Η Δημοκρατία μπορεί ν’ αφανισθεί, χωρίς ανεξάρτητα ΜΜΕ και δημοσιογράφους!

12:47 2/5/2024 - Πηγή: Reporter

Ενόψει της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου, η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Marija Pejčinović Burić, κάλεσε τις κυβερνησεις να προστατεύσουν τους δημοσιογράφους για να διαφυλάξουν τη δημοκρατία.

Είπε, συγκεκριμένα, ότι «καθώς εκατομμύρια πολίτες στην Ευρώπη και σε άλλες ηπείρους ψηφίζουν στις κρίσιμες εκλογές του 2024, πρέπει να υπενθυμίσουμε τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν οι δημοσιογράφοι και τα ποιοτικά μέσα ενημέρωσης στη διασφάλιση πρόσβασης σε πλουραλιστικές

και αξιόπιστες πληροφορίες και διαφορετικές απόψεις και ιδέες, ώστε να μπορούμε να κάνουμε συνειδητές επιλογές κατά την άσκηση των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων.

Χωρίς διαφορετικά, ελεύθερα και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφους, η αληθινή δημοκρατία φθείρεται και μπορεί να αφανιστεί. Είναι πυλώνας της δημοκρατίας και δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η ελευθερία τους είναι και δική μας. Ωστόσο, για να διαδραματίσουν τα μέσα ενημέρωσης και οι δημοσιογράφοι τον ουσιαστικό δημοκρατικό τους ρόλο, πρέπει να μπορούν να εργάζονται σε ένα ασφαλές περιβάλλον».

Συμπλήρωσε δε, ότι «όπως δείχνει η ετήσια έκθεση του 2024, της Πλατφόρμας του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προώθηση της προστασίας της δημοσιογραφίας και της ασφάλειας των δημοσιογράφων, η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης συνεχίζει να δέχεται συνεχείς επιθέσεις στην Ευρώπη. Αυτές οι απειλές περιλαμβάνουν την παράνομη ανάπτυξη λογισμικού κατασκοπείας και καταχρηστικές μηνύσεις κατά δημοσιογράφων, σωματικές επιθέσεις, εκφοβισμό, κράτηση, περιοριστική νομοθεσία, σύλληψη δημοσιογράφων και επιθέσεις σε μέσα μαζικής ενημέρωσης των δημοσίων υπηρεσιών.

Κατέληξε δε λέγοντας ότι «Οι δημοσιογράφοι έχουν σημασία».

Μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη είναι ότι ορισμένα κράτη μέλη έχουν κάνει τα πρώτα βήματα για την ανάπτυξη αυτής της πρωτοβουλίας. «Σε ό,τι αφορά, συγκεκριμένα, την αυξανόμενη πρακτική καταχρηστικών αγωγών με στόχο την παρενόχληση και τη φίμωση δημοσιογράφων, μέσων ενημέρωσης και άλλων φυλάκων, τα κράτη μέλη θα πρέπει να υιοθετήσουν νομοθετικά πλαίσια που θα επιτρέπουν σε όλους να συμμετέχουν στον δημόσιο διάλογο και τις δημόσιες υποθέσεις με ασφάλεια και χωρίς φόβο. Ως προτεραιότητα, θα πρέπει να εφαρμόσουν την πρόσφατα εγκριθείσα Σύσταση της Επιτροπής Υπουργών για τη χρήση στρατηγικών αγωγών κατά της δημόσιας συμμετοχής (SLAPPs).»

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

#Ελευθερία_του_Τύπου #Παγκόσμια_Ημέρα_Ελευθερίας_του_Τύπου #ΜΜΕ #δημοσιογράφοι #δημοκρατία
Keywords
Τυχαία Θέματα