Εισαγγελική πρόταση-Folli Follie: Αθώοι για εγκληματική οργάνωση, ένοχοι για χειραγώγηση

H δίκη για την υπόθεση της Folli Follie μπαίνει στην τελική της ευθεία με την πρόταση της εισαγγελέως του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων να αναφέρει πως «δεν στοιχειοθετείται η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης».

Αντιθέτως, η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε την ενοχή του Δημήτρη Κουτσολιούτσου για το αδίκημα της χειραγώγησης της μετοχής και για ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία.

Για το πρώτο αδίκημα πρότεινε την ενοχή και του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, ενώ πρότεινε την αθώωσή του για το αδίκημα της

πλαστογραφίας.

Η εισαγγελέας πρότεινε την αθώωση της Αικατερίνης Κουτσολιούτσου.

Αναπτύσσοντας την πρότασή της προς το δικαστήριο η εισαγγελέας είπε μεταξύ άλλων για τον ιδρυτή της Folli Follie: «Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος υπέγραφε τις οικονομικές καταστάσεις. Από το 2001 εν γνώση του είχαν αρχίσει να συστήνονται εταιρίες ελεγχόμενες από τον υποόμιλο της Ασίας. Ήταν συγκεντρωτικός. Ασφαλώς και γνώριζε τα οικονομικά μεγέθη της επιχείρησης και τους κινδύνους. Χωρίς τη δίκη του παρότρυνση δεν θα μπορούσε κανένας διοικητικός να αναλάβει πρωτοβουλία για πλαστογραφίες και άλλες ενέργειες».

Αναφερόμενη τώρα στον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο η εισαγγελέας επισήμανε πως θα πρέπει να απαλλαγεί από την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στην πλαστογραφίας. «Ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος γνώριζε πολλά και ευλόγως θα γνώριζε και για τις πλαστογραφίες. Ωστόσο, δεδομένης της όχι τόσο συχνής επαφής του με τα στελέχη της Ασίας δεν μπορεί να προκύψει αναμφίβολα ότι προέτρεψε στο αδίκημα της πλαστογραφίας» σημείωσε ως προς τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο η εισαγγελική λειτουργός.

Μάλιστα, σε ό,τι αφορά στο αδίκημα της πλαστογραφίας η εισαγγελέας αναφέρθηκε στους Ιωάννη Μπεγιέτη και Tonio Law (στελέχη της Ασίας), στους οποίους και απέδωσε «πρωταγωνιστικό» ρόλο στη διάπραξη του συγκεκριμένου αδικήματος. «Ο Ιωάννης Μπεγιέτης ενεργούσε από κοινού με τον Tonio Law, συνυπέγραφε τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις. Ήταν ο κεντρικός πρωταγωνιστής της πλαστογραφίας, εύρισκε ανύπαρκτα ονόματα για πλαστή αλληλογραφία με την Alpha Bank, ήταν ο άνθρωπος πίσω απ’ όλα» τόνισε η εισαγγελική λειτουργός.

Ακόμη η εισαγγελέας αναφέρθηκε και στο αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς, «κατακεραυνώνοντας» τους Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο. Ενδεικτικά η εισαγγελέας ανέφερε στο σκέλος ατό της αγόρευσής της: «Οι παραποιημένες καταστάσεις του ομίλου οδηγούσαν στην εδραίωση της εταιρείας, γίνονταν εύκολα η έκδοση ομολόγων, αποκτούσε εύκολα ρευστότητα, αντλούσε άνετα κεφαλαία από Δημόσιο και ιδιώτες, εξασφάλιζε επωφελής συμβάσεις και συνεργασίες και με αυτό τον τρόπο ήταν ευχερέστερος ο διακανονισμός των χρεών. Μπορούσε να εισφέρει μετοχές της για συμμετοχή της σε άλλες οικονομικές δραστηριότητες και ο πρόεδρος και τα στελέχη της απολάμβαναν υψηλές αμοιβές. Η πώληση μετόχων από Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο σε μεγαλύτερη αξία από την πραγματική συνέβαλε κατά πολύ στην αύξηση των παράνομων κερδών τους. Το αποτέλεσμα ήταν η ζημιά των επενδυτών και μετόχων της εταιρείας με την αναστολή της μετοχής. Υπαίτιοι ποιοι ήταν; Οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος γιατί γνώριζαν τι συνέβαινε και παραπλάνησαν».

Αντίθετα, σύμφωνα με την εισαγγελική αγόρευση ποινική ευθύνη για χειραγώγηση δεν μπορεί να αποδοθεί στην κατηγορούμενη Αικατερίνη Κουτσολιούτσου, η οποία «δεν υπέγραφε τις οικονομικές καταστάσεις αλλά λόγω θέσης φαίνεται να τις ενέκρινε».

#Folli_Follie
Keywords
Αναζητήσεις
eisangeliki-protasi-folli-follie-athooi-gia-egklimatiki-organosi-enochoi-gia-cheiragogisi.htm
Τυχαία Θέματα
Εισαγγελική -Folli Follie, Αθώοι,eisangeliki -Folli Follie, athooi