Δραματική κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή-Οι όροι του Ιράν σε ΗΠΑ-Ισραήλ

Η αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ δήλωσε τα ξημερώματα της Κυριακής ότι η επίθεση κατά του Ισραήλ «μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένη», ωστόσο, προειδοποιεί πως αν οι ισραηλινοί κάνουν «άλλο ένα λάθος», θα υποστούν ακόμα μεγαλύτερες συνέπειες.

Ουσιαστικά δηλαδή το Ιράν λέει πως εξαπέλυσε την επίθεση με drones και πυραύλους ως απάντηση στο χτύπημα του Ισραήλ στο προξενείο του στη Δαμασκό και πως δεν θέλει να δώσει συνέχεια.

Θέτει, όμως, ως προϋπόθεση, να υπάρξει ανάλογη στάση από τη

μεριά του Ισραήλ, αλλά και των συμμάχων του.

«Πρόκειται για μια σύγκρουση μεταξύ του Ιράν και του ισραηλινού καθεστώτος, από την οποία οι ΗΠΑ πρέπει να μείνουν μακριά», σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Δυνάμει του Άρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, η ανάληψη στρατιωτικής δράσης από το Ιράν ήταν απάντηση στην επίθεση του σιωνιστικού καθεστώτος εναντίον των διπλωματικών μας εγκαταστάσεων στη Δαμασκό», αναφέρει η ιρανική αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).
Υποστηρίζοντας ότι το ζήτημα μπορεί πλέον να θεωρηθεί λήξαν, προειδοποιεί: «Ωστόσο, εάν το ισραηλινό καθεστώς κάνει άλλο λάθος, η απάντηση του Ιράν θα είναι πολύ πιο σοβαρή. Αυτή είναι μια αντιπαράθεση μεταξύ του Ιράν και του εγκληματικού ισραηλινού καθεστώτος, από την οποία οι ΗΠΑ πρέπει να μείνουν μακριά!».

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι εκατοντάδες drones εξαπολύθηκαν από Ιράν, Υεμένη και Λίβανο.

Αμερικανικά και βρετανικά πολεμικά αεροσκάφη κατέρριψαν ιρανικά drones επάνω από περιοχές της μεθορίου Ιράκ-Συρίας, μετέδωσε το ισραηλινό δίκτυο CH 12 TV.

Αντίστοιχα, τα αντιεροπορικά συστήματα του Τελ Αβίβ κατέρριψαν δεκάδες drones που πέταξαν πάνω από την πόλη.

{https://twitter.com/Ali_Al_SmAdi/status/1779286263540977692}

Να σημειωθεί ακόμα πως σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες δεν έχουν υπάρξει βαλλιστικοί πύραυλοι να έχουν εκτοξευτεί προς το Ισραήλ.

Οι τελευταίες αυτές εξελίξεις και η δήλωση του Ιράν στον ΟΗΕ δίνουν ασφαλώς διέξοδο για εκτόνωση της έντασης και για συνέχεια της αντιπαράθεσης σε διπλωματικό επίπεδο. Το Ισραήλ ενδεχομένως να ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ενδεχομένως να δώσει λύση στη διένεξη.

Κανείς, όμως, δεν μπορεί να είναι de facto αισιόδοξος, ιδιαίτερα την ώρα που το Ισραήλ το τελευταίο διάστημα δείχνει αδιάλλακτο σε πολλές περιπτώσεις.

Διέξοδος διπλωματική υπάρχει και στηρίζεται από τις ΗΠΑ και το Ιράν. Ωστόσο, πρέπει και το Ισραήλ να κάνει την ίδια επιλογή.

#Ιράν #Ισραήλ #ΗΠΑ #ΟΗΕ #επίθεση
Keywords
Αναζητήσεις
dramatiki-klimakosi-sti-mesi-anatoli-oi-oroi-tou-iran-se-ipa-israil.htm
Τυχαία Θέματα
Δραματική, Μέση Ανατολή-Οι, Ιράν, ΗΠΑ-Ισραήλ,dramatiki, mesi anatoli-oi, iran, ipa-israil