HELLENiQ ENERGY: Τα «καύσιμα» για την αναπτυξιακή πορεία του 2024

Επέκταση σε γειτονικές αγορές, συνέχιση με προσεκτικά βήματα στην ανάπτυξη του πρασίνου χαρτοφυλακίου ένεκα και των προβλημάτων με τα δίκτυα αλλά και αναχρηματοδότηση δανεισμού συνολικού ύψους €1 δισ., με ιδιαίτερα ελκυστικούς όρους, αποτελούν τους πυλώνες του πλάνου ανάπτυξης της HELLENiQ ENERGY για το προσεχές διάστημα με βάση όσα είπε ο διευθύνων σύμβουλός της, Ανδρέας Σιάμισιης, μιλώντας χθες (16/5) στους αναλυτές για την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του έτους.

Επέκταση στη «γειτονιά»

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε κατά την

ενημέρωση, στόχος είναι μια μεγαλύτερη διείσδυση στο εξωτερικό με την ολοκλήρωση εντός των επομένων μηνών μιας ή δυο εξαγορών που θα αφορούν την παραδοσιακή δραστηριότητα του ομίλου, τα καύσιμα.

«Έχουμε θετικό outlook για την τρέχουσα χρήση. Στόχος μας είναι να επεκτείνουμε τη διεθνή μας παρουσία και να στηριχτούμε στις εξαγωγές και στην ενίσχυση της διεθνούς εμπορίας. Ίσως ακολουθήσουν και κάποιες μικρές εξαγορές στις ΑΠΕ. Η χρονιά δεν θα είναι σαν το 2022 και το 2023 αλλά θα είναι καλή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι κατά τη χθεσινή παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων ο κ. Σιάμισιης εμφανίστηκε ικανοποιημένος για την πορεία του ομίλου το πρώτο τρίμηνο του 2024, αφού τα συγκρίσιμα EBITDA διαμορφώθηκαν σε 338 εκατ. ευρώ και τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη σε 164 εκατ. ευρώ, μιλώντας για «δυνατό ξεκίνημα του έτους, το οποίο θα συνεχιστεί για το σύνολο του 2024».

Σημαντική τόνωση από την αεροπορία

Για τα αεροπορικά καύσιμα που καταγράφουν ισχυρή ζήτηση (αύξηση 20% σε όγκο το πρώτο τρίμηνο) η διοίκηση ανέφερε πως οφείλεται στη μεγάλη κίνηση στο Ελευθέριος Βενιζέλος και με τις θετικές προοπτικές που υπάρχουν για τον τουρισμό οι προβλέψεις είναι αισιόδοξες και για το σύνολο του έτους.

Υψηλότερη ζήτηση στην εσωτερική αγορά

Η ζήτηση στην εσωτερική αγορά διαμορφώθηκε στους 1,6 εκατ. τόνους το Α’ Τρίμηνο 2024, υψηλότερα κατά 2%, με την κατανάλωση των καυσίμων κίνησης να βελτιώνεται κατά 4% σε σχέση με το Α’ Τρίμηνο 2023. Σημαντική αύξηση σημείωσε η ζήτηση αεροπορικών και ναυτιλιακών καυσίμων, για την ίδια περίοδο, κατά 19% και 9% αντίστοιχα.

Οι επενδύσεις

Επίσης, οι επενδυτικές δαπάνες διαμορφώθηκαν σε €93 εκατ., κατευθυνόμενες κυρίως σε έργα συντήρησης στα διυλιστήρια και στην ανάπτυξη των ΑΠΕ. Ο καθαρός δανεισμός ανήλθε στα €1,75 δισ., ελαφρώς αυξημένος σε σχέση με το τέλος του 2023. Ο δείκτης δανειακής μόχλευσης (καθαρός δανεισμός προς συνολικά κεφάλαια) διαμορφώθηκε στο 36%, αμετάβλητος σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Επιπλέον, εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να ολοκληρωθεί η αναχρηματοδότηση δανεισμού συνολικού ύψους €1 δισ., με ιδιαίτερα ελκυστικούς όρους, μειωμένα περιθώρια επιτοκίου που μετριάζουν την εξάρτηση από τη μεταβλητότητα των διεθνών επιτοκίων αναφοράς, αλλά και επέκταση του συνολικού προφίλ ωρίμανσης κατά ένα έτος. Ο Όμιλος εξετάζει τις επιλογές του αναφορικά με τη λήξη του ευρωομολόγου ύψους €600 εκατ., που λήγει τον Οκτώβριο του 2024.

Αναδιάρθρωση δικτύων

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου αναφέρεται ότι “στη λιανική Εμπορία, στοχεύουμε στην αναβάθμιση των συνολικών υπηρεσιών, με την αξιοποίηση του εκτεταμένου δικτύου και των σύγχρονων τεχνολογιών. Η έμφαση δίνεται στον εξορθολογισμό τού δικτύου στην εσωτερική αγορά, με αύξηση του ποσοστού των ιδιολειτουργούμενων πρατηρίων, καθώς και στη στοχευμένη επέκταση του δικτύου στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα, επιδιώκεται περαιτέρω βελτίωση του μείγματος πωλήσεων, με αυξημένη συνεισφορά των διαφοροποιημένων καυσίμων κίνησης και των πωλήσεων μη πετρελαιοειδών, ήδη, με εμφανή αποτελέσματα.

