάβουν ενίσχυση ύψους 200 ευρώ.

Επιταγή ακρίβειας προς ευάλωτους:

Στις 22 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν οι έκτακτες ενισχύσεις του ΟΠΕΚΑ που αφορούν:

Μιάμιση δόση για το επίδομα παιδιού, επιπλέον μισό επίδομα στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος 200 ευρώ σε άτομα με αναπηρία.

Επίσης ήδη έχει ξεκινήσει η προπληρωμή επιδομάτων, παροχών και Δώρου Χριστουγέννων από τη ΔΥΠΑ.

Οι καταβολές αφορούν:

την προπληρωμή της τακτικής επιδότησης ανεργίας, την καταβολή της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, την προπληρωμή του Δώρου Χριστουγέννων σε επιδοτούμενους ανέργους, σε δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας, του επιδόματος γονικής αδείας και του επιδόματος εργασίας.

Οι πιστώσεις πραγματοποιούνται με απευθείας κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων. Όπως επισημαίνει η ΔΥΠΑ δεν απαιτείται καμία ενέργεια από αυτούς και δεν υφίσταται κανένας λόγος προσέλευσης στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης.

Ακόμη, υπενθυμίζεται ότι υπάρχει αναμονή και για Market Pass 2, Youth Pass, Επίδομα Θέρμανσης

Ειδικότερα:

Market Pass 2: Οι δικαιούχοι που θα υποβάλλουν αίτηση έως και τις 8 Ιανουαρίου 2024, θα λάβουν το ποσό της ενίσχυσης έως τις 15 Ιανουαρίου 2024. Σημειώνεται ότι οι ψηφιακές κάρτες παραμένουν ενεργοποιημένες έως την 29η Φεβρουαρίου 2024. Να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από τα καιρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου, θα λάβουν επιπλέον επίδομα και μάλιστα διπλάσιο για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Αγροτικό πετρέλαιο: Οι αγρότες θα εισπράξουν την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το 2023. Υοuth Pass: Πρόκειται για ένα μόνιμο μέτρο και έχει τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας την οποία οι δικαιούχοι θα μπορούν να την χρησιμοποιούν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών. Επίδομα θέρμανσης: Έως τις 22 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί η προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης των 100- 1.000 ευρώ. Όσοι ήταν δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης και κατά τη χειμερινή περίοδο 2022-2023, λαμβάνουν ως προκαταβολή επιδόματος θέρμανσης, το συνολικό ποσό επιδόματος που τους είχε καταβληθεί κατά τη περυσινή περίοδο #χριστουγεννα #πληρωμές #συντάξεις #επιδόματα #εκτακτο_βοήθημα #Δώρα_Χριστουγέννων
Keywords
Αναζητήσεις
christougenna-2023-oi-imerominies-pliromon-gia-syntaxeis-dora-epidomata.htm
Τυχαία Θέματα
Χριστούγεννα 2023, Δώρα,christougenna 2023, dora