Δύο Ελλάδες στις ευρωεκλογές: 60% «μαύρισμα» κι οι... υπόλοιποι Μητσοτάκη

Μπορεί το κλισέ πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση να λέει ότι "οι κάλπες είναι άδειες", ωστόσο, για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου το ποιο κόμμα θα είναι πρώτο το γνωρίζουμε ήδη. Η Νέα Δημοκρατία έχει σαφές προβάδισμα που δεν αμφισβητείται. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι πόσες απώλειες θα έχει το κυβερνών κόμμα και φυσικά αν θα υπάρξει κάποιο άλλο κόμμα που θα κάνει την έκπληξη και θα αλλάξει τις ισορροπίες

στο πολιτικό σκηνικό.

Σε δημοσκόπηση της MRB που παρουσιάστηκε στο Open το βράδυ της Τετάρτης (15/5) εμφανίζονται ουσιαστικά δύο... Ελλάδες.

Αυτή που παραμένει συσπειρωμένη στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη και αυτή που θέλει να τη "μαυρίσει".

Το πιο ενδιαφέρον εύρημα της δημοσκόπησης δείχνει συγκεκριμένα πως το 60,3% των πολιτών σκοπεύει να «ρίξει» ψήφο δυσαρέσκειας στις ευρωεκλογές και η δυσαρέσκεια αυτή αφορά βασικά τη ΝΔ που κυβερνά.

Αντίθετα, το 32,7% δηλώνει πως επιδιώκει τη σταθερότητα, στηρίζοντας τη Νέα Δημοκρατία, η οποία «έχει πετύχει πολλά». Ακολουθεί δηλαδή ακριβώς το κυβερνητικό αφήγημα. Ακριβώς ίδιο ποσοστό αναμένεται, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, να λάβει η ΝΔ και στην κάλπη.

Απέναντί τους βρίσκεται το 60,3% των δυσαρεστημένων, που, όμως, είναι πολυδιασπασμένο (80% σε όλα τα υπόλοιπα κόμματα, 20% σε άκυρο, λευκό, αποχή) κι έτσι το κυβερνών κόμμα δεν απειλείται.

Διαπιστώνουμε δηλαδή πως υπάρχει δυσαρέσκεια στον κόσμο, ωστόσο, αυτή δεν βρίσκει έκφραση σε κάποιο συγκεκριμένο κόμμα κι έτσι η ΝΔ εξακολουθεί να μην έχει στην πραγματικότητα αντίπαλο.

Γιατί ακόμα κι αν έχει φθορές και πέσει από το 41% στο 31%, αν ο δεύτερος δεν ξεπεράσει το 16%, τότε δεν θα ιδρώσει το αυτί της.

Αναδεικνύεται έτσι το πρόβλημα της πολυδιάσπασης της αντιπολίτευσης. Γιατί θα ήταν διαφορετικό το κλίμα αν το σκορ ανάμεσα στον πρώτο και τον δεύτερο ήταν 31% - 25% και διαφορετικό αν καταλήξουμε τελικά στο 31% - 16% που δείχνουν οι περισσότερες μετρήσεις.

Και φυσικά είναι ξεκάθαρο πως η αδυναμία αυτή οφείλεται (εκτός από τα υψηλά ποσοστά αποχής) κυρίως στο ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ εκφράζουν σε μεγάλο βαθμό τον ίδιο κόσμο, αλλά παραμένουν από δυο χωριά χωριάτες.

Η ΝΔ φυσικά το συντηρεί αυτό επιλέγοντας για βασικό αντίπαλο τον Στέφανο Κασσελάκη και προσπαθώντας να φρενάρει τον Νίκο Ανδρουλάκη. Η στρατηγική της είναι επιτυχημένη κι έτσι παρά τις απώλειες που είναι βέβαιο πως θα καταγράψει, κυρίως λόγω της αδυναμίας της να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, θα συνεχίσει να παίζει χωρίς αντίπαλο σε όρους κυβερνησιμότητας.

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ από την άλλη πρέπει να καταλάβουν πως παίζουν στις ευρωεκλογές την τελευταία τους ζαριά. Αν κάποιο από τα δύο κόμματα δεν ξεχωρίσει σε αυτή την αναμέτρηση, θα πρέπει να ξαναδούν πως θα πορευθούν στις εθνικές εκλογές. Και σίγουρα θα πρέπει να σκεφθούν καλά το ενδεχόμενο συσπείρωσης των κεντροαριστερών δυνάμεων. Μόνο έτσι μπορεί να απειλήσουν την κυριαρχία Μητσοτάκη.

#ευρωεκλογές #εκλογές #δημοσκόπηση #MRB #Reporter #απόψεις
Keywords
Αναζητήσεις
dyo-ellades-stis-evroekloges-60-mavrisma-ki-oi-ypoloipoi-mitsotaki.htm
Τυχαία Θέματα