Η Χαμάς αποδέχθηκε την πρόταση εκεχειρίας για τη Γάζα

20:46 6/5/2024 - Πηγή: Reporter

Η Χαμάς δήλωσε σήμερα (6/5) ότι αποδέχθηκε μια πρόταση από την Αίγυπτο και το Κατάρ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Σύμφωνα με το Reuters, η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση ανέφερε σε μια δήλωση πως ο επικεφαλής της, ο Ισμαήλ Χανίγιε, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό του Κατάρ και τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου πως αποδέχθηκε

την πρότασή τους.

Η πρόταση για κατάπαυση του πυρός στην οποία συμφώνησε η Χαμάς είναι μια συμφωνία τριών φάσεων, διάρκειας 42 ημερών η κάθε μία, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης στη Γάζα στο τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ Al Jazeera. Ο Χαλίλ αλ-Χάγια είπε επίσης πως στη δεύτερη φάση, η Χαμάς θα απελευθέρωνε άνδρες αιχμαλώτους για έναν απροσδιόριστο αριθμό Παλαιστίνιων αιχμαλώτων. Η τρίτη φάση της συμφωνίας θα περιλάμβανε την έναρξη της εφαρμογής ενός σχεδίου ανοικοδόμησης για μια περίοδο τριών έως πέντε ετών.

O δρόμος για την αποδοχή της συμφωνίας άνοιξε όταν η Χαμάς ανακοίνωσε χθες, πως η τελική αποχώρηση του ισραηλινού στρατού μπορεί να συμβεί και κατά το δεύτερο στάδιο της συμφωνίας.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση, Παλαιστίνιοι έξω από το νοσοκομείο Αλ Ακσά στο κέντρο της Γάζας ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε ότι «η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο του Ισραήλ», χωρίς ακόμη να υπάρχει απάντηση από την ισραηλινή κυβέρνηση.

Από την πλευρά του, το Ισραήλ δεν έχει λάβει ακόμη πληροφορίες ότι η Χαμάς έχει αποδεχθεί την κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με το κανάλι 12.

Οι αξιωματούχοι υπογράμμισαν ότι οι όροι που αποδέχθηκε η Χαμάς δεν είναι αυτοί με τους οποίους συμφώνησε το Ισραήλ, όπως μεταδίδει το Times of Israel.

Σύμφωνα με τα ίδια μέσα, «η πρόταση που αποδέχθηκε η Χαμάς έγινε μονομερώς από την Αίγυπτο και δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στο Ισραήλ πριν διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες».

«Αυτό θα φαινόταν να είναι ένα τέχνασμα με σκοπό να κάνει το Ισραήλ να μοιάζει σαν η πλευρά που αρνείται μια συμφωνία», είπε Ισραηλινός αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ένας άλλος εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι «εξετάζουμε σοβαρά κάθε απάντηση και εξαντλούμε κάθε δυνατότητα όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις και την επιστροφή των ομήρων». Παράλληλα, είπε πως εξακολουθούν να επιχειρούν στη Γάζα και «θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».

Η Χαμάς εκ μέρους των παλαιστινιακών οργανώσεων εξέδωσε επίσημη πρώτη ανακοίνωση όπου επιβεβαιώνει την αποδοχή των όρων της πρότασης κατάπαυσης του πυρός.

Ακολουθεί η δήλωση της Χαμάς:

«Ο αδελφός μουτζαχεντίν Ισμαήλ Χανίγια, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του κινήματος Χαμάς, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντούλ Ραχμάν Αλ Θάνι, και με τον Αιγύπτιο υπουργό Πληροφοριών, Αμπάς Καμέλ, και τους ενημέρωσε για την έγκριση του κινήματος Χαμάς της πρότασής τους σχετικά με τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός».

Σύμφωνα με Αιγύπτιους και Καταριανούς αξιωματούχους, μια συμφωνία εκεχειρίας θα εφαρμοζόταν σε διάφορα στάδια, βάσει των οποίων η Χαμάς θα απελευθέρωνε ομήρους, με αντάλλαγμα την υποχώρηση των Ισραηλινών στρατιωτών από τη Γάζα.

Παράλληλα, η προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής κάλεσε σήμερα τις ΗΠΑ να εμποδίσουν την εισβολή στη Ράφα από τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος κάλεσε το πρωί τους κατοίκους πολλών συνοικιών αυτής της πόλης στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας να τις εκκενώσουν.

«Καλούμε την αμερικανική διοίκηση να παρέμβει για να εμποδίσει αυτές τις σφαγές, για τις οποίες προειδοποιούμε ότι θα υπάρξουν επικίνδυνες συνέπειες», αναφέρει η παλαιστινιακή προεδρία, όπως μεταδίδει το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, διευκρινίζοντας πως η Παλαιστινιακή Αρχή έχει εντείνει τις «εντατικές» συνομιλίες με τους διεθνείς εταίρους της σε αυτό το θέμα.

Ανοίγει το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σήμερα πως θα διασφαλίσει ότι το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Γάζα θα είναι ανοικτό για τη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπάιντεν επανέλαβε επίσης τη "σαφή θέση του για τη Ράφα" σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Νετανιάχου, ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Λευκός Οίκος.

#ΛΩΡΙΔΑ_ΤΗΣ_ΓΑΖΑΣ #ΙΣΡΑΗΛ_ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ #κατάπαυση_του_πυρός
Keywords
Αναζητήσεις
i-chamas-apodechthike-tin-protasi-ekecheirias-gia-ti-gaza.htm
Τυχαία Θέματα