Φορολογικές δηλώσεις: Πώς να εξασφαλίσετε εκπτώσεις φόρου-Δωρεές, αποδείξεις, εισφορές

Μέσα από μια αναλυτική μελέτη του Ε1 οι φορολογούμενοι μπορούν να δουν ειδικούς κωδικούς που προσφέρουν εκπτώσεις φόρου και απαλλαγές ώστε να μειώσουν τη φορολογική τους επιβάρυνση.

Ειδικότερα, να σημειωθεί ότι και φέτος oι φορολογούμενοι και οι φορογούμενες, βάσει των διατάξεων του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος μπορούν να διεκδικήσουν εκπτώσεις, πέρα από την ετήσια έκπτωση φόρου έως 777 ευρώ που ισχύει για τους μισθωτούς,

τους συνταξιούχους, αλλά και τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, προσαυξανόμενη κατά 33 ευρώ για τους έχοντες ένα εξαρτώμενο τέκνο, κατά 123 ευρώ για έχοντες δύο εξαρτώμενα τέκνα και κατά 220 ευρώ επιπλέον για κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν των δύο.

Συγκεκριμένα οι κωδικοί του βασικού εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης που διασφαλίζουν εκπτώσεις φόρου και απαλλαγές είναι οι εξής:

-Το ποσό του φόρου που προκύπτει, ανεξαρτήτως της κατηγορίας εισοδήματος που αποκτάται, μειώνεται κατά 20% για δαπάνες που καταβάλλονται για δωρεές (κωδικοί 059-060) καθώς και για δωρεές σε αθλητικά σωματεία, εφόσον αυτές υπερβαίνουν το ποσό των 100 ευρώ στη διάρκεια του φορολογικού έτους. Το συνολικό ποσό των δωρεών των ανωτέρω περιπτώσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 5% του φορολογητέου εισοδήματος.

-Ομοίως το ποσό του φόρου που προκύπτει, ανεξαρτήτως της κατηγορίας εισοδήματος που αποκτάται, μειώνεται 20% για δαπάνες που καταβάλλονται για δωρεές τροφίμων που πραγματοποιήθηκαν από 23-7-2021 προκειμένου να διανεμηθούν αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση ή την ανακούφιση ευπαθών κοινωνικών ομάδων χωρίς αντάλλαγμα, εφόσον τα αγαθά αυτά δεν θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Το συνολικό πόσο της μείωσης του φόρου εισοδήματος αυτής της περίπτωσης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 5% του φορολογητέου εισοδήματος.

-Μείωση φόρου εισοδήματος κατά 200 ευρώ για τους έχοντες αναπηρία 67% και άνω (Κωδικοί 001-002, 005-006 και 009-010 του πίνακα 3)

Πρόκειται για :

Πρόσωπα με τουλάχιστον 67% αναπηρία βάσει γνωμάτευσης του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ή της Ανώτατης του Στρατού Υγειονομικής Υπηρεσίας (ΑΣΥΕ) για την πιστοποίηση αναπηρίας. Δεν λαμβάνεται υπόψη επαγγελματική ή ασφαλιστική αναπηρία.

Ανάπηροι αξιωματικοί και οπλίτες, οι οποίοι έχουν αποστρατευτεί.

Θύματα πολέμου ή τρομοκρατικών ενεργειών που δικαιούνται να λαμβάνουν σύνταξη από πολεμική αιτία.

Πρόσωπα που δικαιούνται σύνταξη από το δημόσιο ταμείο ως ανάπηροι ή θύματα εθνικής αντίστασης ή εμφυλίου πολέμου.

Μισθωτοί και συνταξιούχοι

Ειδικά για τα φορολογικά έτη 2022 έως και 2025, από το φορολογητέο εισόδημα του φυσικού προσώπου από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία, αποκλειστικά και μόνο για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος, αφαιρείται αναλογικά ποσό ίσο με το 30% των δαπανών λήψης υπηρεσιών, για ορισμένες δαπάνες των Ομάδων (Στέγαση), (Υπηρεσίες), 7 (Μεταφορές), (Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες), (Εκπαίδευση), (Υπηρεσίες). Το αφαιρούμενο ποσό εισοδήματος δεν υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ ετησίως ούτε το πραγματικό εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία.