Πρόσφατα, εξάλλου, ξεκίνησε η εμπορική λειτουργία της ΕΚΟ Energy στην Κύπρο, η οποία επεκτείνει την ήδη πετυχημένη παρουσία του Ομίλου στη συγκεκριμένη χώρα. Φιλοδοξεί να καλύψει το σύνολο των ενεργειακών αναγκών για επιλεγμένους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές, ως ο πρώτος ολοκληρωμένος και καθετοποιημένος ενεργειακός πάροχος στην Κύπρο. Η ΕΚΟ Energy Κύπρου, εκμεταλλευόμενη παράλληλα το ηγετικό μερίδιο στην αγορά καυσίμων της ΕΚΟ Κύπρου μέσω εκτεταμένου δικτύου πρατηρίων, διευρύνει το προσφερόμενο χαρτοφυλάκιο προϊόντων, αξιοποιώντας την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Η συνολική ισχύς των εν λειτουργία έργων ΑΠΕ του Ομίλου στην Κύπρο αποτελεί το 15% του δυναμικού των φωτοβολταϊκών πάρκων που συμμετέχουν στην αγορά ηλεκτρισμού, ενώ αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα έτη”.

Οι ΑΠΕ

Σε σχέση με τις ΑΠΕ ο Διευθύνων Σύμβουλος τόνισε “θα είμαστε πιο προσεκτικοί, καθώς τα προβλήματα διαθεσιμότητας ηλεκτρικού χώρου στα δίκτυα, αλλά και στις τεχνολογίες αποθήκευσης, εξακολουθούν να παραμένουν άλυτα”.

Αναλυτικότερα, στον τομέα των ΑΠΕ η HELLENiQ RENEWABLES συνεχίζει τη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου της αυξάνοντας στο τέλος του Α’ Τριμήνου 2024 τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ σε 381 MW. Επιπρόσθετα έργα 0,7 GW βρίσκονται υπό κατασκευή, ή σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης. Επισημαίνεται ότι το συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων υπό ανάπτυξη ανέρχεται σε 4,3 GW. Στόχος είναι η λειτουργία έργων ΑΠΕ ισχύος τουλάχιστον 1 GW μέχρι το 2025 και άνω των 2 GW μέχρι το 2030.

Το ρεύμα

Αναφερόμενος ο κ. Σιάμισιης στην Elpedison ανέφερε ότι η παραγωγή της το πρώτο τρίμηνο ήταν μειωμένη κατά 65% λόγω προγραμματισμένης συντήρησης στη μονάδα της Θίσβης η οποία πλέον έχει ολοκληρωθεί με αποτέλεσμα οι πωλήσεις της να είναι μειωμένες κατά 44% σε 283 εκατ. ευρώ έναντι 505 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Αντιστοίχως τα EBITDA της Elpedison ήταν μειωμένα κατά 69% και διαμορφώθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε 18 εκατ. ευρώ έναντι 60 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2023, γεγονός που οφείλεται επίσης στην αποκλιμάκωση των τιμών του ηλεκτρισμού μετά την ενεργειακή κρίση.

Πάντως καθώς δε ρωτήθηκε ο κ. Σιάμισιης δεν τοποθετήθηκε σε ότι αφορά την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων της HELLENiQ ENERGY με την ιταλική Edison για το μέλλον της Elpedison, την οποία ως γνωστόν οι δυο εταιρίες κατέχουν κατά 50% η κάθε μία.

Τέλος σε ό,τι αφορά τη ΔΕΠΑ Εμπορίας ο CEO έκανε λόγο για μεγάλη αβεβαιότητα γύρω από την εταιρία λόγω της προσφυγής στη διαιτησία εναντίον της Gazprom. «Δεν έχουμε ορατότητα γύρω από το συγκεκριμένο θέμα», είπε ο κ. Σιάμισιης και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε την απόδοση της ΔΕΠΑ Εμπορίας όπως και τη διαπραγμάτευση με την Gazprom». Είναι γνωστό ότι ο διευθύνων σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY έχει δηλώσει απερίφραστα την πρόθεση του να διαθέσει το 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας ενώ φαίνεται ότι και η κυβέρνηση εξετάζει την εξαγορά του συγκεκριμένου πακέτου και την πλήρη επανακρατικοποίηση της εταιρίας.

Γιώργος Αλεξάκης

#HELLENIQ_ENERGY_HOLDINGS #Ανδρέας_Σιάμισιης #ΕΚΟ_ENERGY #elpedison #ΔΕΠΑ_Εμπορίας #ΑΠΕ
Keywords
Αναζητήσεις
helleniq-energy-ta-kafsima-gia-tin-anaptyxiaki-poreia-tou-2024.htm
Τυχαία Θέματα