Απαλλαγές από τον φόρο εισοδήματος για άτομα με αναπηρία 80% και άνω .Οι μισθοί, οι συντάξεις και η πάγια αντιμισθία που χορηγούνται σε άτομα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80% απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος. Οι δικαιούχοι των εισοδημάτων αυτών για να κατοχυρώσουν την απαλλαγή θα πρέπει:

Να έχουν στη διάθεσή τους γνωματεύσεις των οικείων υγειονομικών επιτροπών του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ή των Ανωτάτων Υγειονομικών Επιτροπών του Στρατού (ΑΣΥΕ), του Ναυτικού (ΑΝΥΕ), της Αεροπορίας (ΑΑΥΕ), της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος ή βεβαιώσεις των συνταξιοδοτικών τους φορέων ή αποφάσεις συνταξιοδότησης ή παράτασης της σύνταξης.

Να συμπληρώσουν τους κωδικούς 905-906 του πίνακα 2 του εντύπου Ε1.

Να δηλώσουν τα απαλλασσόμενα ποσά εισοδημάτων τους στον πίνακα 6 στους κωδικούς 659-660 όσοι δεν είναι ολικά τυφλοί ή βαριά κινητικά ανάπηροι, στους κωδικούς 657-658 οι ολικά τυφλοί ή βαριά κινητικά ανάπηροι, εφόσον τα ποσά αυτά δεν έχουν προσυμπληρωθεί από τις υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων εσόδων στους κωδικούς 619-620 και 617-618 αντίστοιχα.

Εισφορές

Επίσης διασφαλίζεται μείωση φορολογητέου εισοδήματος λόγω πληρωμής ασφαλίστρων για εξαγορά χρόνου ασφάλισης (Κωδικοί 351-352 του πίνακα 4Α):

Οι ασφαλιστικές εισφορές που κατέβαλαν το 2023 οι μισθωτοί σε ασφαλιστικούς οργανισμούς υποχρεωτικής ασφάλισης για να εξαγοράσουν χρόνο ασφάλισης (π.χ. χρόνο στρατιωτικής θητείας) μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτή εργασία. Για να διασφαλίσει τη μείωση αυτή, κάθε μισθωτός θα πρέπει να αναγράψει το ποσό των εισφορών που πλήρωσε για εξαγορά στον αντίστοιχο κωδικό.

Δωρεές προς κοινωφελή ιδρύματα

Συμπληρώνονται στους κωδικούς 063-064 και μειώνουν κατά 40% του ύψους τους το φόρο. Δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 40% του φορολογητέου εισοδήματος του δωρητή.

Παραγωγή οπτικοακουστικού έργου

Συμπληρώνονται οι κωδικοί 663-664 και αφορά μόνο φυσικά πρόσωπα που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι επιλέξιμες δαπάνες μειώνουν 30% το φορολογητέο εισόδημα

Χρηματοδότηση κόμματος

Συμπληρώνονται οι κωδικοί 055-056 και 057-058 και η δαπάνη περιλαμβάνει και τη χρηματοδότηση αιρετών αντιπροσώπων της Ελληνικής Βουλής και του Ευρωκοινοβουλίου. Εκπίπτει από το φόρο το 20% των δαπανών εφόσον υπερβαίνουν τα 100€ αλλά δεν ξεπερνούν το 5% του φορολογητέου εισοδήματος του χρηματοδότη και σε κάθε περίπτωση τις 20.000€ για κόμμα ή συνασπισμό κομμάτων και τις 5.000€ για αιρετό.

e-αποδείξεις

Οι φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας τους αλλά και όσοι κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, δεν θα πρέπει να ξεχάσουν να συμπληρώσουν τον κωδικό 023-024 για να απαλλαγούν από την κάλυψη του 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Νέοι επιτηδευματίες

Οι νέοι επιτηδευματίες θα πρέπει να συμπληρώσουν τον κωδικό 017-018 για να κερδίσουν κούρεμα 50% στον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή. Δηλαδή ο συντελεστής από το 9% μειώνεται στο 4,5% με την προϋπόθεση ότι το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα που προέρχεται από την επιχειρηματική δραστηριότητα ήταν το 2023 μέχρι 10.000 ευρώ.

Γιώργος Αλεξάκης#φορολογικές_δηλώσεις #ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ_ΚΟΜΜΑΤΟΣ #ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ_ΦΟΡΟΥ #απαλλαγές #Ε1 #οπτικοακουστικό_υλικό
Keywords
Αναζητήσεις
forologikes-diloseis-pos-na-exasfalisete-ekptoseis-forou-dorees-apodeixeis-eisfores.htm
Τυχαία Θέματα